ФУТБОЛНАТА ПАЛИТРА ДНЕС В НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА

0
2388

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) ВКАРА 13 ГОЛА В ПЪРВАТА СИ КОНТРОЛА

Футболистите на Септември (Тервел), които се подготвят при домашни условия за срещите от втория дял на първенството в Североизточната трета лига, проведоха първата си контрола. В нея момчетата на треньора Валентин Пейчев се наложиха с 13:0 над състава на четвъртодивизионния  с Интер (Добрич). За силната игра на тервелския тим заслуга имат новите играчи.  Това са Явор Колев, Станимир Андонов и Георги Димитров, които преди Нова година играеха с екипа на Добруджа във Втора професионална лига. Следващата проверка на Септември ще е на 16 февруари с друг участник в областното първенство по футбол – отбора на Лозенец.

Първенството в Североизточната трета лига ще бъде подновено на 23 февруари със срещите от 16-ия кръг. Тогава тервелските футболисти ще гостуват на втория в класирането Спартак 1918 (Варна), който си е поставил за цел да завърши на първо място в групата и от следващия сезон да играе при професионалистите. Във временното класиране Септември е на шесто място с актив от 21 точки – след 6 победи, 3 равенства и 5 загуби.

ТРЕТА ПОБЕДА ЗА ОТБОРА НА РАДО БОЯНОВ

Отборът на ОФК Поморие, треньор на който е добричлията Радо Боянов,  победи Миньор (Раднево) с 2:0 в контролна среща, играна на градския стадион в Поморие. През всичките 90 минути домакините имаха пълно превъзходство. Резултатът бе открит в 16-ата минута от Християн Казаков, който се възползва от отлично центриране на Мирослав Коев. Крайният резултат бе оформен в 65-ата минута от Живко Петков, който бе точен от дузпа. 11-метровият наказателен удар бе отсъден за нарушение на вратаря на гостите срещу Теодор Стефанов.

Утре от 14:00 часа Поморие приема състава на Ботев (Гълъбово) в поредната си контрола.

Във временното класиране отборът на Радо Боянов е на шесто място с актив от 24 точки.

ТОМАШ ГЛАСИ БЕРБАТОВ ЗА ХАЛФ

Димитър Бербатов ще има сериозна роля в Берое, ако приеме офертата, която са му предоставили старозагорци, информира football24.bg. Александър Томаш ще разчита той да замени Мартин Райнов в центъра. Райнов отново е желан от Левски и може да поеме към „Герена“ в близките дни. Самият Мартин разкри за това. Остава само „сините“ и „зелените“ да се договорят за неустойката. Халфът има договор до лятото и има право да подпише с гранда от столицата още сега. От „Герена“ обаче ще трябва да платят на Берое, ако искат да бъде на разположение на Георги Дерменджиев още през пролетта.

Така неговото място ще бъде заето от Бербатов, който ще връзва играта на тима в средата на терена. За целта до него ще бъде Охене, който се завърна под Аязмото. Здравенякът ще трябва да върши черната работа и да бъде гръб на Бербо. Схемата с Бербатов е била пробвана по време на тренировките в Турция. Бербо пътува заедно с Берое до югоизточната ни съседка, но не взе участие в контролите, които бяха изиграни там. Освен като играч Бербатов ще бъде и помощник на Александър Томаш.

ХЕТТРИК НА АГУЕРО ИЗВЕДЕ СИТИ ДО УСПЕХ НАД АРСЕНАЛ

След изненадващата загуба от Нюкасъл през седмицата Манчестър Сити отговори с отличен мач и победа с 3:1 в домакинството на Арсенал. Серхио Агуеро реализира хеттрик, въпреки че последното му попадение в 61-ата минута бе с ръка. Аржентинецът откри още в първата минута, а след това се разписа и малко преди почивката. Арсенал стигна до изравняване след удар с глава на Косиелни в 11-ата минута. След този гол лондончани имаха кратък период, в който бяха равностоен, но през по-голяма част от срещата тимът на Гуардиола напълно превъзхождаше съперника.

Манчестър Сити започна вихрено и 46 секунди след първия съдийски сигнал вече водеше в резултата. Алекс Иуоби загуби топката на границата на наказателното поле. Лапорт открадна кълбото и центрира за Агуеро, а аржентинецът с глава засече топката към мрежата. В следващите минути “гражданите” продължиха с атаките. Домакините имаха претенции за дузпа в третата минута, когато Мустафи събори Агуеро. Малко по-късно Лено се справи със силен удар на Стърлинг, а попадение на Сити бе отменено поради засада. Въпреки тоталното превъзходство на тима на Гуардиола, Арсенал стигна до изравняване в 11-ата минута. Тогава след ъглов удар защитата на “небесносините” изпусна първо Монреал, който отклони топката към Косиелни, който също бе непокрит и с глава я прати в мрежата. Домакините продължиха да доминират, но по-рядко стигаха до добри ситуации пред Лено, а имаше периоди, в които Арсенал задържаше топката малко повече. Минута преди почивката Серхио Агуеро отбеляза важен гол за Сити. Защитата на гостите отново не се ориентира достатъчно добре. Стърлинг навлезе в наказателното поле и намери Агуеро в близост до голлинията, а за аржентинеца не бе проблем да изведе тима си напред в резултата.

След попадението в края на първата част “гражданите” започнаха уверено второто полувреме. Те имаха сериозно преимущество и създадоха няколко положения в първите минути след почивката. Кевин Де Бройне стреля няколко пъти. В една от ситуациите Лено не се намеси по най-добрия начин, Давид Силва се опита да го заобиколи, но германецът успя да стигне до топката. Последва спасяване на Лено след изстрел на Де Бройне. След час игра Сити стигна до трети гол и до голяма степен реши мача. Стърлинг проби отляво и центрира, Лено докосна топката, тя стигна до хвърлилия се към нея Агуеро и го удара в лакътя, а след това отиде в мрежата. Играчите на Арсенал протестираха, но попадението бе зачетено. За аржентинеца това е 10-и хеттрик във Висшата лига, като само Алън Шиърър (11) има повече. Емери направи двойна смята, като пусна в игра Денис Суарес, който дебютира, и Аарън Рамзи. Промените обаче дойдоха късно, а лондончани не показаха, че могат да променят нещо в следващите минути. “Гражданите” намалиха темпото, но продължиха да контролират случващото се на терена. Лено трябваше да се справя с удар на Давид Силва, а по-късно резервата Габриел Жезус, който замени Агуеро, накара защитата на съперника да изтръпне, но ударът му не затрудни вратаря на “топчиите”.

АТЛЕТИКО СЕ ПРОВАЛИ В СЕВИЛЯ

Отборът на Атлетико (Мадрид) загуби с 0:1 от Бетис в мач от 22-ия кръг на Ла Лига, игран пред 50 864 зрители на “Бенито Вийямарин”. Загубата донесе преднина от шест точки на Барселона и зарадва каталунците.

Новата придобивка на “дюшекчиите” Алваро Мората започна като титуляр до Антоан Гризман. Диего Симеоне не изневери на изпитаната си схема 4-4-2, поставяйки в центъра на защитата Хосе Хименес и Люка Ернандес. Кике Сетиен подреди състава си във формация 3-5-2 със Серхио Леон и Хоакин Санчес в предни позиции.

Двубоят стартира с възможност пред домакините. След изпълнение на корнер в третата минута Зухаир Федал надскочи своя пазач и стреля с глава, но Ян Облак направи впечатляващо спасяване. Словенският страж изби топката от голлинията, а тя отиваше застрашително към горния му десен ъгъл. В началото “вердибланкос” се опитваха да притискат своя съперник и изнесоха линиите си дълбоко в полето на гостите, но постепенно срещата стана двуостра. В десетата минута севилският тим беше хванат на контраатака. Всички футболисти бяха в половината на Атлетико, получи се атака по левия фланг, топката стигна до Гризман, който подаде към Мората, а той шутира безобидно за Пау Лопес. След тези две опасности имаше само едно по-опасно положение за полувремето пред една от двете врати. В 33-ата минута Сантиаго Ариас се включи отдясно, Мората чакаше успоредно на голлинията подаване, но центрирането не беше точно и бранител успя да избие в ъглов удар. Първата част се характеризираше с голяма борба за надмощие и много малко блясък.

“Червено-белите” тръгнаха по-уверено напред в началото на втората част. Високата преса на Атлетико на няколко пъти принуди домакините да сгрешат в опасна близост. В 53-ата минута Федал сбърка и подари възможност за Гризман. Френският нападател стреля от 18 метра, ала ударът му не беше точен, а и липсваше сила. В 55-ата “зелено-белите” отново се панираха от наличието на преса и загубиха топката. Мората премина покрай Федал, но защитникът се хвърли на спорен шпагат и изби в корнер. Повторенията показаха, че преди да играе с топката, Федал чуква крака на испанския нападател. Съдията обаче беше категоричен – няма дузпа. В 58-ата Серхио Каналес направи хубав рейд през центъра, стигна на 20-ия метър от наказателното поле и стреля по земя – лесно за вратаря Облак. В 64-ата резервата Филипе Луиш направи наивна дузпа. Двамата с неговия съотборник Витоло се сблъскаха за топката в наказателното поле, бразилецът не видя кълбото и игра с протегната ръка. Каналес отбеляза от бялата точка, въпреки че Облак уцели ъгъла – 1:0. Гостите реагираха много бързо. В 67-ата Гризман завъртя топката по изящен начин към далечния горен ъгъл от границата на наказателното поле. Кълбото избяга от обсега на Пау Лопес и намери страничната греда. В 75-ата Диего Симеоне пусна трети нападател в лицето на Никола Калинич. В 86-ата Гризман навлезе с топка в наказателното поле, но беше затворен в точния момент.

В крайна сметка “Бенито Вийямарин” се зарадва на победа срещу един от претендентите за титлата. По-важните мачове за Баломпие обаче са през седмицата, тъй като целта на “зелено-белите” е финал за Купата на Краля.

РЕАЛ (МАДРИД) НАБИРА СКОРОСТ

Отборът на Реал (Мадрид) регистрира четвърта поредна победа в Ла Лига след 3:0 у дома над Алавес в среща от 22-ия кръг. Карим Бензема (30), Винисиус Жуниор (80) и Мариано Диас (90) зарадваха публиката на “Сантиаго Бернабеу”. Европейският шампион намали изоставането си от Барселона на осем точки, а от Атлетико (Мадрид) – на шест. През следващата седмица на “белите” им предстоят гостувания на теза два съперника – първото е за Купата на Краля, а второто от първенството на Испания.

Серхио Регилон и Дани Себайос бяха предпочетени пред Марсело и Иско. Гарет Бейл се включи в нападателния тризъбец до Карим Бензема и Винисиус Жуниор, а Начо Фернандес зае мястото на Рафаел Варан. Абелардо Фернандес заложи на 4-5-1 с изнесен напред Джонатан Кайери.

В третата минута защитата на баските не действа съсредоточено и предостави топката на Дани Себайос, който от точката на дузпата не намери голово продължение. Минута по-късно след изпълнение на втория пореден корнер Бензема не успя да нанесе удар отблизо, след това Серхио Рамос подаде назад за Себайос, който шутира над гредата. В деветата Себайос подаде към Бензема. Френският нападател завъртя изящно топката към далечната сглобка и не беше никак далеч от ефектен гол. По-добрата игра на европейския шампион донесе гол в 30-ата минута. Винисиус изведе Регилон отляво, заместникът на Марсело центрира ниско успоредно на голлинията, намирайки непокрития Бензема. Номер 9 на “лос меренгес” сложи крак и реализира за 1:0. Като цяло през първото полувреме момчетата на Сантиаго Солари играха доста по-силно, а гостите не загатнаха за нищо сериозно в атака.

След почивката Алавес заигра по-открито и на няколко пъти притесни Тибо Куртоа. В 49-ата Пачеко се намеси и изби след удар на Бейл. В 53-ата тимът от Витория създаде напрежение в наказателното поле на мадридчани. В крайна сметка Кайери шутира от външната страна на мрежата. В 57-ата отново нападателят на “синьо-белите” се появи на изгодна позиция, като този път насочи топката над гредата. В 63-ата Бейл не беше достатъчно прецизен от пряк свободен удар. Секунди по-късно той отстъпи мястото си на Марко Асенсио. В 66-ата Джони Родригес избра силата, търсейки гола. Куртоа беше на точното място и боксира. Минута по-късно Бензема се измъкна хитро в наказателното поле и насочи топката в наказателното поле, където бранител се намеси пред Асенсио. В 75-ата публиката аплодира Бензема за поредния му силен мач. Французинът напусна игра и на терена излезе Мариано Диас. В 80-ата “лос меренгес” отчаяха своя противник с втори гол. Асенсио центрира отдясно, защитата на Алавес допусна груба грешка, подарявайки топката на Винисиус, който сам срещу Пачеко нямаше проблеми да реализира за 2:0. В 90-ата резервата Одриосола центрира отдясно и асистира прекрасно на Мариано, който се разписа с летящ плонж за крайното 3:0.

В сряда вечер Реал гостува на “Камп Ноу” в първи 1/2-финал за Купата на Краля. Няколко дни по-късно “белите” ще играят с Атлетико (Мадрид).

ЛИОН НАНЕСЕ ПЪРВА ЗАГУБА НА ПСЖ

Лион нанесе първа загуба през сезона на шампиона ПСЖ, след като спечели с 2:1 у дома в дербито от 23-ия кръг на френската Лига 1. “Хлапетата” стигнаха до успеха, след като изоставаха в резултата. В герой за домакините се превърна капитанът Набил Фекир, който реализира победното попадение от дузпа в началото на второто полувреме.

Двубоят на “Стад дьо Люмиер” предложи изключително зрелищен футбол, а на трибуните беше и мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер, който пристигна във Франция, за да наблюдава парижани, с които “червените дяволи” ще се сблъскат в осминафиналите на Шампионската лига.

Треньорът на ПСЖ Томас Тухел не направи нито една промяна в стартовия състав спрямо победата над Рен с 4:1 в миналия кръг. Парижани отново бяха без част от големите си звезди като Неймар и Марко Верати. Първата възможност в мача беше за парижани, като още в първата минута Килиан Мбапе беше изведен опасно, но Лопеш спаси. Младият нападател имаше възможност да комбинира с Единсон Кавани, но избра сам да завърши атаката. Парижани установиха доминация и така се стигна до 7-ата минута, когато Анхел ди Мария откри резултата. Голът стресна домакините, които упражниха натиск и стигнаха до две отлични възможности за изравняване чрез Траоре и Дембеле, но и вратарят на ПСЖ Ареола беше на мястото си, когато се налагаше негова намеса. Двубоят продължи във вихрено темпо, като положенията се редуваха и пред двете врати. Изравнената игра даде резултат в 33-ата минута, когато Муса Дембеле изравни с глава след грешка на вратаря на ПСЖ Ареола, който не успя да овладее една наглед лесна топка. Шест минути по-късно Ареола се реваншира като отрази удар отблизо. В края на полувремето ПСЖ беше близо до втори гол, но белгийският бранител Джейсън Денайер изби удара на Анхел ди Мария от голлинията.

Второто полувреме започна вихрено за домакините, които стигнаха до дузпа в началото, след като Тиаго Силва фаулира Муса Дембеле в наказателното поле. Зад топката застана Набил Фекир, който я прати неспасяемо в десния ъгъл на вратата. В ответната атака и парижани имаха своя шанс, но Лопеш спаси удара на Дракслер. Само минута по-късно стражът на домакините направи нови две изключителни спасявания и опази мрежата си.

До края и двата отбора продължиха да търсят нови попадения, но опитите на парижани да се доберат поне до равенство, бяха спирани от отбраната на Лион. Резултатът обаче се запази и така Лион се приближи само на 3 точки от второто място, което в момента заема Лил с 46. Лидер е Пари Сен Жермен с 56 от 21 мача.

 

ЮВЕ ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ВЪРНЕ ПОГБА

Торинският гранд Ювентус все още има силното желание да върне Пол Погба на „Алианц Стейдиъм”. Плановете на ръководството на „бианконерите” са да закупят френския халф, като той би си партнирал с идващия през лятото Аарън Рамзи. Уелският халф ще пристигне след края на този сезон със свободен трансфер от английския Арсенал.

Италианските медии обаче считат, че Манчестър Юнайтед ще даде сериозен отпор в преговорите с Погба, след като французинът играе невероятно след уволнението на Жозе Моуриньо. Играчът се наслаждава на прекрасни игри, откакто Оле Гунар Солскяер пое английския тим, като оттогава Юнайтед записа осем победа в девет мача. Въпреки това Ювентус планира да предложи голяма сума за бившия си футболист през идното лято.

Погба бе силно свързван с напускане на „Олд Трафорд”, докато „червените дяволи” бяха водени от Жозе Моуриньо, като именно Ювентус бе избор №1 за халфа. 25-годишният футболист игра четири години в торинския тим, между – 2012-а и 2016-а, а и неведнъж е споделял, че Торино е неговият дом.

БАЙЕРН СЕ ПОДХЛЪЗНА ПРИ ГОСТУВАНЕТО СИ В ЛЕВЕРКУЗЕН

Байерн (Мюнхен) загуби с 1:3 при гостуването си на Байер (Леверкузен) в мач от 20-ия кръг от германската Бундеслига. Баварците нямаха загуба от 10 ноември 2018 година, а оттогава бяха в серия от седем поредни победи, но „аспирините” спряха победния ход за тима на Нико Ковач.

Отборът на Леверкузен имаше претенции за дузпа още в първата минута на мача. Нападателят Кевин Фоланд стреля силно, а топката се спря в ръката на Матс Хумелс. Въпреки това реферите прецениха, че е нямало умисъл в действията на защитника на мюнхенци, и играта продължи. В 13-ата Хамес Родригес можеше да открие резултата за Байерн след слаба изява от стража на Леверкузен – Лукас Храдецки, но все пак отбраната на „аспирините” предотврати опасността. В 41-ата минута гостите откриха резултата. Томас Мюлер бе оставен отдясно да владее топката, като нито един бранител на Байер не го атакува. Това позволи на халфа на Байерн Леон Горетцка да се включи от по-задна позиция, а Мюлер му даде феноменален пас. Топката бе засечена с глава от Горетцка, който с лекота откри – 1:0. В самия край на полувремето Левандовски удвои аванса на Байерн, но попадението му бе отменено след нова консултация с ВАР.

Второто полувреме стартира успешно за Леверкузен, който възстанови равенството след 53 минути игра. Леон Бейли изпълни феноменален свободен удар, а топката влетя в ъгъла на Свен Улрайн – 1:1. Десет по-късно пълният обрат на „БайАрена” бе факт след чудесна контраакция на „аспирините”. Карим Белараби овладя и тръгна отдясно, след което пусна успореден пас към Кевин Фоланд. Нападателят на домакините бе оставен сам в наказателното поле и с едно докосване прати топката във вратата на Байерн – 2:1. Тимът на Нико Ковач опита да изравни резултата, налагайки сериозен натиск, но вместо това допусна трето попадение в 87-ата минута. Юлиан Брандт получи перфектен пас зад защитата на Байерн и напредна. Халфът на Леверкузен пусна към Лукас Аларио, а той нямаше как да сбърка в опразнената врата – 3:1.

Така Байерн (Мюнхен) не успя да стопи разликата до лидера Борусия (Дортмунд), който записа равенство при гостуването си на Айнтрахт (Франкфурт) – 1:1, а разликата дори се увеличи на седем точки. Дортмунд има 49, докато Байерн остана с 42 пункта. В идния кръг Леверкузен гостува на Майнц 05, докато Байерн (Мюнхен) ще приеме Шалке 04.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* СТАРИ МАТЕРИАЛИ

ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ СТРУМСКА СЛАВА С 0:2

Още петима футболисти напуснаха отбора

В контролна среща, проведана на стадиона в село Дамяница, Добруджа загуби с 0:2 от Струмска слава (Радомир). Тимът от Радомир започна по-добре срещата и в 12-ата минута можеше да поведе в резултата от дузпа. Новият вратар на добричлии Стефано Кунчев прояви добър рефлекс и спаси удара от бялата точка на Александър Аспарухов. Три минути по-късно обаче стражът на „жълто-зелените” бе безпомощен след удар на Христо Кирев  и топката влезе в мрежата му. Малко по-късно Кристиян Григоров пропусна да се разпише с глава и да възстанови равенството. Тимът на Струмска слава удвои преднината си в 35-ата минута след точно изпълнен пряк свободен удар от Александър Аспарухов. При резултат 2:0 за отбора от Радомир дойде почивката.

След подновяването на играта добруджанци стояха по-добре на терена, но грешаха в завършващата фаза на атаката, пък и шансът не бе на тяха страна – след удар на Николай Минков топката удари греда, а след това негов гол бе отменен. В срещата взеха участие халфът Петър Тончев и бранителят Раиф Мурадов, които са последните нови попълнения в отбора.

Така добруджанци записаха първа загуба в контролите от предсезонната подготовка. Но това не е от особено значение, тъй като мачът със Струмска слава бе просто една проверка. Притеснителното е друго – в края на миналата седмица отборът бе напуснат от още петима състезатели. Още в петък централните спортни сайтове разпространиха новината, че капитанът Даниел Граматиков, Янаки Смирнов, Дони Дончев, Ахмед Адемов и вратарят Димитър Илиев, все опитни играчи, са си стегнали багажа и са напуснали лагера на отбора в Сандански. А Sportal.bg обяви, че причината за напускането им е финансова – за пореден път са били излъгани от клубното ръководство, че дължимите им суми ще се изплатят. Припомняме, че още преди Нова година старши треньорът Емил Велев обяви, че няма да разчита занапред на шестима играчи – Явор Колев, Кристиян Георгиев, Румен Николов, Георги Димитров, Кристиян Арсовски и Беадир Беадиров. Освен тях отбора напуснаха защитниците Георги Радев и Михаил Минков, халфовете Илия Джамов и Станимир Андонов и вратарят Иван Иванов. Общо 16 човека! Остава да се надяваме, че в следващите месеци няма да се наложи да говорим за поредните грешки в управлението на добричкия клуб, който в навечерието на своята 100-годишнина се бори за оцеляването си сред професионалистите.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) И НЕФТОХИМИК ЗАВЪРШИХА 1:1 В КОНТРОЛА

Без победител завърши поредната контролна среща от зимната подготовка на Черноморец (Балчик). Възпитаниците на старши треньора Георги Иванов-Геша записаха равенство 1:1 с третодивизионния тим на Нефтохимик (Бургас). Мачът се игра в събота на стадиона в Обзор.

През първата част Нефтохимик имаше превес на терена. „Зелените“ създадоха повече опасности пред противниковата врата, но допуснаха грешки при завършващия удар. Най-чистото положение се откри пред голмайстора на тима Деян Христов, който направи опит да отбележи с глава, но вратарят Черноморец се намеси успешно. В самия край на полувремето балчиклии поведоха в резултата с гол на Валентин Йосков. „Шейховете“ изравниха няколко минути след подновяването на играта чрез Стойко Иванов, който се разписа от пряк свободен удар. До края на двубоя имаше интересни ситуации и пред двете врати, но резултатът остана непроменен.

Тимът от Белия град вече проведе две контроли с отбори от родния елит. В първата завърши наравно 1:1 с Черно море на стадион „Младост” във Варна, а във втората загуби със 7:0 от пловдивските „железничари” на „Лаута”. Първенството във втория ешелон ще бъде подновено на 22 февруари със срещите от 18-ия кръг. Тогава балчиклии ще гостуват на един лидерите в групата – състава на Монтана, който е втори в подреждането и се бори за място в Първа лига.

 

ЗА ДОБРУДЖА СЕ НАЛОЖИ НАД СЕПТЕМВРИ (СИМИТЛИ) С 1:0

Футболистите на Добруджа проведоха вчера втората си контрола от зимната подготовка. Момчетата на старши треньора Емил Велев се наложиха с 1:0 над състава на  Септември (Симитли), заемащ 14-о място в Югозападната трета лига. Срещата се проведе на терена с изкуствена тревна настилка в село Струмяни, а не в Петрич, както предварително бе обявено. Припомняме, че в първата си проверка, проведена в края на миналата седмица в Добрич, „жълто-зелените” се наложиха с 4:0 над юношеската формация до 19 години на Черно море.

Добруджанци започнаха добре срещата и в 13-ата минута поведоха в резултата с попадение на Николай Минков. Младият нападател получи отличен пас от Георги Колев и майсторски прати топката в мрежата на домакините. Добричките футболисти по-често владееха топката, но грешаха в завършващата фаза на атаката и това им попречи да се поздравят с по-изразителен успех. Пропуски от изгодни позиции направиха Кристиян Петков и Янаки Смирнов. В срещата поради контузии не взеха участие Александър Бранеков, Тодор Колев, Дони Дончев и Янчо Андреев.

До края на лагера си в Сандански „жълто-зелените” ще имат още три контроли – на 1 февруари със Струмска слава (Радомир), на 3 февруари с Вихрен (Сандански) и на 6 февруари със състава на Банско.

 

 

ТРИМА ОТ ДОБРУДЖА ОБЛИЧАТ ЕКИПА НА СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ)

Футболистите на Септември (Тервел) се подготвят при домашни условия за срещите от втория дял на първенството в Североизгочната трета лига. От треньора на тервелчани Валентин Пейчев научихме, че в отбора са привлечени трима опитни състезатели, които преди Нова година играеха с екипа на Добруджа във Втора професионална лига. Това са Явор Колев, Станимир Андонов и Георги Димитров. Очакванията са те да вдигнат нивото на отбора, който с актив от 21 точки заема шесто място във временното класиране – след 6 победи, 3 равенства и 5 загуби.

Междувременно стана ясно, че голмайсторът на Септември Мартин Кирилов, който през есента отбеляза 11 гола, е напуснал отбора, за да продължи състезателната си кариера във втородивизионния Поморие.

Първенството в Североизточната трета лига ще бъде подновено на 23 февруари със срещите от 16-ия кръг. Тогава тервелските футболисти ще гостуват на втория в класирането Спартак 1918 (Варна), който си е поставил за цел да завърши на първо място в групата и от следващия сезон да играе при професионалистите. По време на зимната подготовка избраниците на Валентин Пейчев ще проведат няколко контролни срещи, като първата от тях ще е на 3 февруари с Интер (Добрич).

 

  • УТРЕ 23 януари

 

ПЪРВА КОНТРОЛА ЗА ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА

Футболистите на Добруджа ще проведат днес първата си контрола от зимната подготовка. Избраниците на старши треньора Емил Велев ще срещнат юношите до 19 години на варненския Черно море. Двубоят е уговорен за 11.00 часа и ще се играе в Добрич – на стадион „Дружба” или на терена с изкуствена настилка до зала „Добротица”. Поради различни причини срещата ще пропуснат трима състезатели – Александър Бранеков е с лека травма и тренира на облекчен режим, Дони Дончев е с грипно заболяване, а бразилецът Родриго Ман е в столицата, за да урежда документите си. Неофициален дебют с жълто-зеления екип ще направят новите играчи в отбора – младежкият национал Николай Минков, Тодор Паланков, Росен Кръстев, Георги Колев, Стефано Кунчев, Кристиян Григоров и Янчо Андреев.

Два дни след контролата с младите „моряци” избраниците на Емил Велев ще заминат на лагер в Сандански, който ще продължи до 7 февруари. През това време добруджанци ще имат три контроли – на 29 януари със Струмска слава (Радомир), на 3 февруари с Вихрен (Сандански) и на 6 февруари със състава на Банско.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ „ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ” СЪС 7:0

Локомотив (Пловдив) разгроми втородивизионния Черноморец (Балчик) със 7:0 в последната си контрола преди заминаването за Турция, предаде Plovdiv24.bg. Двубоят се игра на централния терен на „Лаута”, а за „черно-белите”, които днес потеглят към Анталия, точни бяха Бирсент Карагарен (11), Стивън Езе (15), Анте Аралица (25), Елитон Жуниор (50), Филип Колев (74, 86) и Асен Георгиев (90).

Това бе втора контрола за тима от Белия град с отбор от родния елит. Балчиклии завършиха 1:1 с Черно море на стадион “Младост” във Варна. За домакините гола отбеляза Виктор Генев преди почивката, а за Черноморец се разписа Траян Траянов през второто полувреме.

Въпреки финансовите проблеми, които имаше в клуба преди Нова година, Черноморец (Балчик) се представя успешно в първенството. Отборът на Геша събра 23 точки – след 6 победи, 5 равенства и 6 загуби, и заема седмо място в класирането с актив от 23 точки. Първенството във втория ешелон ще бъде подновено на 22 февруари със срещите от 18-ия кръг. Тогава балчиклии ще гостуват на един лидерите в групата – състава на Монтана, който е втори в подреждането и се бори за място в Първа лига.

 

 

 

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ИЗЛИЗА СРЕЩУ ПЛОВДИВСКИТЕ „ЖЕЛЕЗНИЧАРИ” В КОНТРОЛА

Отборът на Черноморец (Балчик), който се подготвя за срещите от втория дял на първенството във Втора професионална лига, ще проведе днес поредната си контролна среща. Момчетата на Георги Иванов-Геша ще премерят сили със състава на Локомотив (Пловдив). Проверката ще е на „Лаута” от 13:00 часа. Припомняме, че тимът от Белия град имаше вече една контрола с тим от родния елит. Балчиклии завършиха 1:1 с Черно море на стадион “Младост” във Варна. За домакините гола отбеляза Виктор Генев преди почивката, а за Черноморец се разписа Траян Траянов през второто полувреме.

Въпреки финансовите проблеми, които имаше в клуба преди Нова година, Черноморец (Балчик) се представя успешно в първенството. Отборът на Геша събра 23 точки – след 6 победи, 5 равенства и 6 загуби, и заема седмо място в класирането с актив от 23 точки. Първенството във втория ешелон ще бъде подновено на 22 февруари със срещите от 18-ия кръг. Тогава балчиклии ще гостуват на един лидерите в групата – състава на Монтана, който е втори в подреждането и се бори за място в Първа лига.

Междувременно стана известно, че 800 хиляди лева за ФК Черноморец (Балчик) са заложени в проектобюджета на община Балчик за 2019 година. Сумата е почти три пъти по-голяма от тази, която общината бе заделила през миналата година – 300 хиляди. Тогава обаче в плановете на кметския екип е влизало дофинансиране от страна на спонсор, който в последствие се е отказал. По-късно през годината кметът Николай Ангелов внесе предложение за дофинансиране на отбора с още 300 хиляди лева, което обаче не  получи одобрението на Общинския съвет. Така през есенния дял на шампионата футболистите на Георги Иванов играха без възнаграждения.

 

 

 

МЛАДЕЖКИ НАЦИОНАЛ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ДОБРУДЖА

Младежкият национал Николай Минков е новото име в селекцията на Добруджа. За 21-годишния офанзивен халф обстановката на стадион „Дружба” е доста добре позната, тъй като през 2016 година бе част от добричкия тим. Тогава той носеше жълто-зеления екип като преотстъпен от Черно море, записа 13 мача, в които отбеляза 3 гола. След това се завърна при „моряците” и изигра 24 мача в Първа професионална лига. През есента Николай Минков се състезаваше за втородивизионния ЦСКА 1948, като записа 6 мача.

Футболистите на Добруджа продължават при домашни условия подготовката си за втория дял от първенството във втория ешелон, като в петък ще проведат и първата си контролна среща – срещу юношеския състав до 19 години на Черно море. Двубоят е уговорен за 11.00 часа и ще се играе в Добрич – на стадион „Дружба” или на терена с изкуствена настилка до зала „Добротица”. Два дни по-късно избраниците на старши треньора Емил Велев заминават на лагер в Сандански, който ще продължи до 7 февруари. През това време добруджанци ще имат три контроли – на 29 януари със Струмска слава (Радомир), на 3 февруари с Вихрен (Сандански) и на 6 февруари със състава на Банско.

 

ИВАН АНГЕЛОВ ИГРА ЦЯЛ МАЧ, БЪЛГАРИЯ ПОБЕДИ УКРАЙНА С 1:0

Юношеският национален отбор на България (родени 2003 г.) стартира с победа в турнира „Кубок Развития 2019”, надделявайки над Украйна с 1:0. Възпитаникът на Добруджа Иван Ангелов започна срещата като титуляр, игра силно и има заслуга за успеха. 15-годишният вратар е част от състава на добричкия клуб с треньор Митко Василев. Голяма заслуга за израстванато му като състезател има и треньорът на вратарите в клуба Николай Радомиров. Припомняме, че това не е първа повиквателна за талантливия футболист. През есента на 2018 година той изигра два мача за националния отбор.

Единствения гол за българите вкара Пламен Цончев от сливенската частна школа „Сините камъни”. Нашите се възползваха от грешка при изнасянето на топката на украинския отбор, Цончев открадна кълбото и тръгна на скорост. Навлезе към дъгата на наказателното поле и с диагонален удар прониза вратаря на украинците Пузанков.

В друг мач от нашата група Словакия се наложи над Литва с 2:0. Днес е следващия двубой на нашите момчета. От 10.00 часа те ще премерят сили със състава на Литва. Последната среща в групата за отбора на селекционера Любомир Божанков е на 24 януари от 12.05 часа срещу Словакия. 12-те отбора в турнира са разпределени в три групи по четири състава. Победителите в групите и най-добрият втори отбор оформят полуфинали и след това се играе финал. Останалите отбори играят за разпределение на местата от 5-8 и 9-12 място.

За България това е дебют на този турнир, който се провежда за 17-и път. По принцип състезанието е за родени през 2002 година, но нашите играят с година по-малки като част от подготовката на набора за европейските квалификации.

 

 

В ДОБРУДЖА ОЧАКВАТ ОЩЕ ДВАМА ЧУЖДЕНЦИ

Футболистите на Добруджа, които се стягат за срещите от втория дял на първенството във Втора професионална лига, ще завършат седмицата с двустранна игра. Тя може да се проведе на стадион „Дружба” от 14.00 часа, ако теренът е в добро състояние. Другият вариант е игрището с изкуствена тревна настилка до зала „Добротица”. В близките дни се очаква към тима да се присъединят още двама чужденци – французин и бразилец. Те ще бъдат тествани в предвидената за 25 януари контрола с юношеската формация до 19 години на Черно море (Варна). Вече няколко дни с добричкия тим тренира 25-годишният бразилец Родриго Ман. Той има и немски паспорт и играе на поста десен бек. За последно се е подвизавал в английската Национална лига за Уайтхоук. Започнал е кариерата си в бразилския Парана, като в родината си е обличал още екипите на Пенаполензе и Барбарензе. Проверката с младите ”моряци” е непосредствено преди подготвителния лагер на „жълто-зелените” в Сандански – от 27 януари до 7 февруари.

Междувременно научихме, че старши треньорът Емил Велев няма да може да разчита на още един състезател, носил екипа на Добруджа преди Нова година. Това е халфът Станимир Андонов, който е решил да прекрати състезателната си кариера, за да работи като треньор в детско-юношеската школа.

 

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) И ЧЕРНО МОРЕ ЗАВЪРШИХА НАРАВНО 1:1

В контролна среща, проведена вчера на стадион “Младост” във Варна, отборите на Черноморец (Балчик) и елитния Черно море завършиха наравно 1:1, информира sportal.bg. За домакините гола отбеляза Виктор Генев преди почивката, а за тима от Белия град се разписа Траян Траянов през второто полувреме.

През първата част домакините бяха по-активният отбор и създадоха няколко чисти голови ситуации. В 28-ата минута капитанът на Черно море Георги Илиев стреля опасно от пряк свободен удар от около 20 метра, но топката премина над вратата. Минута по-късно Радослав Василев от чиста позиция стреля слабо и вратарят на гостите Християн Христов улови топката. В 36-ата минута Радослав Василев стреля по диагонал от около десетина метра, но стражът на Черноморец изби топката в корнер. При последвалото центриране след разбъркване в наказателното поле на гостите Виктор Генев вкара от непосредствена близост за 1:0.

В 51-ата минута домакините можеха да отбележат нов гол, но след удара на Аристот Ндонгала топката попадна в ръцете на Християн Христов. Черноморец успя да изравни в 59-ата минута след комбинация между двама футболисти, играли преди време за „моряците”. Михаил Венков центрира в наказателното поле на Черно море, а Траян Траянов се оказа най-съобразителен и вкара гол от 5-6 метра – 1:1. В 82-ата минута Жоржиньо бе близо до отбелязването на втори гол за Черно море, но вратарят на гостите успя да улови топката след удара му по земя.

Междувременно стана известно, че Черноморец (Балчик) ще проведе още една контрола с отбор от елита. На 24 януари момчетата на Георги Иванов-Геша ще премерят сили със състава на Локомотив (Пловдив). Проверката ще е на „Лаута” от 13:00 часа.

 

ЮНОША НА ДОБРУДЖА С ПОВИКВАТЕЛНА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Селекционерът на юношеския национален отбор на България до 17 години Любомир Божанков обяви разширената група от футболисти за участието в предстоящия приятелски турнир “Кубок Развития”, който ще се проведе от 19 до 29 януари в Минск, Беларус. Сред избраниците на треньора е 15-годишният възпитаник на детско-юношеската школа на Добруджа Иван Ангелов. Той е роден през 2003 година и е част от състава на добричкия клуб с треньор Митко Василев. Голяма заслуга за израстванато му като състезател има и треньорът на вратарите в клуба Николай Радомиров. Това не е първа повиквателна за талантливия футболист. През есента на 2018 година той изигра два мача за националния отбор.

Младите “лъвчета” са един от 12-те отбора, които получиха покана за надпреварата, и ще премерят сили с връстниците си от Словакия, Украйна и Литва в предварителна група „C”.

Ето и избраниците на Любомир Божанков: Радостин Георгиев (Берое), Иван Ангелов (Добруджа), Анастас Пемперски (Лудогорец), Тодор Петров (Лудогорец), Стефан Статев (Лудогорец), Алекс Маринов (Лудогорец), Иван-Йоанис Атанатос (Славия), Мартин Сораков (Славия), Кристиян Стоянов (Славия), Николай Калинов (Левски, София), Александър Бучков (ЦСКА-София), Марк-Емилио Папазов (ЦСКА-София), Лазар Боянов (Колеж “Брук-Хаус”), Димо Кръстев (Нефтохимик), Пламен Цончев (Сините камъни), Валентин Николов (Локомотив, София), Георги Мавродиев (Локомотив, Пловдив), Антон Бакалов (Национал), Георги Пенелов (Национал), Мартин Христов (Ботев, Пловдив).

Първият двубой на България U17 е на 20 януари от 10.45 ч. срещу Украйна. Два дни по-късно от 9.00 ч. срещаме Литва, а на 24 януари от 11.05 ч. се изправяме срещу Словакия. Победителите във всяка от трите предварителни групи плюс най-добрият подгласник ще се класират за полуфиналите, а останалите ще играят баражи за разпределение на местата между 5-о и 8-мо и между 9-о и 12-о.

 

ТРИМА ОТ ДОБРУДЖА ПОДСИЛВАТ ВАРНЕНСКИЯ СПАРТАК

Варненският Спартак започна подготовката си за втория дял от първенството в Североизточната трета лига с петима нови футболисти. Трима от тях преди Нова година носеха екипа на Добруджа във Втора професионална лига. Това са вратарят Иван Иванов, халфът Беадир Беадиров и нападателят Румен Николов. Другите нови при „соколите” са централният защитник на Черноморец (Балчик) Севдалин Стайков-Шрек и нападателят на Светкавица (Търговище) Юлиян Загоров.

Подготовка с новите си отбори започнаха още двама от бившите играчи на добричкия клуб – Михаил Минков се присъедини към Локомотив (Горна Оряховица), а добричлията Георги Радев реши да продължи състезателната си кариера в Нефтохимик (Бургас). 24-годишният добруджанец, който има мачове за юношеския и за младежкия национален тим, се представи отлично в първата контрола на „шейховете” срещу юношеската формация на клуба до 19 години. Срещата се проведе на стадиона в Българово и завърши 5:0 за лидера в Югоизточната трета лига, а Георги Радев бе титуляр и отбеляза първия гол за своя тим.

 

 

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА НАПРАВИХА ПЪРВА ТРЕНИРОВКА

Отборът на Добруджа започна вчера предсезонната си подготовка. В първото занимание взеха участие 21 футболисти. Сред тях бе 31-годишният бивш състезател на ЦСКА Александър Бранеков, който има над 200 мача в родния елит. Други нови в отбора са 27-годишният вратар Стефано Кунчев, който има 60 мача в „А” група с отборите на столичните Славия и Левски, Локомотив (Пловдив) и Черноморец (Бургас), 28-годишният централен защитник Кристиян Григоров, който пък е с 40 мача за дублиращия тим на Лудогорец, а също и с няколко срещи за първия тим на шампионите, както и носителят на Купата и на Суперкупата на България за 2015 година с Черно море Тодор Паланков. Нови в отбора са още нападателят Росен Кръстев, който  през есента работеше с Петър Златинов в благоевградския Пирин, офанзивният полузащитник Георги Колев, който се завръща в Добруджа, след като разтрогна с Локомотив (Горна Оряховица), Янчо Андреев – външен полузащитник, възпитаник на школата на Добруджа, Калоян Стефанов, играл досега в ЦСКА 1948, защитникът Вилиян Денчев, който идва от варненския Спартак. В близките дни се очаква към отбора да се присъединят двама бразилци и французин.

До 26 януари добруджанци ще тренират при домашни условия, след което ще имат 10-дневен подготвителен лагер в Сандански. Там те ще проведат 3 контролни срещи – на 29 януари със Струмска слава, на 3 февруари с Вихрен и на 6 февруари с ФК Банско. Предвидени са още контроли с юношите до 19 години на Черно море (Варна), със Славия (София) и със Септември (Тервел).

 

 

НИКОЛАЙ БАНКОВ ЧАКА ОФЕРТА ОТ ЕЛИТА ИЛИ ОТ ЧУЖБИНА

Добричлията Николай Банков поддържа форма с втородивизионния Локомотив (Горна Оряховица). Вратарят, който наскоро разтрогна с Ботев (Враца), се готви с бившия си отбор, докато си уреди трансфер в елита или в чужбина, информира sportal.bg. Обстановката на стадион “Локомотив” е повече от добре позната за юношата на Добруджа, който през сезон 2016/2017 записа 30 мача като титуляр с черно-бялата фланелка. Със силните си изяви стражът си спечели трансфер в 14-кратния шампион на Полша Рух (Хожув). Банков се понрави с представянето си зад граница, като бързо се превърна в любимец на “небесносините” фенове. Тежката финансова ситуация в клуба, довела до изпращането му в третото ниво на местния футбол, наложи раздялата помежду им.

В кариерата си 28-годишният добруджанец е носил екипите на Спартак (Варна), Миньор (Перник), Хасково, Пирин (Благоевград), Добруджа, Локомотив (Горна Оряховица), Рух (Хожув) и Ботев (Враца). На сметката си Николай Банков има над 60 мача в “А” група.

 

 

 

 

ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВИХА СТЕФАН СЛАВОВ И ДОБРИН ДОБРЕВ КАТО ТРЕНЬОРИ В ШКОЛАТА НА ЛУДОГОРЕЦ

Новите петима треньори в Академията на Лудогорец – добричлията Стефан Славов, каварненецът Добрин Добрев, Иво Градев, Емилиян Петров и Димитър Стойков, вече са с разпределени ангажименти, съобщи нейният директор Радослав Комитов. Легендарният защитник на Добруджа от най-славните години на добричкия футбол Стефан Славов ще бъде старши треньор на юношите до 17 години, които са на шеста позиция във временното класиране на елитната група. Добричлията е преминал конкурс и е бил избран на мястото на Юри Васев, който поема Миньор. От 11 години Стефан Славов е треньор. Той има лиценз „А“, който му дава право да бъде старши треньор на отбор от Втора лига, помощник-треньор в Първа лига, както и да води детско-юношески формации в елитните групи. В кариерата си е бил помощник на Филип Филипов и Антони Здравков в Калиакра, на Димчо Ненов, Радослав Вардаров и Радостин Димов в Добруджа, като 6 месеца е водил и родния си добрички клуб като старши треньор. Миналата година бе начело на юношите старша възраст на „жълто-зелените“ и ги изведе до първото място в зона „Варна”. Като футболист има 130 мача в „А“ група с Добруджа и 12 попадения. Част е от отбора, постигнал най-високото класиране на добричкия тим в елита – седмо място през сезон 1995/96. Има 20 мача за младежкия национален отбор на България.

Другият добруджанец в Академията на Лудогорец – каварненецът Добрин Добрев, е дългогодишен състезател, а след това и треньор на вратарите в Калиакра. В Разград той ще отговаря за вратарите във юношеската формация до 15 години, начело на която е Христо Господинов. Освен това ще има ангажименти и към по-малките възрасти в клуба.

СНИМКА ОТ САЙТА НА РУСЛАН

 

 

 

ГЕОРГИ РАДЕВ НАПУСНА ДОБРУДЖА

Един от най-добрите футболисти, излезли от добричката школа през последните години – Георги Радев, повече няма да носи екипа на Добруджа. 24-годишният централен защитник, който има мачове за юношеския и за младежкия национален отбор на България, избрал да продължи кариерата си в третодивизионния Нефтохимик. Бургаският тим е лидер в Югоизточната трета лига и целта му е от следващия сезон да играе при професионалистите. Георги Радев бе основен играч в състава на Добруджа през есента и записа 13 мача с “жълто-зеления” екип. В състезателната си кариера той е носил още екипите на Созопол, Любимец и Царско село.

Освен Георги Радев най-малко още шестима играчи няма да се състезават повече за Добруджа. Както вече писахме, новият старши треньор Емил Велев няма да разчита занапред на Явор Колев, Кристиян Георгиев, Румен Николов, Георги Димитров, Кристиян Арсовски и Беадир Беадиров.

Добричлии ще започнат предсезонната си подготовка на 14 януари, като на първата тренировка се очаква да дойдат новите попълнения. Сред тях е 27-годишният вратар Стефано Кунчев, който има 60 мача в „А” група с отборите на столичните Славия и Левски, Локомотив (Пловдив) и Черноморец (Бургас). Друг футболист, за когото има информация, че ще играе за Добруджа, е 28-годишният централен защитник Кристиян Григоров. Той има 40 мача за дублиращия тим на Лудогорец, а също и няколко срещи за първия тим на шампионите. В отбора се завръща офанзивният полузащитник Георги Колев, който разтрогна договора си с Локомотив (Горна Оряховица).

 

 

 

 

 

ДОБРУДЖА ПРИВЛИЧА ВРАТАР С 60 МАЧА В „А” ГРУПА

Футболистите на Добруджа все още са във ваканция, но новият старши треньор Емил Велев работи усилено по селекцията за новия сезон. Целта му е да привлече качествени попълнения със солиден опит в професионалния футбол. Така например 27-годишният вратар Стефано Кунчев, който се счита за сигурно попълнение, има 60 мача в „А” група с отборите на столичните Славия и Левски, Локомотив (Пловдив) и Черноморец (Бургас). Освен това той има мачове и за младежкия национален отбор на България. 28-годишният централен защитник Кристиян Григоров също има богат опит – 40 мача за дублиращия тим на Лудогорец, а също и няколко срещи за първия тим на шампионите.

Що се отнася до бившия защитник на ЦСКА Ангел Грънчов, който доскоро бе спряган като сигурно ново попълнение на стадион „Дружба”, научихме, че отпада от сметките на Емил Велев. 26-годишният футболист избрал да продължи кариерата си в Косово. Той подписал договор с отбора на Фламуртари (Прищина), който се намира на седмо място в местното първенство, пише “Блиц”.

Повече яснота около селекцията ще има на 14 януари, когато старши треньорът Емил Велев събира отбора за първа тренировка от зимната подготовка. Очаква се към „жълто-зелените” да се присъедини носителят на Купата и на Суперкупата на България за 2015 година с Черно море Тодор Паланков. Опитният полузащитник за последно бе част от друг отбор от Втора лига – Черноморец (Балчик), който обаче е налегнат от сериозна финансова криза. В кариерата си халфът е играл още за Литекс, Черноморец (Бургас) и Пирин (Благоевград). От редиците на “орлетата” пък е друго попълнение на “жълто-зелените”. Като преотстъпен на стадион “Дружба” от Черно море тази пролет ще играе нападателят Росен Кръстев, който през есента работеше с Петър Златинов в Благоевград. Друг нов играч в редиците на Емил Велев ще бъде офанзивният полузащитник Георги Колев, който се завръща в Добруджа, след като разтрогна с Локомотив (Горна Оряховица).

 

 

СТЕФАН СЛАВОВ ПРЕМИНАВА В ШКОЛАТА НА ЛУДОГОРЕЦ

Легендарният защитник на Добруджа от най-славните години на добричкия футбол Стефан Славов преминава в редиците на футболния шампион Лудогорец, информира BGtourism.BG. В разградския клуб той ще бъде старши треньор на юношите до 17 години, които са на шеста позиция във временното класиране на елитната група. Славов успешно е преминал конкурс и е бил избран на мястото на Юри Васев, който поема Миньор. Добричкият специалист ще започне работа в новия си клуб на 7 януари.

От 11 години Стефан Славов е треньор. Той има лиценз „А“, който му дава право да бъде старши треньор на отбор от Втора лига, помощник-треньор в Първа лига, както и да води детско-юношески формации в елитните групи. В кариерата си е бил помощник на Филип Филипов и Антони Здравков в Калиакра, на Димчо Ненов, Радослав Вардаров и Радостин Димов в Добруджа, като 6 месеца е водил и родния си добрички клуб като старши треньор. Миналата година бе начело на юношите старша възраст на „жълто-зелените“ и ги изведе до първото място в зона „Варна”. Това лято постигна успех с децата от набор 2010 на турнира в Дряново, където те спечелиха първото място.

Като футболист има 130 мача в „А“ група с Добруджа и 12 попадения. Част е от отбора, постигнал най-високо класиране в елита – 7-мо място през сезон 1995/96. Тогава треньор на добруджанци е Янко Динков, а от стадион „Дружба“ си тръгват победени грандовете ЦСКА (2:0) и Левски (2:1), бъдещият шампион Славия (1:0), пловдивските Ботев (1:0) и Локомотив (2:0). Записал е и 130 мача в „Б“ група.

Възпитаник е на Спортното училище „Георги Стойков Раковски“ в Добрич и на детско-юношеската школа на Добруджа. Капитан на юношите старша възраст на Добруджа – шампиони на България през 1993 г. (заедно с други големи таланти от това поколение като Милен Петков, Галин Иванов, Свилен Симеонов, Атанас Георгиев, водени от треньора Иван Манолов). Има 20 мача за младежкия национален отбор на България.

 

 

ИВАЙЛО ЛАЗАРОВ НАВЪРТЯ НАД 40 МАЧА В ПЪРВА ЛИГА

Един от най-добрите футболисти, излезли от добричката школа през последните години, е Ивайло Лазаров. Със силните си игри на терена 26-годишният атакуващ халф се превърна в един от основните играчи на първодивизионния Витоша (Бистрица). За година и половина в елитната група той записа 41 мача и отбеляза 6 гола, а качествата му бяха оценени от специалистите. Доказателство за това е фактът, че в настоящия шампионат на два пъти намери място в „Отбора на кръга” в Първа професионална лига.

Ивайло Лазаров дебютира в професионалния футбол с фланелката на Добруджа още преди да е навършил 18 години. Игра няколко сезона на стадион „Дружба“, преди да премине в Дунав (Русе) през зимата на 2014-а. След само шест месеца в Малката Виена обаче халфът се завърна в редиците на „жълто-зелените“. Повторният му престой в Добруджа беше съвсем кратък и на полусезона Лазаров прие ново предизвикателство – Черноморец (Балчик). Силните му изяви в Белия град и титулярното място в селекцията на Георги Иванов-Геша доведоха до подписването на договор с Витоша.

В последния кръг за 2018 година отборите на Витоша (Бистрица) и Черно море завършиха наравно 1:1, а в герой за „бистришкиге тигри” отново се превърна добричлията Ивайло Лазаров, който отбеляза гола за своя тим. Така “тигрите” сложиха край на победната серия на Черно море, който бе спечелил последните си три срещи от шампионата. След това равенство Витоша ще зимува на 11-а позиция в първия ни ешелон с актив от 20 точки.

 

 

 

  • СТАРИ МАТЕРИАЛИ

 

ДОБРУДЖА И КОКАЛА ВЪВ ВАКАНЦИЯ ДО 14 ЯНУАРИ

Футболистите на Добруджа бяха пуснати в почивка непосредствено след загубата с 1:3 от Несебър. Ваканцията на “жълто-зелените” ще продължи до 14 януари 2019 година, когато старши треньорът Емил Велев ще ги събере за първа тренировка. Не е изключено по време на подготовката Добруджа да бъде на лагер извън града, което не се е случвало от доста време насам.

 

Това, което най-много вълнува и футболисти, и ръководство, и фенове, е броят освободени и новопривлечени играчи. Очаква се следващата седмица яснота около селекцията да внесе председателят на УС на Добруджа Николай Милков. В зависимост от новите играчи не е изключено да се стигне до раздяла и с други играчи на добруджанци.

Припомняме, че новият наставник на “жълто-зелените” се изказа, меко казано, скандално след поражението с 1:2 от Пирин (Благоевград), като заяви, че голяма част от наличните му футболисти са за “А” окръжна. Кокала намекна, че новите попълнения в редиците на Добруджа ще бъдат най-малко 10 на брой.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЩЕ ИГРАЕ КОНТРОЛА С ЧЕРНО МОРЕ

Отборът на Черноморец (Балчик) ще играе контрола с елитния Черно море по време на зимната си подготовка. Момчетата на Георги Иванов-Геша ще премерят сили с варненските „моряци” на 16 януари. Това стана ясно, след като от щаба на Черно море обявиха програмата за предсезонната подготовка. Осем контроли през зимата ще имат „зелено-белите”, като първата проверка ще е с тима от Белия град. На 17 януари отборът от Варна ще отпътува за Турция, където ще проведе и основната част от зимната си подготовка. В южната ни съседка Черно море ще изиграе четири контроли. На 22 януари варненци срещат състезаващия се във Висшата лига на Полша – Медж Легница, а на 24-и съперник на “моряците” ще е тимът на елитния Арка Гдиня (Полша). На 30-и играчите на Илиан Илиев срещат Олександрия (Украйна). Търси се спаринг партньор за 28 януари. На 1 февруари отборът се прибира във Варна. На 6 февруари “моряците” ще изиграят две контроли, а съперници ще са тимовете на Лудогорец-2 (Разград) и Дунав (Русе). На 9 февруари е последната контрола на варненци срещу тима на Поморие, треньор на който е добричлията Радослав Боянов. Черно море ще поднови първенството в Първа професионална лига с домакинство на ЦСКА на 16 или 17 февруари, като точният ден и час на двубоя все още не е обявен от БФС.

Отборът на Черноморец (Балчик) ще зимува на седмо място в класирането на Втора професионална лига с актив от 23 точки – след 6 победи, 5 равенства и 6 загуби. Феновете на Черноморец трябва да са много доволни от представянето на тима, защото въпреки сериозните финансови проблеми, които има клубът, момчетата на Георги Иванов-Геша играят силно и са сред най-стойностните състави във втория ни ешелон.

 

 

 

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Царско село 17 15     1       1       41:14         46

————————————————————-

  1. Монтана 17 11     6       0       30:9  39
  2. Арда 17     9       4       4       22:10         31

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. ЦСКА 1948 17     7       8       2       17:11         29
  2. Литекс 17     7       4       6       23:16         25
  3. Поморие 17 7       3       7       23:28         24
  4. Черноморец 17     6       5       6       15:17         23
  5. Несебър 17 5       5       7       22:27         20
  6. Локо (ГО) 17     6       2       9       18:26         20
  7. Лудогорец II 17 5       4       8       18:26         19
  8. Локо (Сф) 17 4       7       6       10:13         19
  9. Струмска слава 17 5       4       8       22:28         19
  10. Ботев (Гъл) 17 5       4       8       17:20         19
  11. Пирин (Бл) 17 5       1       11     16:29         16

——————————————————————-

  1. Кариана 17 4       3       10     15:21         15
  2. Добруджа 17 1       7       9       7:21  10

 

 

– Денислав Александров   – Лудогорец 1945 II (Разград)

5 – Владислав Златинов     – Пирин (Благоевград)

– Свилен Щерев           – Ботев (Гълъбово)

– Христо Кирев           – Струмска слава 1927 (Радомир)

– Борислав Николов       – Струмска слава 1927 (Радомир)

– Ивелин Илиев           – Кариана (Ерден)

– Реджеб Халил           – Несебър (Несебър)

– Добромир Бонев         – Литекс (Ловеч)

– Тихомир Кънев          – Локомотив (Горна Оряховица)

 

ДОБРУДЖА 1919 ЗАВЪРШИ ГОДИНАТА СЪС ЗАГУБА

Футболистите на Добруджа 1919 приключиха годината със загуба. В мач от 17-ия кръг на Втора професионална лига те загубиха с 1:3 гостуването си на Несебър и с актив само от 10 точки ще зимуват на последното 16-о място в класирането.

Първото полувреме на стадиона в Несебър завърши при нулево равенство, а 10 минути след подновяването на играта „жълто-зелените“ поведоха с попадение на Станимир Андонов. Но само две минути по-късно Радослав Апостолов възстанови равенството. В 70-ата минута Реджеп Халил прати топката за втори път в мрежата на добруджанци, а крайното 3:1 за домакините оформи Радослав Апостолов в 77-ата минута.

Така футболистите на Несебър стигнаха до ценните три точки, събраха 20 в актива си и ще зимуват на комфортното осмо място, на пет точки от зоната на изпадащите. На другия полюс е съставът на Емил Велев, който приключва полусезона с 15 поредни мача без победа. Добруджанци са на 6 точки от спасителната 14-а позиция и трябва сериозно да поработят през зимната пауза, за да могат след Нова година да се борят за мястото си в професионалната група.

Съставът на Добруджа: Димитър Илиев, Даниел Граматиков, Явор Колев, Михаил Минков, Николай Николаев, Георги Радев, Ахмед Адемов (77-Румен Николов), Илия Джамов, Тодор Колев (24-Станимир Андонов), Янаки Смирнов, Кристиян Петков (46-Кристиян Пешков).

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ИЗХВЪРЛИ ЦСКА 1948 ОТ ТОП 3

Отборите на Черноморец (Балчик) и ЦСКА 1948 завършиха 0:0 в последния си мач преди зимната пауза във Втора лига. След като загубиха точки в Белия град, футболистите на Петко Петков останаха извън топ 3 в класирането. По същото време Арда (Кърджали) спечели като гост на Струмска слава и се намърда еднолично на трета позиция.

През първото полувреме на стадиона в Балчик столичани пропиляха най-чистото си положение. Тогава гредата се оказа отличен помощник на стража на домакините Християн Христов. След почивката гол отново не падна и срещата приключи при безличен хикс. Така тимът на Петко Петков продължава със слабото си представяне. В последните пет кръга “червените” имат само две победи и вече изостават на цели 17 точки от лидера Царско село. Второто място също не е близо до ЦСКА 1948 – на десет точки. С играта, която показва, и резултатите, които записва, тимът от София няма да има шанс за място на баражите.

В същото време феновете на Черноморец трябва да са доволни от представянето на отбора. Въпреки сериозните финансови проблеми, които има клубът, момчетата на Георги Иванов-Геша заемат седмо място в класирането с актив от 23 точки – след 6 победи, 5 равенства и 6 загуби.

Съставът на Черноморец (Балчик): Християн Христов, Михаил Венков, Траян Траянов, Мирослав Начев, Валери Христов, Тодор Паланков, Ахмед Хикмет (60-Юнуз Юнуз), Цветан Илиев, Николай Иванов, Владислав Мирчев (86-Севдалин Стайков), Валентин Йосков (77-Александър Попов).

 

* ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XVII КРЪГ

Кариана (Ерден) – Ботев (Гълъбово)         3:0

Пирин (Благоевград) – Царско село (София)      1:3

Черноморец (Балчик) – ЦСКА 1948 (София)      0:0

Локомотив (София) – Монтана 1921 (Монтана) 0:1

Несебър (Несебър) – Добруджа 1919 (Добрич)  3:1

Струмска слава (Радомир) – Арда (Кърджали)    1:3

Литекс (Ловеч) – Поморие (Поморие)        3:0

10 декември 2018 г., понеделник, 14:00 ч.

Локомотив (Г. Оряховица) – Лудогорец II (Разград)

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Царско село 17     15     1       1       41:14         46

————————————————————-

  1. Монтана 17 11     6       0       30:9  39
  2. Арда 17     9       4       4       22:10         31

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. ЦСКА 1948 17     7       8       2       17:11         29
  2. Литекс 17     7       4       6       23:16         25
  3. Поморие 17 7       3       7       23:28         24
  4. Черноморец 17     6       5       6       15:17         23
  5. Несебър 17 5       5       7       22:27         20
  6. Лудогорец II 16     5       4       7       18:25         19
  7. Локо (Сф) 17 4       7       6       10:13         19
  8. Струмска слава 17 5       4       8       22:28         19
  9. Ботев (Гъл) 17 5       4       8       17:20         19
  10. Локо (ГО) 16 5       2       9       17:26         17
  11. Пирин (Бл) 17 5       1       11     16:29         16

——————————————————————-

  1. Кариана 17 4       3       10     15:21         15
  2. Добруджа 17 1       7       9       7:21  10

 

ПРОГРАМА ЗА XVIII КРЪГ

23 февруари 2019 г., събота.

ЦСКА 1948 (София) – Кариана (Ерден)

Ботев (Гълъбово) – Струмска слава 1927 (Радомир)

Арда 1924 (Кърджали) – Литекс (Ловеч)

в Несебър, Градски стадион:

Поморие (Поморие) – Пирин (Благоевград)

Царско село 2015 (София) – Несебър (Несебър)

Добруджа 1919 (Добрич) – Локомотив (Г. Оряховица)

Лудогорец II (Разград) – Локомотив 1929 (София)

Монтана 1921 (Монтана) – Черноморец (Балчик)

 

 

 

 

 

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА В БУРГАС И ЩЕ ЗИМУВАТ НА ВТОРО МЯСТО

Изиграха се мачовете от последния есенен кръг в първенството на мъжката „А” хандбална група. Отборът на Добруджа се наложи като гост над Фрегата (Бургас) с 30:26. Макар че контролираха играта през първата част, момчетата на Георги Андреев водеха само с един гол на почивката – 11:10. През втората част те не оставиха съмнение, че са по-класният тим, и уверено стигнаха до победата, която е осма за тях от началото на първенството. Най-резултатен сред добруджанци бе Джошкун Якубов, който отбеляза 10 гола. Ивелин Иванов се разписа 6 пъти, а Илиян Илиев се отчете с 5 попадения.

След този мач Добруджа има 16 точки и заема второ място в крайното есенно класиране. Пред тях е само съставът на варненския Локомотив, който е с пълен точков актив – 9 победи от 9 мача.

Сега на добруджанци им предстоят мачове за Купата на България. На 9 декември ще играят в Хасково със състава на втородивизионния Академик-ТУ (Пловдив) в снреща от 1/8-финалите на турнира. А при успех в този двубой седмица по-късно ще премерят сили с хандбалистите на Пирин (Гоце Делчев), които стигнаха до 1/4-финалите, след като се наложиха над Осъм (Ловеч) след продължения.

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Локо (Вн) 9 9       0       0       318:188     130   18
  2. Добруджа 9 8       0       1       278:235     43     16
  3. Чардафон 9 6       1       2       266:231     35     13
  4. Спартак 9 6       1       3       253:264     -11    11
  5. Пирин-94 9 4       2       3       234:234     0       10
  6. Локо (ГО) 9 4       0       5       276:257     19     8
  7. Осъм 9 4       0       5       259:266     -7      8
  8. Левски 9 2       0       7       240:297     -57    4
  9. НСА 9 1       0       8       227:293     -66    2
  10. Фрегата 9 0 0       9       198:314     -116  0

 

 

ПОБЕДА ЗА ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА В ПОСЛЕДНИЯ МАЧ ЗА СЕЗОНА

Отборът на Добруджа постигна първата си победа в Елитната юношеска група до 15 години. В мач от 15-ия кръг, който е последен за есенния полусезон, момчетата на Димитър Недялков се наложиха с 3:2 над състава на Спартак (Плевен). Срещата се проведе на терена с изкуствена тревна настилка в Добрич. Нашите момчета поведоха в 12-ата минута с попадение на Дилян Стоянов. В средата на полувремето гостите изравниха, а малко след това вкараха и втори гол. Първата част завърши при резултат 2:1 за Спартак.

„Жълто-зелените” започнаха силно след почивката и Преслав Сивков възстанови равенството. В 59-ата минута отново той бе в прегръдките на съотборниците си – след отличен самостоятелен пробив прати топката в мрежата на плевенския тим и донесе победата на Добруджа.

След този успех нашите момчета имат вече 7 точки в актива си и заемат 15-о място в крайното есенно класиране. Първенството ще бъде подновено на 2 март, когато в Добрич ще гостува отборът на Черноморец 1919 (Бургас). Припомняме, че нашите момчета записаха четири равенства от началото на сезона. Те завършиха 0:0 с коравия тим на Лудогорец (Разград) и направиха 1:1 с Ботев (Враца). Другите две равенства на добруджанци са от мачовете им със столичните Славия и ЦСКА. А тимът на „червените” е лидер в групата с 39 точки.

* ЕЛИТНА ЮНОШЕСКА ГРУПА – ДО 15 ГОДИНИ

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. ЦСКА 15     12     3       0       41:9  39

—————————————————–

  1. Левски 15     12     1       2       40:11         37
  2. Черно море 15     8       3       4       27:15         27
  3. Берое (СЗ) 15     7       5       3       31:16         26
  4. Септември 15     7       4       4       31:13         25
  5. Национал 15     7       3       5       23:21         24
  6. Ботев (Пд) 15     7       3       5       39:18         24
  7. Локо (Пд) 15     7       3       5       33:19         24
  8. Лудогорец 15     6       5       4       25:14         23
  9. Спартак (Пл) 15 6       2       7       26:29         20
  10. Славия 15 5 2       8       21:36         17
  11. Етър 15 3       7       5       18:22         16
  12. Черноморец 15 4       2       9       20:27         14
  13. Верея (СЗ) 15 2       1       12     11:61         7
  14. Добруджа 15 1       4       10     11:43         7
  15. Ботев (Вр) 15 1       2       12     15:58         5

 

 

ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ Е ПЕТИ В АНКЕТАТА “ЛЕКОАТЛЕТ НА ГОДИНАТА”

Балчиклията Валентин Андреев зае пето място в 21-ото издание на традиционната анкета на списание “Атлетика” за лекоатлет на година. Припомняме, че през месец октомври възпитаникът на Андриан Андреев спечели сребърен медал на Олимпиадата за младежи в аржентинската столица Буенос Айрес. Атлетът от Белия град завоюва престижното отличие в дисциплината хвърляне на чук. Добруджанецът стана вицешампион с резултат 81.67 метра. Олимпийски шампион стана украинецът Михайло Кохан с 85.14 метра.

Европейската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева бе избрана за лекоатлет на България за 2018 година. Тя завършва на първото място в класацията за втори път след 2016 година, когато спечели олимпийското сребро в Рио де Жанейро и беше определена и за спортист на България във вота на спортните журналисти. Тази година тя оглави анкетата на списание “Атлетика” с 276 точки пред световната шампионка на троен скок за девойки Александра Начева с 243 точки и петата от финала на 200 метра на Еврошампионата за мъже и жени Ивет Лалова-Колио с 224 точки.

Във вота участваха 28 експерти и журналисти, отразяващи атлетиката в България, а към техния глас бяха прибавени още и точки от вота на феновете в гласуването на сайта www.aletikabg.com

Топ 10 в анкетата за лекоатлет на годината в България:

  1. Мирела Демирева (скок височина) – 276 точки
  2. Александра Начева (скок дължина и троен скок) – 243
  3. Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 метра) – 224
  4. Габриела Петрова (скок дължина и троен скок) – 166
  5. ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ (ЧУК) – 164
  6. Радослава Мавродиева (гюле) – 138
  7. Тихомир Иванов (скок височина) – 107
  8. Инна Ефтимова (60, 100 и 200 метра) – 48
  9. Веселин Живков (60, 100 и 200 метра) – 45
  10. Митко Ценов (бягане на средни и дълги разстояния) – 42

 

 

 

 

 

”ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ОТ ВАРНЕНСКИТЕ „МОРЯЦИ” С 1:3

Отборът на Добруджа загуби от Черно море с 3:1 в мач от първенството на ветераните. Срещата се проведе на стадиона в Суворово, като варненци поведоха в резултата в 15-ата минута след автогол. Мартин Христов проби отдясно и върна топката към точката на дузпата, но играч на Добруджа в опита си да пресече подаването, реализира в собствената си врата. В 25-ата минута Тодор Каменов изведе Мартин Христов на стрелкова позиция, който с левия крак вкара за 2:0. През първата част добричлии създадоха едно положение за гол, което бе отразено от стража на Черно море Неделчо Добрев.

В началото на второто полувреме Добруджа върна един гол. Иван Райчев подаде към Неделчо Добрев, който се опита да спре топката, но кълбото мина под крака му и влезе във вратата. В 60-ата минута не бе зачетен гол за добричлии заради засада. В 65-ата Станислав Стоянов центрира в наказателното поле, където Мартин Христов с глава вкара за 3:1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕМИЛ ВЕЛЕВ Е НОВИЯТ ТРЕНЬОР НА „ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ”

Емил Велев е новият старши треньор на Добруджа. Известният с прозвището Кокала специалист пристигна вчера на стадион „Дружба” и проведе първа тренировка с „жълто-зелените”. Преговорите с него е водил лично председателят на УС на Добруджа Николай Милков.

Емил Велев е роден на 5 февруари 1962 година в София. Той е трикратен шампион на България с тима на Левски, два пъти е носител на Купата. Любопитно е, че той е последният треньор, ставал шампион със „сините”. Велев е доказал, че може да спасява тимове, изпаднали в криза. Само преди два сезона той спаси тима на Оборище (Панагюрище). На 17 октомври 2016 г. бе назначен за треньор на тима с цел да спаси отбора от изпадане, а договорът му бе до края на сезона. Оборище завърши на 11-о място и Велев напусна след изтичането на контракта му. Като треньор е работил още в Славия, Локомотив (София), Локомотив (Пловдив), Монтана, Хасково. За последно той води третодивизионния Спартак (Плевен), но не успя да го вкара във Втора лига и напусна клуба.

СНИМКА НА ЕМИЛ ВЕЛЕВ

 

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ИЗХВЪРЛИ БОТЕВ (ВРАЦА) И БОЖИНОВ ОТ ТУРНИРА ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ

Отборът на първодивизионния Ботев (Враца) с Валери Божинов в състава си отпадна от турнира за Купата на България. Тимът на Сашо Ангелов отстъпи с 0:1 във визитата си на Черноморец (Балчик) от 1/16-финалите на турнира, като стана първият представител на елита, който се сбогува с надпреварата.

Единственото попадение на “Арена Балчик” беше дело на младия талант Валентин Йосков, който е преотстъпен от Черно море. 20-годишният нападател се разписа в средата на второто полувреме, което се оказа достатъчно за крайния успех. Попадението е негово второ с екипа на “чайките”, след като вече се разписа веднъж във Втора лига.

Елитният отбор започна с пет промени в стартовия състав от загубата с 0:2 от ЦСКА-София. Отново сред титулярите бяха Васев, Иванов, Керчев, Гаджев, Апостолов и Божинов, докато Красимир Костов, Атанас Фиданин, Петър Атанасов, Емил Стоев и Ивайло Михайлов бяха заменени от Банков, Гаджалов, Вълчев, Спас Георгиев и Юлиян Ненов. Георги Иванов-Геша пък направи само две промени в тима от загубата с 0:1 от Арда (Кърджали). Тодор Траянов и Николай Иванов бяха заменени от Севдалин Стайков и Ахмет Хикмет.

До известна степен поражението е доста изненадващо за гостите, които бяха със звездата си Божинов на терена, а домакините бяха в серия от три поредни загуби във втория ешелон на България. В тях Черноморец получи осем гола, като в последните две срещи дори не се разписа.

Съставът на Черноморец (Балчик): Християн Христов, Генади Луго, Михаил Венков, Мирослав Начев, Севдалин Стайков, Ахмет Хасан, Тодор Паланков, Цветан Илиев, Владислав Мирчев, Валентин Йосков, Юнуз Юнуз.

 

 

 

МОМЧЕТАТА НА ДИМИТЪР НЕДЯЛКОВ ВЗЕХА ТОЧКА И ОТ ЦСКА

В мач от третия кръг на Елитната U15 дивизия отборът на Добруджа 1919 постигна равенство срещу един от фаворитите в групата – отбора на ЦСКА-София. Срещата се проведе на терена с изкуствена тревна настилка в Добрич и завърши 1:1. Малките добруджанци се противопоставиха успешно на столичния тим и в 30-ата минута поведоха в резултата. Преслав Славков бе изведен по левия фланг, напредна към наказателното поле и с премерен удар прати топката в мрежата – 1:0. При този резултат завърши първото полувреме.

След почивката „червените” установиха териториално надмощие, създадоха няколко добри атаки, но стражът на добруджанци Калоян Петров демонстрира завидни умения и опази вратата си суха до 59-ата минута. Тогава гостите възстановиха равенството, което се запази до последния съдийски сигнал.

Така момчетата на Димитър Недялков записаха второ поредно равенство в първенството. Припомняме, че миналата седмица те спечелиха първата си точка в групата след 2:2 със Славия в столицата. Резултатът на полувремето бе 1:0 за домакините, но след по-добра игра след почивката младите добруджанци постигнаха равния резултат. В 49-ата минута „белите” поведоха с 2:0, но малко по-късно Ивайло Михайлов намали. Славия остана с човек по-малко на терена в 64-ата минута, когато Георги Атанасов получи втори жълт картон и бе изгонен. Това помогна на момчетата на Митко Недялков да стигнат до изравнително попадение. Голът падна в 69-ата минута, когато Велислав Кънев отбеляза с глава след центриране от корнер.

 

 

 

ЛЕТЯЩ СТАРТ ЗА ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА

Юношите старша възраст на Добруджа започнаха с летящ старт зоналното първенство по футбол. В двубой от първия кръг момчетата на Валентин Ангелов разгромиха състава на Калиакра (Каварна) с 12:0. Мачът се игра на терена с изкуствена тревна настилка в Добрич, като „жълто-зелените” установиха игрово надмощие от самото начало на срещата. През първото полувреме добричкият тим поведе със 7:0, а след почивката вкара още пет гола. С реализаторските си умения се отличи Стефан Митев, който отбеляза четири попадения. Три гола вкара Диян Диянов, по два реализираха Венелин Манев и Пламен Шестаков, а името си сред голмайсторите записа и Дани Савов.

Във втория кръг от първенството Добруджа ще гостува на Черноморец (Балчик).

СНИМКА – ОТ РАДИО ДОБРУДЖА

 

 

 

 

ЗАПОЧНА ОБЛАСТНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

В края на миналата седмица се проведоха първите срещи от областното първенство по футбол. Участниците отново са разделени в две групи, като за разлика от миналата година сега отборите са с три по-малко – Нефтяник (Шабла) и Спартак (Славеево) се отказаха от участие, а тимът на Устрем (Дончево), който миналия сезон триумфира като победител в регионалното първенство, вече играе в Североизточната трета лига. При това положение в Източната група се състезават 9 отбора, а в Западната – 10.

В срещите от първия кръг в Източната група се получиха следните резултати: “Орловец-2008” (Победа) – “Дружба” (Люляково) 3:0, “Христо Ботев” (Стожер) – “Добруджански спортист” (Стефан Караджа) 3:0, “Спортист-2011” (Генерал Тошево) – “Рилци” (Добрич) 6:1, “Албена-97” (Оброчище) – “Интер” (Добрич) 2:4, “Лозенец-2015” (Лозенец) – почива.

Надпреварата в Западната ще стартира тази седмица.

ИЗТОЧНА ГРУПА – ВТОРИ КРЪГ

15.09.2018 г. – 17:00 часа

“Рилци” (Добрич) – “Албена-97” (Оброчище)

“Добр. спортист” (Ст. Караджа) – “Спортист-2011” (Г. Тошево)

“Лозенец-2015” (Лозенец) – “Орловец-2008” (Победа)

16.09.2018 г. – 17:00 часа

“Дружба” (Люляково) – “Хр. Ботев” (Стожер)

“Интер” (Добрич) – почива

 

ЗАПАДНА ГРУПА – ПЪРВИ КРЪГ

15.09.2018 г. – 17:00 часа

“Вихър” (Жегларци) – “Спортист” (Стефаново)

“Сокол-2012” (Соколово) – “Спартак-З” (Зърнево)

“Заря-2006” (Крушари) – “Вихър-2013” (Бранище)

16.09.2018 г. – 17:00 часа

“Добруджанец” (Овчарово) – “Искра 41” (Бенковски)

“Дружба-Б” (Безмер) – “Стрела-2004” (Орляк)

 

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА ВЗЕХА ТОЧКА ПРИ ГОСТУВАНЕТО СИ НА СЛАВИЯ

В мач от втория кръг на Елитната U15 дивизия отборът на Добруджа 1919 постигна равенство като гост на Славия – 2:2. Резултатът на полувремето бе 1:0 за домакините, но след по-добра игра след почивката младите добруджанци постигнаха равния резултат. В 49-ата минута „белите” поведоха с 2:0, но малко по-късно Ивайло Михайлов намали за добруджанци. Славия остана с човек по-малко на терена в 64-ата минута, когато Георги Атанасов получи втори жълт картон и бе изгонен. Това помогна на момчетата на Митко Недялков да стигнат до изравнително попадение. Голът падна в 69-ата минута, когато Велислав Кънев отбеляза с глава след центриране от корнер.

В следващия кръг – на 16 септември, отборът на Добруджа приема ЦСКА-София.

 

* ЕЛИТНА ЮНОШЕСКА ГРУПА – ДО 15 ГОДИНИ

РЕЗУЛТАТИ – ВТОРИ КРЪГ

“Черно море” (Варна) – “Спартак 1919” (Плевен)       2:1

“Национал” (София) – “Локомотив” (Пловдив)   1:1

“Левски” (София) – “Септември” (София) 2:1

ЦСКА-София – “Черноморец 1919” (Бургас)       1:1

“Славия” (София) – “Добруджа”      2:2

“Етър” (ВТ) – “Ботев” (Пловдив)       1:1

“Берое” (Ст. Загора) – “Ботев” (Враца)      5:2

“Лудогорец”         (Разград) – “Верея” (Ст. Загора)     5:0

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. “Лудогорец” 2 0       0       +7     6
  2. “Левски” 2 0 0       6       +6
  3. “Черноморец 1919” 1 1       0       +4     4
  4. ЦСКА-София 1 1       0       +3     4
  5. “Берое” 1 1       0       +3     4
  6. “Славия” 1 1 0       +1     4
  7. “Черно море” 1 1       0       +1     4
  8. “Национал” 1 1       0       +1     4
  9. “Ботев” (Пд) 0 2       0       0       2
  10. “Септември” 0 1       1       -1      1
  11. “Етър” (Вт) 0 1       1       -1      1
  12. “Добруджа” 0 1       1       -4      1
  13. “Локо” (Пд) 0 1       1       -5      1
  14. “Спартак 1919” 0 0       2       -4      0
  15. “Ботев” (Вр) 0 0       2       -5      0
  16. “Верея” (СЗ) 0 0       2       -6      0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* ЗА УТРЕ

* ОБЛАСТНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

ИЗТОЧНА ГРУПА – ПЪРВИ КРЪГ

“Орловец-2008” (Победа) – “Дружба” (Люляково)       3:0

“Хр. Ботев” (Стожер) – “Добр. спортист” (Ст. Караджа)         3:0

“Спортист-2011” (Г. Тошево) – “Рилци” (Добрич)        6:1

“Албена-97” (Оброчище) – “Интер” (Добрич)     2:4

“Лозенец-2015” (Лозенец) – почива

 

ПРОГРАМА ЗА СЛЕДВАЩИЯ КРЪГ

15.09.2018 г. – 17:00 часа

“Рилци” (Добрич) – “Албена-97” (Оброчище)

“Добр. спортист” (Ст. Караджа) – “Спортист-2011” (Г. Тошево)

“Лозенец-2015” (Лозенец) – “Орловец-2008” (Победа)

16.09.2018 г. – 17:00 часа

“Дружба” (Люляково) – “Хр. Ботев” (Стожер)

“Интер” (Добрич) – почива

 

ЗАПАДНА ГРУПА – ПЪРВИ КРЪГ

15.09.2018 г. – 17:00 часа

“Вихър” (Жегларци) – “Спортист” (Стефаново)

“Сокол-2012” (Соколово) – “Спартак-З” (Зърнево)

“Заря-2006” (Крушари) – “Вихър-2013” (Бранище)

16.09.2018 г. – 17:00 часа

“Добруджанец” (Овчарово) – “Искра 41” (Бенковски)

“Дружба-Б” (Безмер) – “Стрела-2004” (Орляк)

 

 

 

 

  • СТАРИ МАТЕРИАЛИ

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ ЧЕРНО МОРЕ С 3:1 В КОНТРОЛА

Отборът на Черноморец (Балчик) загуби от Черно море с 3:1 в контролна среща, играна на стадион “Тича” във Варна. Мехди Фенуш реализира два гола през първата част, а Георги Илиев се разписа в последната минута на мача. Бившият играч на варненския тим Валентин Йосков пък вкара почетното попадение за Балчик в 85-ата минута.

Треньорът на домакините Илиан Илиев пусна сред 11-те дошлия на проби 28-годишен холандец Леандро, който започна като дясно крило и престоя на терена до 63-ата минута. Неофициален дебют за “моряците” направи и завърналият се на “Тича” вратар Георги Китанов. Иначе варненци стартираха със Стефан Станчев и Пламен Димов в центъра на защитата. На десния бек започна Атанас Зехиров, а отляво – Миро Енчев. В средата на терена си партнираха Петър Витанов и Васил Панайотов, а на лявото крило бе Мехди Фенуш. На върха на атаката игра Жоржиньо, а зад него действа Георги Божилов.

Черно море стартира срещата с натиск и още в 4-ата минута Мехди Фенуш откри резултата след самостоятелен пробив. В 9-ата Жоржиньо се озова на стрелкова позиция след двойно подаване с Божилов, но вратарят на гостите успя да спаси. Минута по-късно Тодор Паланков стреля опасно от дистанция, но над вратата на Китанов. В 16-ата минута Миро Енчев се извиси над всички в наказателното поле след центриране от корнер и стреля с глава, но ударът му мина на сантиметри от страничната греда. В 19-ата Атанас Зехиров изведе Жоржиньо сам срещу вратаря, но ударът на нападателя бе спасен от Християн Христов. В 21-ата минута Мехди Фенуш бе изведен отляво и с десния крак прати топката в мрежата на Черноморец – 2:0. Четири минути по-късно отново Фенуш се озова сам срещу вратаря на Балчик, финтира го и точно преди да вкара топката в опразнената врата, бранител на гостите прибяга и изби кълбото от крака му. В 26-ата Божилов стреля от границата на наказателното поле, но Християн Христов отново показа блестящ рефлекс и изби в корнер. В 43-ата Пламен Димов засече с глава центриране от фаул, но стреля покрай гредата.

В 55-ата минута Севдалин Стайков от състава на гостите засече с глава центриране от корнер, но Иван Дюлгеров улови топката. В 64-ата минута Н`Донгала стреля опасно от пряк свободен удар, но топката премина много близо до страничната греда. В 73-ата минута Георги Илиев стреля от дъгата на наказателното поле, но Христов отново се отчете с блестящо спасяване. В 85-ата минута Румен Касабов намери Валентин Йосков в наказателното поле и нападателят на Балчик не сгреши за 2:1. В 88-ата минута вратарят на Черноморец не успя да улови топката след изстрел на Жоржиньо, а Георги Илиев при добавката оформи крайното 3:1.

 

ДОБРУДЖА И ЛОКО (СФ) ЩЕ ИГРАЯТ ЗА КУПАТА НА ПРАЗНИКА НА ДОБРИЧ

Футболната среща от 1/16-финалите на турнира за Купата на България по футбол между Добруджа 1919 и Локомотив (София) ще се играе на празника на Добрич – 25 септември. В тази фаза на турнира победителят се определя в една среща, като при равенство след първите 90 минути се преминава към продължения и дузпи. Двубоят ще бъде от 16 часа на стадион “Дружба”.

Това ще е втори мач между двата тима от началото на сезона. Припомняме, че на 19 август в среща от четвъртия кръг на Втора професионална лига те завършиха наравно 1:1 на стадион „Дружба”. „Жълто-зелените” поведоха в 4-ата минута с попадение на Илия Джамов, а „железничарите” изравниха в 32-ата чрез Костадин Хазуров от дузпа.

В събота отборът на Локомотив (София) надигра с 2:0 носителя на Купата на България Славия в контролна среща, проведена на стадион “Локомотив” в квартал „Надежда”. Двата тима се възползваха от паузата в първенството заради срещите на националните отбори и изиграха динамичен мач, в който столичните “железничари” успяха да реализират две попадения през второто полувреме. Завърналият се в Локомотив (София) Даниел Васев даде преднина на своя отбор с хубав гол в 62-ата минута. “Железничарите” пропуснаха няколко добри възможности за втори гол. В 75-ата минута Славия остана с 10 души на терена след червен картон на Тони Иванов за груб фаул. Минута по-късно 14-годишният Валентин Николов наказа носителя на Купата на България с красив удар с десния крак от около 16 метра, при който трима футболисти в бяло не успяха да противодействат по най-добрия начин. Попадението на юношеския национал – набор 2003 година, направо взриви публиката на стадион “Локомотив”. Талантът, който дебютира за “железничарите” при представянето на отбора срещу Сливнишки герой преди старта на сезона, отбеляза първото си попадение за клуба. Младият плеймейкър от днес е на лагер с националния отбор на своята възраст за предстоящите две срещи с Чехия и Ирландия.

 

 

ДЕЙВИД ФИЛИПОВ ВКАРА ДВА ГОЛА НА СПАРТАК (ВАРНА)

Отборът на Септември (Тервел) завърши наравно с варненския Спартак в двубой от III кръг на първенството в Североизточната трета лига. Мачът се игра в Тервел и завърши 2:2. Домакините започнаха силно и на почивката вече водеха с 2:0 с попадения на Дейвид Филипов. Възпитаникът на детско-юношеската школа на Добруджа откри резултата в 24-ата минута, а в 45-ата прати за втори път топката в мрежата на гостуващия тим.

След почивката обаче „соколите” успяха да изравнят за крайното 2:2. Първия гол за Спартак реализира Валентин Веселинов в 48-ата минута, а втория отбеляза Васко Боев в 77-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Ивайло Русев.

След този мач двата отбора заемат съседни позиции в класирането. Тервелчани са на осмо място с актив от 4 точки, докато афиширалият амбиции за завръщане в професионалния футбол тим на Спартак е седми с една точка повече.

 

* СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – III КРЪГ

Светкавица (Търговище) – Волов (Шумен)         5:0

Септември 98 (Тервел) – Спартак 1918 (Варна) 2:2

Ботев (Нови пазар) – Суворово 1 (Суворово)     2:1

Тополи 2010 (Тополи) – Хитрино (Хитрино)       0:2

Кубрат 2016 (Кубрат) – Устрем (Дончево) 6:2

Бенковски (Бяла) – Калиакра (Каварна)   2:1

Локомотив (Русе) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Светкавица 3       2       1       0       8:1    7
  2. Ботев (НП) 3       2       1       0       7:4    7
  3. Хитрино 3 2       0       1       6:2    6
  4. Суворово 3       2       0       1       8:5    6
  5. Локо (Рс) 2       2       0       0       3:1    6
  6. Бенковски 3       2       0       1       3:5    6

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Спартак (Вн) 3       1       2       0       7:5    5
  2. Септември 3       1       1       1       6:8    4
  3. Кубрат 2016 3       1       0       2       10:9  3
  4. Калиакра 3 0       1       2       6:8    1
  5. Тополи 2 0       0       2       0:3    0
  6. Волов 2 0       0       2       1:7    0
  7. Устрем 3 0       0       3       2:9    0

 

ПРОГРАМА ЗА IV КРЪГ

15 септември 2018 г., събота, 17:00 ч.

Калиакра (Каварна) – Тополи 2010 (Тополи)

Спартак 1918 (Варна) – Ботев (Нови пазар)

16 септември 2018 г., неделя, 17:00 ч.

Суворово 1 (Суворово) – Бенковски (Бяла, обл. Русе)

Устрем Д (Дончево) – Септември 98 (Тервел)

Волов (Шумен) – Кубрат 2016 (Кубрат)

Локомотив (Русе) – Светкавица (Търговище)

Хитрино (Хитрино) – почива

 

* ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – VII КРЪГ

Верея (Ст. Загора) – Славия (София)        0:0

Черно море (Варна) – Витоша (Бистрица) 1:0

Септември (София) – Етър ВТ (В. Търново)        0:2

Ботев (Пловдив) – ЦСКА-София      0:0

Левски (София) – Берое (Ст. Загора)        1:0

Ботев (Враца) – Локомотив (Пловдив)       0:0

Лудогорец (Разград) – Дунав 2010 (Русе) 3:1

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Левски 7       6       1       0       12:4  19
  2. ЦСКА 7       5       1       1       13:2  16
  3. Лудогорец 7       4       2       1       8:3    14
  4. Берое 7       3       3       1       10:4  12
  5. Черно море 7       3       3       1       9:9    12
  6. Локо (Пд) 7       3       1       3       7:8    10

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Ботев (Пд) 7       3       1       3       7:4    10
  2. Витоша 7       3       0       4       5:8    9
  3. Славия 7       2       3       2       8:7    9
  4. Ботев (Вр) 7 2       1       4       6:12  7
  5. Етър ВТ 7 2 1       4       5:8    7
  6. Дунав 7 2       0       5       8:13  6
  7. Септември 7 1       1       5       6:11  4
  8. Верея 7 0       2       5       0:11  2

 

ПРОГРАМА ЗА VIII КРЪГ

14 септември 2018 г., петък, 17:30 ч.

Витоша (Бистрица) – Ботев (Враца) – пряко по Диема спорт

14 септември 2018 г., петък, 20:00 ч.

Лудогорец (Разград) – Верея (Ст. Загора) – пряко по Диема спорт

15 септември 2018 г., събота, 14:45 ч.

Дунав (Русе) – Етър ВТ (В. Търново) – пряко по Нова спорт

15 септември 2018 г., събота, 17:30 ч.

Берое (Ст. Загора) – Септември (София) – пряко по Диема спорт

15 септември 2018 г., събота, 20:00 ч.

ЦСКА (София) – Черно море (Варна) – пряко по Диема спорт

16 септември 2018 г., неделя, 17:45 ч.

Славия (София) – Ботев (Пловдив) – пряко по Диема спорт

16 септември 2018 г., неделя, 20:00 ч.

Локо (Пловдив) – Левски (София) – пряко по Диема спорт

 

 

 

 

 

 

 

* ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – VI КРЪГ

ЦСКА 1948 (София) – Лудогорец II (Разград)     0:0

Добруджа 1919 (Добрич) – Монтана 1921 (Монтана)  0:0

Царско село (София) – Черноморец (Балчик)     4:2

Поморие (Поморие) – Локомотив 1929 (София) 0:0

Ботев (Гълъбово) – Несебър (Несебър)     2:0

Кариана (Ерден) – Пирин (Благоевград)   2:1

Струмска слава (Радомир) – Литекс (Ловеч)       0:1

3 септември 2018 г., понеделник, 17:30 ч.:

Арда (Кърджали) – Локомотив (Г. Оряховица) – пряко по Диема спорт

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Царско село 6       6       0       0       15:5  18
  2. ЦСКА 1948 6       3       3       0       9:6    12
  3. Струмска слава 6       3       1       2       8:7    10
  4. Монтана 6 2       4       0       7:2    10
  5. Ботев (Гъл) 6       3       1       2       9:6    10
  6. Поморие 6 3       1       2       10:8  10
  7. Черноморец 6       2       2       2       8:6    8
  8. Литекс 6       2       1       3       8:8    7
  9. Арда 5       2       1       2       5:5    7
  10. Добруджа 6 1       3       2       3:6    6
  11. Пирин (Бл) 6 2       0       4       4:10  6
  12. Локо (Сф) 6 1       3       2       2:5    6
  13. Несебър 6 2       0       4       9:12  6
  14. Локо (ГО) 5 1       2       2       8:9    5
  15. Кариана 6 1       1       4       5:9    4
  16. Лудогорец II 6 1       1       4       5:11  4

 

ПРОГРАМА ЗА VII КРЪГ

15 септември 2018 г., събота, 17:00 ч.

Несебър (Несебър) – Кариана (Ерден)

Локомотив 1929 (София) – Арда 1924 (Кърджали)

15 септември 2018 г., събота, 18:00 ч.

Локомотив (Г. Оряховица) – Ботев (Гълъбово)

Лудогорец II (Разград) – Добруджа 1919 (Добрич)

15 септември 2018 г., събота, 19:00 ч.

Пирин (Благоевград) – Струмска слава (Радомир)

Черноморец (Балчик) – Поморие (Поморие)

17 септември 2018 г., понеделник, 17:30 ч.

Монтана – Царско село (София) – пряко по Диема спорт

17 септември 2018 г., понеделник, 20:00 ч.

Литекс – ЦСКА 1948 (София) – пряко по Диема спорт

 

 

ДОБРУДЖА 1919 И МОНТАНА НЕ УСПЯХА ДА СИ ОТБЕЛЕЖАТ ГОЛ

Отборите на Добруджа 1919 и Монтана 1921 завършиха наравно 0:0 на стадион „Дружба” в мач от шестия кръг на Втора професионална лига. Гостите бяха по-добрият отбор на терена и „жълто-зелените” трябва да са доволни, че спечелиха една точка.

През първото полувреме играта се водеше предимно в централната част на терена и головите ситуации почти липсваха. В 27-ата минута Янаки Смирнов стреля към вратата на гостите, но без успех. Три минути по-късно централният нападател на  Монтана – добричлията Атанас Илиев, засече топката с глава след центриране от корнер, но Димитър Илиев успя да улови.

След почивката тимът на Монтана установи игрово надмощие и създаде доста голови ситуации. В 60-ата минута Атанас Илиев изведе Николай Цветков, който отклони топката към вратата на Добруджа, но кълбото срещна страничната греда. В следващите минути гостите пропуснаха още няколко положения – удари на Сергей Георгиев, Атанас Илиев и Николай Цветков не намериха целта. В 77-ата минута играчите на Монтана искаха дузпа за нарушение срещу Атанас Илиев в наказателното поле на добруджанци, но съдията Йото Гарабедов даде знак играта да продължи. Малко след това капитанът на добричлии Даниел Граматиков изчисти топката пред голлинията. До края на мача гостите продължиха да нападат и отправиха още няколко удара към вратата на Добруджа. В 84-ата минута стражът Димитър Илиев прояви отличен рефлекс и спаси шут на Николай Цветков.

В следващия кръг Добруджа 1919 ще гостува на втория тим на Лудогорец 1945, заемащ последната позиция в класирането. Мачът е на 15 септември от 18 часа.

Съставът на Добруджа: Димитър Илиев, Николай Николаев (46-Беадир Беадиров), Георги Радев, Даниел Граматиков, Михаил Минков, Тодор Колев, Николай Петров (55-Илия Джамов), Георги Димитров, Янаки Смирнов, Денис Кадир (70-Кристиян Пешков), Станимир Андонов.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ ЦАРСКО СЕЛО С 4:2

Лидерът във Втора лига Царско село постигна шеста поредна победа в шампионата и продължава да е без грешка от началото на надпреварата. Тимът от София победи коравия тим на Черноморец (Балчик) с 4:2 в мач от шестия кръг на втория ни ешелон.

Срещата започна по възможно най-добрия начин за момчетата на Георги Иванов-Геша, които откриха резултата още във втората минута с попадение на Юнуз Юнуз. Скоро обаче играчите на Никола Спасов взеха нещата в свои ръце и стигнаха до тотален обрат още до почивката. Владимир Семерджиев изравни в 11-ата минута, а малко по-късно Георги Минчев даде аванс на Царско село. В 32-ата Китан Василев покачи на 3:1, а в самия край на полувремето преднината на домакините стана три попадения – Севдалин Стайков си отбеляза автогол при едно меле в наказателното поле на Черноморец.

След почивката темпото в срещата спадна, след като домакините имаха вече комфортен аванс. Все пак гостите не се отказаха да се борят и стигнаха до намаляване на резултата. Точен бе Валентин Йосков в 70-ата минута. За повече гостите обаче нямаха сили и до други попадения не се стигна.

По този начин Царско село вече има шест точки преднина на върха в подреждането. Тимът на Никола Спасов е с 18 точки, а вторият – ЦСКА 1948, е с 12. Черноморец (Балчик) е с осем точки на седма позиция.

 

 

ТУРНИР ПО МИНИ ФУТБОЛ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

Футболен клуб “Спортист–2011” и Община Генерал Тошево организират турнир по футбол на малки врати “Toshevo Cup 2018”. Състезанието ще се проведе по официалните правила на мини футбола, като двубоите ще се играят на изкуствения терен в градския парк на Генерал Тошево. Отборите ще бъдат в състав от 5+1 – петима полеви футболисти и един вратар с до 4 резерви. Една среща ще бъде с продължителност от 2 полувремена по 25 минути. Схемата на надпреварата зависи от броя на участващите отбори.

Необходимата информация за записване за участие включва име на отбора, имена на футболистите и дата на раждане. Всеки тим има право да картотекира минимум 6 и максимум 10 футболисти. Лица, които не са навършили 16 години, нямат право да участват, както и картотекирани футболисти в “А”, “Б” или “В” футболна група. Всеки един отбор може да запише за участие до трима футболисти, участващи в “А” Областна футболна група – Зона “Изток” или Зона “Запад”.

Правилата и условията за провеждане на надпреварата ще бъдат раздадени на капитаните на отборите при записване и допълнително разяснени на специална пресконференция, датата на която предстои да бъде уточнена.    Контакт за допълнителна информация и записване: 0888/56 52 56. Срокът за подаване на заявки за участие е 16 септември.

 

 

  • ЗА УТРЕ

 

 

 

 

 

ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ ДИНАМО (МОСКВА) С 0:2 В КОНТРОЛА

Отборът на Добруджа, който се стяга за първенството във Втора професионална лига, загуби с 2:0 от руския гранд Динамо (Москва) в контролна среща, проведена в Албена. Това бе първа проверка за момчетата на Диян Божилов от предсезонната подготовка. Руският тим, който няколко дни по-рано се наложи над Черноморец (Балчик) с 8:0, откри головата си сметка в 25-ата минута с попадение на Евгени Марков. Вторият гол падна две минути преди края на редовното време, когато Иван Темников прати за втори път топката в мрежата на добруджанци. В срещата участваха всички състезатели, които мажем да считаме за сигурни нови попълнения на добричкия тим. Това са нападателят Янаки Смирнов, който за последно носи екипа на Ботев (Враца), Михаил Минков от Литекс, Георги Радев от Царско село, Тодор Колев от Монтана и Георги Димитров от Спартак (Варна). От футболистите, които са на проби, контролата пропусна само 20-годишният Илия Джамов, който се е състезавал за юношеските гарнитури на ЦСКА и английския Кристъл Палас, както и за мъжкия тим на Локомотив (Пловдив).

Следващата контрола на „жълто-зелените” е в сряда, 4 юли, когато ще премерят сили с втория тим на Лудогорец (Разград). Мачът ще се играе на стадион „Дружба” от 18.30 часа.

 

 

ДОБРУДЖА ИЗЛИЗА СРЕЩУ ДИНАМО (МОСКВА) В ПЪРВАТА СИ КОНТРОЛА

Футболистите на Добруджа ще проведат утре първата си контрола от лятната подготовка. “Жълто-зелените” ще играят с руския гранд Динамо (Москва), който се готви на Българското Черноморие това лято. Момчетата на Диян Божилов ще се изправят срещу играчите на Дмитрий Хохлов от 18:00 часа в КК “Албена”. Проверката ще се проведе на стадион “Албена 1”. До старта на първенството във Втора професионална лига добруджанци ще имат още пет контроли. На 4 юли ще премерят сили с втория отбор на Лудогорец, на 7 юли – с Несебър, на 11 юли – с Черноморец (Балчик), на 14 юли – със Спартак (Варна), а последната контрола преди старта на сезона – на 21 юли, ще бъде със Суворово в Добрич.

На този етап в отбора има петима сигурни нови играчи. Сред тях е доскорошният голмайстор на втория състав на Лудогорец и Локомотив (Горна Оряховица) Янаки Смирнов, който за последно носи екипа на Ботев (Враца). Останалите новопривлечени на стадион “Дружба” са Михаил Минков от Литекс, Георги Радев от Царско село, Тодор Колев от Монтана и Георги Димитров от Спартак (Варна). На проби има няколко състезатели и тепърва ще стане ясно дали ще им бъде предложен договор с добричкия клуб. Сред тях е 20-годишният Илия Джамов, който се е състезавал за юношеските гарнитури на ЦСКА и английския Кристъл Палас, както и за мъжкия тим на Локомотив (Пловдив).

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ МОНТАНА С 2:0

Отборът на Монтана започна с победа на лагера в Правец. Воденият от треньора Ферарио Спасов северозападен тим се наложи с 2:0 над Черноморец (Балчик). Привлеченият от Дунав (Русе) нападател Димитър Георгиев откри резултата в 24-ата минута, възползвайки се от извеждащо подаване на Тони Тасев. Преди почивката пред Георгиев имаше още две възможности да се разпише, но при първата стреля в аут, а при втората футболист на Черноморец изби от голлинията неговия удар.

След почивката с екипа на Монтана на терена се появи 23-годишният добричлия Атанас Илиев. Той прати два пъти топката в мрежата на тима от Белия град, но попаденията бяха отменени заради засада. Три минути преди края на двубоя  Йордан Йорданов комбинира с Борислав Дамянов и юношата на Монтана се разписа за 2:0.

Това бе трета проверка за момчетата на Георги Иванов-Геша. В първата си контрола от предсезонната подготовка те загубиха във Варна с 4:2 от първодивизионния Черно море, а във втората отстъпиха на елитния руски тим Динамо (Москва) с 8:0.

 

 

 

 

 

УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) Е НОВИЯТ ЧЛЕН НА СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ТРЕТА ЛИГА

Отборът на Устрем (Дончево) е новият член на Североизточната трета лига. Както е известно, тимът спечели баража за влизане в третия ешелон след успех над Добруджански спортист (Стефан Караджа). След 2:2 в редовното време “пантерите” победиха с дузпи и заслужиха обещаното финансиране при промоция от кмета на Община Добрич-селска, информира „Спортал”. Председателят на Областния съвет на БФС Иван Манолов потвърди информацията, че клубът на Дончево е внесъл официално заявление за участие в третия ешелон. Шефът на Зоналния съвет на БФС-Варна Георги Мирчев вече е инспектирал стадиона в село Дончево, което се намира на 7 км от Добрич. “Устрем подаде заявка за участие в Трета лига. Стадионът им също ще отговаря на изискванията след минимални подобрения, които се ангажираха да направят до старта на новия сезон”, заяви Мирчев.

В първенството на Североизточната трета лига ще участват още два отбора от Добричка област – Калиакра (Каварна) и Септември (Тервел).

 

 

 

УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) ТРИУМФИРА В ОБЛАСТНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

Футболистите на Устрем (Дончево) триумфираха в областното първенство по футбол. Във финалния плейоф за определяне на победителя в Източната група те се наложиха с 5:4 след изпълнение на дузпи над състава на Добруджански спортист (Стефан Караджа).

Двата тима предложиха много оспорван двубой, в който положенията се редуваха пред двете врати. „Спортистите”, сред които бяха бивши играчи на Добруджа със солиден опит в професионалния футбол – Стефан Славов, Здравко Петров, Веселин Живков, Дамян Велков, Митко Недялков, поведоха в 38-ата минута с попадение на Мату Лукас и първото полувреме завърши при резултат 1:0 за тима на Стефан Караджа.

След почивката момчетата на Дончево установиха игрово надмощие и заслужено стигнаха до изравняване. В 62-ата минута възпитаникът на детско-юношеската школа на Добруджа Атанас Германов бе изпуснат от бранителите и с премерен удар по диагонала прати топката в мрежата – 1:1. До края на редовното време съперниците търсеха победно попадeние, но грешаха в завършващата фаза на атаката и в крайна сметка победителят трябваше да се излъчи след изпълнение на дузпи.

При първите пет удара двата тима направиха по два пропуска, за да се стигне до 4:4. След това в герой за Устрем се превърна вратарят Иван Георгиев, който спаси дузпа на Дамян Велков и донесе първото място за тима на Дончево. Припомняме, че футболистите на Дончево стигнаха до финалния двубой след изключително оспорван полуфинален плейоф, в който се наложиха над състава на Орловец-2008 (Победа) след изпълнение на 24 дузпи. Другият финалист – Добруджански спортист (Стефан Караджа), спечели служебно с 3:0 полуфиналния плейоф с Лозенец-2015 (Лозенец).

В Западната група крайното класиране оглави съставът на Вихър-2013 (Бранище), който събра 50 точки, втората позиция с 47 точки зае Спартак (Зърнево), а на трето място завърши Дружба (Безмер) с 35 точки.

След края на финалния двубой в Източната група бе награждаването и официалното закриване на първенството. Първите три отбора в двете групи получиха красиви купи от председателя на Областния съвет на БФС Иван Манолов. С индивидуални награди бяха отличени трима футболисти – приза за най-добър вратар взе Иван Георгиев от Устрем (Дончево), за най-полезен състезател бе обявен Даниел Красимиров от Орловец (Победа), а за най-добър нападател – Мату Лукас от Добруджански спортист (Стефан Караджа).

До края на седмицата ще стане ясно дали някой от отборите финалисти ще изяви желание да играе в по-горната група – Североизточната трета лига.

 

 

ДОБРУДЖА И ДИНАМО (МОСКВА) ЩЕ ИГРАЯТ В АЛБЕНА

Шампионът в Североизточната трета лига Добруджа уреди престижна контрола. “Жълто-зелените” ще играят с руския гранд Динамо (Москва), който ще се готви на Българското Черноморие това лято. Момчетата на Диян Божилов ще се изправят срещу играчите на Дмитрий Хохлов на 30 юни, събота, от 18:00 часа в КК “Албена”. Проверката ще се проведе на стадион “Албена 1”. Това ще е първата проверка за „жълто-зелените” по време на подготовката им за новия сезон във Втора професионална група. До старта на първенството добруджанци ще имат още пет контроли. На 4 юли ще премерят сили с втория отбор на Лудогорец, на 7 юли – с Несебър, на 11 юли – с Черноморец (Балчик), на 14 юли – със Спартак (Варна), а последната контрола преди старта на сезона – на 21 юли, ще бъде със Суворово в Добрич.

На този етап в отбора има петима сигурни нови играчи. Сред тях е доскорошният голмайстор на втория състав на Лудогорец и Локомотив (Горна Оряховица) Янаки Смирнов, който за последно носи екипа на Ботев (Враца). Останалите новопривлечени на стадион “Дружба” са Михаил Минков от Литекс, Георги Радев от Царско село, Тодор Колев от Монтана и Георги Димитров от Спартак (Варна). На проби има няколко състезатели и тепърва ще стане ясно дали ще им бъде предложен договор с добричкия клуб.

 

 

 

 

ЧЕРНОМОРЕЦ ЗАГУБИ ОТ ВАРНЕНСКИТЕ „МОРЯЦИ” С 4:2 В КОНТРОЛА

В първата си контрола от лятната подготовка отборът на Черноморец (Балчик) загуби с 4:2 от първодивизионния Черно море. Мачът се игра на стадион “Младост” във Варна. Тимът от Белия град поведе в 9-ата минута с попадение на Цветан Илиев, а в 23-ата Георги Божилов изравни. Само три минути по-късно Румен Александров отново изведе балчиклии напред в резултата с удар по диагонала. В 31-ата Пламен Димов доведе нещата до 2:2 и при този резултат дойде краят на първото полувреме.

Веднага след почивката Валентин Йосков реализира за 3:2, а в 67-ата минута Лъчезар Йорданов покачи на 4:2 след добра триходова комбинация. Йосков овладя топката в половината на гостите, намери Емил Янчев, който с едно докосване изведе Йорданов на стрелкова позиция, и младият талант на варненци с удар по земя в далечния ъгъл вкара четвъртия гол за Черно море.

Междувременно стана известно, че бившият халф на Черно море Тодор Паланков ще продължи футболната си кариера в Черноморец (Балчик). Универсалният полузащитник през последния сезон игра за Пирин, но след като отборът от Благоевград изпадна във Втора лига, е решил да търси ново предизвикателство. Паланков бе три сезона при варненските „моряци”, с които спечели Купата на България и Суперкупата през 2015 година. В Белия град ще играят още двама нови футболисти – юношата на Черно море (Варна) Румен Касабов и халфът Янислав Иванов, който има опит в професионалния футбол с отборите на Верея (Стара Загора) и Калиакра (Каварна).

По време на лятната си подготовка тимът от Белия град ще играе контрола и с другия представител на Добричка област във втория ешелон – Добруджа, като срещата с „жълто-зелените” ще се проведе на 11 юли. Сезонът във Втора лига стартира на 27 юли. В първия кръг Черноморец (Балчик) има гостуване на столичния Локомотив, който игра бараж за елитната група, но не успя да се пребори. Изпадналият от Първа лига Пирин приема завърналия се сред професионалистите тим на Добруджа. Останалите мачове от кръга са: Ботев (Гълъбово) – ЦСКА 1948, Кариана (Ернен) – Арда (Кърджали), Струмска слава (Радомир) – Поморие, Литекс – Царско село, Несебър – Лудогорец 2, Локомотив (Горна Оряховица) – Монтана.

 

ПЪРВА КОНТРОЛА ЗА ФУТБОЛИСТИТЕ НА ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК)

Футболистите на Черноморец (Балчик) ще проведат днес първата си контрола от лятната подготовка. Момчетата на Георги Иванов-Геша, които се стягат за новото първенство във Втора професионална лига, ще гостуват на първодивизионния Черно море (Варна). След проверката в морската столица има вероятност някои футболисти на „моряците“ да потеглят към Балчик. Това по всяка вероятност ще бъдат основно юноши на клуба, на които са им необходими много повече мачове, за да придобият ценен опит. Школата на Черно море през последните години е доста продуктивна, а не е тайна, че доста юноши на варненските отбори играят при балчиклии. По този повод треньорът на Черноморец Георги Иванов каза: „Говорили сме вече с Илиан Илиев. Ако в хода на подготовката има футболисти, които той няма да използва, те ще са добре дошли при нас. След като са играли и тренирали с Черно море, означава, че са достатъчно добри и могат да ни помогнат във Втора лига“.

По време на лятната си подготовка тимът от Белия град ще играе контрола и с другия представител на Добричка област във втория ешелон – Добруджа, като срещата с „жълто-зелените” ще се проведе на 11 юли.

Сезонът във Втора лига стартира на 27 юли. В първия кръг Черноморец (Балчик) има гостуване на столичния Локомотив, който игра бараж за елитната група, но не успя да се пребори. Изпадналият от Първа лига Пирин приема завърналия се сред професионалистите тим на Добруджа. Останалите мачове от кръга са: Ботев (Гълъбово) – ЦСКА 1948, Кариана (Ернен) – Арда (Кърджали), Струмска слава (Радомир) – Поморие, Литекс – Царско село, Несебър – Лудогорец 2, Локомотив (Горна Оряховица) – Монтана.

 

ЗАПОЧНА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

Вчера започна очакваното с голям интерес 21-во световно първенство по футбол. Светът отново е футбол и това няма да се промени, докато не бъде свирен и последният съдийски сигнал на 15 юли. Честта да открият най-гледания спортен форум на планетата имаха домакините от Русия и Саудитска Арабия, а преди това на стадион “Лужники” в Москва се състоя пищна церемония по откриването, на която пя британският изпълнител Роби Уилямс. Във форума ще участват 32 отбора, които ще изиграят общо 64 мача. 21-ото издание на световното първенство ще се проведе в 11 руски града и 12 стадиона, разпръснати на територия от над 2000 км. Отборите са разделени в осем групи от по четири тима, като само първите два ще продължат във фазата на елиминациите.

Актуалният световен шампион Германия, който победи Аржентина на финала през 2012 година, ще се опита да стане едва първият тим с дубъл след Бразилия през 1962 година. В същото време “селесао” пък ще направи опит да вдигне за рекорден шести път ценния трофей. Сред основните претенденти за титлата могат да се наредят още финалистът от Мондиал 2014 Аржентина, европейският шампион Португалия, първенецът от 2010 година Испания, традиционно силният тим на Франция. Повечето специалисти посочват отборите на Белгия и Хърватия като потенциални изненади, но ще защитят ли претенциите си, предстои да видим.

На Мондиала ще има и двама пълни дебютанти – отборите на Панама и Исландия. Дебют на световни първенства ще направи и системата за видеопомощ на реферите VAR, като се очаква разговорите за съдийски грешки да бъдат изместени от такива за играта.

 

 

МОМЧЕТАТА НА ВЕНЦИСЛАВ ЖЕЛЕВ ЩЕ УЧАСТВАТ НА ФИНАЛИТЕ В СЛИВЕН

От днес до 13 юни в Сливен ще се проведат финалите на републиканското първенство по Футбол 9. В последния етап от надпреварата участват осемте най-добри клуба в страната, като сред тях е отборът на Добруджа 1919. Така от много време насам добричките таланти ще имат за първи път възможността да атакуват държавната титла.

Припомняме, че момчетата на Добруджа 1919, родени 2006/2007 г., станаха областни първенци по футбол 9. Младият и амбициозен треньор Венцислав Желев изведе добричкия тим до първата позиция в зона „Варна” след успехи над шуменския Атлетик с 5:1 и над русенския Аристон с 2:0. За шампионската позиция нашите момчета получиха красива купа, а Венцислав Желев коментира успеха така: „Добруджа 1919 разполага с изключително добри и талантливи деца. Най-голямата ни сила е екипната работа и желанието за успех. Щастливи сме, че намерихме място сред най-добрите в страната.“

 

 

 

 

 

 

ОТ ДНЕС СВЕТЪТ Е ФУТБОЛ

От днес до 15 юли светът отново ще е ФУТБОЛ! С участието на 32 отбора в Русия започва двадесет и първото издание на световното първенство. Улиците отново ще опустяват и милиони любители на най-великата игра ще се събират пред телевизионните екрани, за да наблюдават срещите от Мондиал 2018. Ще се изиграят общо 64 мача, като първият е днес от 17.00 часа. В двубоя на откриването един срещу друг на стадион „Лужники” в Москва ще се изправят съставите на домакина Русия и Саудитска Арабия.

Световните първенства по футбол са форумите, за които играчите се готвят цели 4 години. Именно на тях се случват най-големите изненади, вкарват се едни от най-атрактивните голове, печелят се най-напрегнатите мачове и се влагат най-големите усилия. Именно затова рекордите на Мондиалите са толкова важни. Всеки се стреми към титлата, като понякога тези усилия се оказват най-добри в света, а имената на героите завинаги остават в историята.

Ето кои играчи и отбори могат да се похвалят, че са „най, най, най” на световни първенства:

С най-много титли е Бразилия. Кариоките са изпитвали радостта да бъдат най-добри в света цели 5 пъти – 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 г. Във врата им диша отборът на Германия (4 пъти – 1954, 1974, 1990, 2014) и Италия (4 пъти – 1934, 1938, 1982, 2006). Бундестимът е отборът с най-много финали – цели 8 (1954, 1966, 1974, 1982, 1986, 1990, 2002, 2014).

Бразилия е единствената страна, участвала във всички 21 издания на Мондиала. На второ място се нарежда Германия (19 участия във финалите), а на трето – Италия (18 участия).

Що се отнася до отделните брънки в отборната машина, легендарният бразилец Пеле е единственият в света, печелил 3 трофея от световното първенство – 1958, 1962 и 1970 г. Двама са футболистите с най-много участия на световни първенства. По 5 пъти в напрегнатите срещи от финалите са играли мексиканският вратар Антонио Карбахал (1950, 1954, 1958, 1962, 1964 г.) и бившият национален селекционер на България – германецът Лотар Матеус ( 1982, 1986, 1990, 1994, 1998 г.). Джанлуиджи Буфон също е попадал толкова пъти в състава на Италия (1998, 2002, 2006, 2010, 2014 г.), но през 1998 г. не се появява на терена за нито един мач. Ако влезе на терена по време на Мондиала в Русия, към този клуб може да се присъедини и мексиканецът Рафаел Маркес, който е играл през 2002, 2006, 2010, 2014 г.

Най-младият футболист, играл на финал, е Пеле – на 17 години и 249 дни той се изправя срещу Швеция през 1958 г., за да помогне на Бразилия да спечели първата си световна титла. Фарид Мондрагон от Колумбия пък записа името си като най-възрастен футболист, играл на финали. През 2014 г. той е на 43 години и 3 дни, когато играе срещу Япония.

Легендарният Дино Дзоф е най-възрастният шампион. През 1982 г. той триумфира с Италия на 40 години и 133 дни. През 2014 г. Мирослав Клозе отбеляза 16-ия си гол на световни първенства. Никой друг не е успявал да направи това! Що се отнася до голмайстор на турнира, едва ли някой скоро ще догони Жюст Фонтен. Французинът успява да отбележи 13 пъти по време на Мондиала през 1958 г. Руснакът Олег Саленко пък държи рекорда за най-много голове в един мач. Той вкарва 5 на Камерун при победата с 6:1 през 1994 г.

България, Мексико и Испания оглавяват една от антикласациите – за автоголове. Три са попаденията на “лъвовете” в собствената врата (Иван Вуцов и Иван Давидов през 1966 г., Георги Бачев през 1998 г.), по толкова имат “ацтеките” и Ла Роха.

Германецът Хелмут Шон е треньорът с най-много мачове на световни финали – 25 по време на първенствата през 1966, 1970, 1974 и 1978 г. Той е и наставникът с най-много победи – 16. Германия има най-много мачове – 106, а Бразилия е с най-много победи – 70. Мексико е с най-много загуби – 24, а италианците са отборът с най-много равенства – 21.

 

 

 

ПРОГРАМАТА ЗА МОНДИАЛ 2018 – ГРУПОВА ФАЗА

 

ГРУПА „А”

14 юни Русия – Саудитска Арабия (Москва, стадион “Лужники”, 17 часа)

15 юни Египет – Уругвай (Екатеринбург, 14 часа)

19 юни Русия – Египет (Санкт Петербург, 20 часа)

20 юни Уругвай – Саудитска Арабия (Ростов, 17 часа)

25 юни Уругвай – Русия (Самара, 16 часа)

25 юни Саудитска Арабия – Египет (Волгоград, 16 часа)

 

ГРУПА „В”

15 юни Мароко – Иран (Санкт Петербург, 17 часа)

15 юни Португалия – Испания (Сочи, 20 часа)

20 юни Португалия – Мароко (Москва, стадион “Лужники”, 14 часа)

20 юни Иран – Испания (Казан, 20 часа)

25 юни Иран – Португалия (Саранск, 20 часа)

25 юни Испания – Мароко (Калининград, 20 часа)

 

ГРУПА „С”

16 юни Франция – Австралия (Казан, 12 часа)

16 юни Перу – Дания (Саранск, 18 часа)

21 юни Франция – Перу (Екатеринбург, 14 часа)

21 юни Дания – Австралия (Самара, 17 часа)

26 юни Дания – Франция (Москва, стадион “Лужники”, 16 часа)

26 юни Австралия – Перу (Сочи, 16 часа)

 

ГРУПА „D”

16 юни Аржентина – Исландия (Москва, „Спартак”, 15 часа)

16 юни Хърватия – Нигерия (Калининград, 21 часа)

21 юни Аржентина – Хърватия (Нижни Новгород, 20 часа)

22 юни Нигерия – Исландия (Волгоград, 17 часа)

26 юни Нигерия – Аржентина (Санкт Петербург, 20 часа)

26 юни Исландия – Хърватия (Ростов, 20 часа)

 

ГРУПА „Е”

17 юни Коста Рика – Сърбия (Самара, 14 часа)

17 юни Бразилия – Швейцария (Ростов, 20 часа)

22 юни Бразилия – Коста Рика (Санкт Петербург, 14 часа)

22 юни Сърбия – Швейцария (Калининград, 20 часа)

27 юни Сърбия – Бразилия (Москва, Спартак, 20 часа)

27 юни Швейцария – Коста Рика (Нижни Новгород, 20 часа)

 

ГРУПА „F”

17 юни Германия – Мексико (Москва, стадион “Лужники”, 17 часа)

18 юни Швеция – Република Корея (Нижни Новгород, 14 часа)

23 юни Германия – Швеция (Сочи, 17 часа)

23 юни Република Корея – Мексико (Ростов, 20 часа)

27 юни Република Корея – Германия (Казан, 16 часа)

27 юни Мексико – Швеция (Екатеринбург, 16 часа)

 

ГРУПА „G”

18 юни Белгия – Панама (Сочи, 17 часа)

18 юни Тунис – Англия (Волгоград, 20 часа)

23 юни Белгия – Тунис (Москва, „Спартак”, 14 часа)

24 юни Англия – Панама (Нижни Новгород, 14 часа)

28 юни Англия – Белгия (Калининград, 20 часа)

28 юни Панама – Тунис (Саранск, 20 часа)

 

ГРУПА „Н”

19 юни Полша – Сенегал (Москва, стадион “Лужники”, 14 часа)

19 юни Колумбия – Япония (Саранск, 17 часа)

24 юни Япония – Сенегал (Екатеринбург, 17 часа)

24 юни Полша – Колумбия (Казан, 20 часа)

28 юни Япония – Полша (Волгоград, 16 часа)

28 юни Сенегал – Колумбия (Самара, 16 часа)

 

 

ДОБРУДЖА ГОСТУВА НА ПИРИН, А ЧЕРНОМОРЕЦ – НА ЛОКО (СОФИЯ)

Известни са вече първите съперници на Добруджа и Черноморец (Балчик) в предстоящото първенство на Втора футболна лига при мъжете. Изпадналият от Първа лига Пирин приема завърналия се сред професионалистите тим на Добруджа, а Черноморец (Балчик) има гостуване на столичния Локомотив, който игра бараж за елитната група, но не успя да се пребори. Официалната церемония на жребия се проведе в новата база на националния отбор в Бояна. Сезонът стартира на 27 юли. Останалите мачове от кръга са: Ботев (Гълъбово) – ЦСКА 1948, Кариана (Ернен) – Арда (Кърджали), Струмска слава (Радомир) – Поморие, Литекс – Царско село, Несебър – Лудогорец 2, Локомотив (Горна Оряховица) – Монтана.

Междувременно БФС представи топките, с които ще се играят мачовете през новия сезон в първите три дивизии на футболната ни пирамида. Новакът във Втора лига Добруджа и Черноморец (Балчик) ще играят с топка на „Найк“ от модела, който беше използван в испанската Примера дивисион през завършилия наскоро сезон 2017/18. В Първа лига пък ще се използва моделът “Телстар 18“ на германската фирма „Адидас“. Това е официалната топка за Мондиал 2018, който стартира тази седмица. Официалната топка на Трета лига е производство на „Joma“ – испанската фирма, която доставя екипировката на националните ни отбори по футбол.

 

 

 

ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ „АЛБЕНА КЪП 2018”

Една седмица остава до старта на седмото издание на най-големия в страната футболен турнир за аматьори „Албена Къп”. Интересът е огромен, като се очаква в състезанието да участват над 30 отбора. Поради многото желаещи организаторите удължиха срока за подаване на заявките до 11 юни.

Тазгодишното издание ще се състои от 14 до 17 юни. Общият награден фонд е 12 000 лв. – най-големият за проява от подобен характер у нас, като за шампионите са предвидени 3200 лв. Това лято покрай турнира ще се състои и Национален фестивал за народни танци „Хоро се вие, извива“. „По този начин проявата ще стане още по-колоритна и многообразна,“ заяви на пресконференция Наталия Димитрова от екипа на организаторите. Спортният директор на турнира Стефан Йорданов пък информира, че съобразно броя на заявките отборите ще бъдат разделени в предварителни групи, а след това шампионът ще бъде излъчен в директни елиминации. Право на участие имат лица, навършили 18 години, без картотекираните за сезон 2017/2018 в първа, втора и трета футболна лига на България.

На срещата с медиите присъства и легендарният треньор Димитър Пенев, който традиционно е патрон на турнира „Албена Къп”. „Благодаря на организаторите, че отново ме поканиха. “Албена е курорт, силно свързан с футбола. В него още през 1966 г. се готвехме за Световното първенство. После дълги години той бе домакин на силни международни турнири, много отбори провеждат там зимната си подготовка. Искам да благодаря на Анатоли Илиев, който запазва и надгражда формата на турнира през годините. Винаги виждаме там млади и талантливи момчета, а според мен много от тях – дори и като аматьори – превъзхождат като качества част от чужденците, които играят в българското първенство,“ каза още Пенев.

Според извелия България до световен бронз треньор, фактът, че турнирът съвпада със старта на Мондиала в Русия, ще спомогне участниците в Албена да играят един срещу друг, но след това да гледат и коментират заедно мачовете на най-добрите на планетата.

 

 

УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) ТРИУМФИРА В ОБЛАСТНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

Футболистите на Устрем (Дончево) триумфираха в областното първенство по футбол. Във финалния плейоф за определяне на победителя в Източната група те се наложиха с 5:4 след изпълнение на дузпи над състава на Добруджански спортист (Стефан Караджа).

Двата тима предложиха много оспорван двубой, в който положенията се редуваха пред двете врати. „Спортистите”, сред които бяха бивши играчи на Добруджа със солиден опит в професионалния футбол – Стефан Славов, Здравко Петров, Веселин Живков, Дамян Велков, Митко Недялков, поведоха в 38-ата минута с попадение на Мату Лукас и първото полувреме завърши при резултат 1:0 за тима на Стефан Караджа.

След почивката момчетата на Дончево установиха игрово надмощие и заслужено стигнаха до изравняване. В 62-ата минута възпитаникът на детско-юношеската школа на Добруджа Атанас Германов бе изпуснат от бранителите и с премерен удар по диагонала прати топката в мрежата – 1:1. До края на редовното време съперниците търсеха победно попадeние, но грешаха в завършващата фаза на атаката и в крайна сметка победителят трябваше да се излъчи след изпълнение на дузпи.

При първите пет удара двата тима направиха по два пропуска, за да се стигне до 4:4. След това в герой за Устрем се превърна вратарят Иван Георгиев, който спаси дузпа на Дамян Велков и донесе първото място за тима на Дончево. Припомняме, че футболистите на Дончево стигнаха до финалния двубой след изключително оспорван полуфинален плейоф, в който се наложиха над състава на Орловец-2008 (Победа) след изпълнение на 24 дузпи. Другият финалист – Добруджански спортист (Стефан Караджа), спечели служебно с 3:0 полуфиналния плейоф с Лозенец-2015 (Лозенец).

В Западната група крайното класиране оглави съставът на Вихър-2013 (Бранище), който събра 50 точки, втората позиция с 47 точки зае Спартак (Зърнево), а на трето място завърши Дружба (Безмер) с 35 точки.

След края на финалния двубой в Източната група бе награждаването и официалното закриване на първенството. Първите три отбора в двете групи получиха красиви купи от председателя на Областния съвет на БФС Иван Манолов. С индивидуални награди бяха отличени трима футболисти – приза за най-добър вратар взе Иван Георгиев от Устрем (Дончево), за най-полезен състезател бе обявен Даниел Красимиров от Орловец (Победа), а за най-добър нападател – Мату Лукас от Добруджански спортист (Стефан Караджа).

До края на седмицата ще стане ясно дали някой от отборите финалисти ще изяви желание да играе в по-горната група – Североизточната трета лига.

 

 

* СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXXIII КРЪГ

Бенковски (Бяла) – Добруджа 1919 (Добрич)    0:3

Светкавица (Търговище) – Калиакра (Каварна) 1:0

Ботев (Нови пазар) – Локомотив (Русе)     0:8

Спартак 1918 (Варна) – Хитрино (Хитрино)       1:1

Кубрат 2016 (Кубрат) – Суворово 1 (Суворово) 0:3

Септември 98 (Тервел) – почива

 

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

  1. Добруджа 30     28     2       0       101:10       86
  2. Суворово 30     20     4       6       81:21         64
  3. Локо (Русе) 30     15     6       9       49:31         51
  4. Хитрино 30 14     9       7       43:36         51
  5. Септември 30     14     4       12     48:49         46
  6. Калиакра 30     12     6       12     40:43         42
  7. Светкавица 30     12     6       12     44:26         42
  8. Спартак 1918 30 10     6       14     43:61         36
  9. Ботев (НП) 30     6       3       21     25:78         21
  10. Кубрат 2016 30 4       5       21     22:61         17
  11. Бенковски 30 3       3       24     20:100       12

 

 

 

 

МОМЧЕТАТА НА ВЕНЦИСЛАВ ЖЕЛЕВ ЗАЕХА ШЕСТО МЯСТО НА ФИНАЛИТЕ НА “ДАНОНИАДА”

На основния терен на НСА в София се проведоха финалите на 21-ото издание на детския футболен турнир „Данониада” за момчета, родени през 2006/2007 година. Сред осемте отбора финалисти бе съставът на Добруджа. Възпитаниците на Венцислав Желев играха силно и с изявите си на терена показаха, че заслужено са сред най-добрите в България.

В своята група нашите момчета завършиха на трето място с 3 точки след една победа и две загуби. Те се наложиха над Фортуна (Плевен) и отстъпиха след много оспорвана игра на Локомотив (Пловдив) с 0:2 и на Литекс с 1:2.

Шампиони станаха децата на ФК Берое (Стара Загора). На финала те надиграха състава на Локомотив (Пловдив) с 2:0 и грабнаха купата в детския футболен турнир „Данониада 2018”. Патронът на турнира Димитър Бербатов награди победителите, като сподели, че ще продължи да наблюдава развитието им.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ:

  1. Берое (Стара Загора)
  2. Локомотив (Пловдив)
  3. Черноморец (Бургас)
  4. Литекс (Ловеч)
  5. Локомотив (София)
  6. Добруджа (Добрич)
  7. Фортуна (Плевен)
  8. Национал (София)

 

 

 

 

 

МОМЧЕТАТА НА ВЕНЦИСЛАВ ЖЕЛЕВ ЩЕ УЧАСТВАТ НА ФИНАЛИТЕ В СЛИВЕН

Момчетата на Добруджа 1919, родени 2006/2007 г., стаха областни първенци по футбол 9, съобщи треньорът Венцислав Желев. Футболният специалист изведе добричкия тим до първата позиция след успехи над шуменския Атлетик с 5:1 и над русенския Аристон с 2:0. Финалите са от 11 до 13 юни в Сливен. В последния етап участват осемте най-добри клуба от страната, като добруджанци от много време насам ще имат за първи път възможността да атакуват държавната титла. „Добруджа 1919 разполага с изключително добри и талантливи деца. Най-голямата ни сила е екипната работа и желанието за успех. Щастливи сме, че намерихме място сред най-добрите в страната“, сподели Желев.  За шампионската позиция добричлии получиха красива купа.

СНИМКА ОТ САЙТА НА РУСЛАН

 

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА ЩЕ ИГРАЯТ В ЕЛИТНАТА ГРУПА

От началото на следващия сезон футболен клуб Добруджа ще има отбор в новосформираната Елитна юношеска група при 15-годишните, информираха от щаба на „жълто-зелените”. Това означава, че талантите на добричкия клуб отново ще имат възможност да мерят сили с най-добрите състави в страната, което пък е предпоставка за израстването им като спортисти. Момчетата на Добруджа, които ще участват в елитната група, са родени през 2004 година, а техен треньор е Митко Недялков.

От директора на детско-юношеската школа на клуба Валентин Пейчев научихме, че по предварителна информация в новото първенство ще участват 16 клуба, като 14 от тях имат отбори в Първа професионална лига.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗА СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИТОША (БИСТРИЦА) СПЕЧЕЛИ “БАЛЧИК КЪП 2018”

Отборът на Витоша (Бистрица) спечели зимния футболен турнир „Балчик къп 2018”. В последния си двубой от надпреварата край морето бистричани победиха с 3:1 лидера във Втора професионална лига Ботев (Враца) с попадения на Григор Долапчиев и Даниел Пеев (2). В предишните си три мача Витоша надигра Черноморец (Балчик) и Добруджа с по 2:0, а дубъла на Лудогорец – с 3:2.

В 8-ата минута Григор Долапчиев откри, след като получи пас между двама защитници. Излезе сам срещу вратаря Любенов и вкара. В 16-ата минута Петър Альошев изравни с глава, засичайки центриране на Петър Атанасов от корнер. В 33-ата и в 38-ата минута Даниел Пеев вкара два гола за крайното 3:1 – първо се разписа сам срещу вратаря, а след това директно от фаул прати топката под гредата. Част от отбора на Витоша е добричлията Ивайло Лазаров, който преди една година носеше екипа на Черноморец (Балчик).

 

 

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ТЕРВЕЛ ЗАПОЧВАТ В ПОНЕДЕЛНИК

Футболистите на Септември (Тервел) ще започнат предсезонната си подготовка на 22 януари, понеделник. От треньора на тима Валентин Пейчев научихме, че избраниците му ще се подготвят за втория дял от първенството на Североизточната трета лига изцяло в домашни условия. Единственият състезател, който напуска отбора, е халфът Данис Кадир, който е приел предложението занапред да носи екипа на Добруджа. Наставникът на тервелчани сподели, че тепърва ще станат ясни по дни контролите на Септември. Засега той е договорил два мача със състава на Кубрат – съответно на 3 и 11 февруари, както и проверка с Интер (Добрич).

Във временното класиране на Североизточната трета лига отборът на Тервел е на осма позиция с актив от 19 точки – след 6 победи, 1 равенство и 7 загуби. Начело в подреждането с 41 точки и без нито една загуба от началото на сезона е съставът на Добруджа.

Първенството ще бъде подновено на 24 февруари, когато в Добрич ще гостува тимът на Хитрино. В първия кръг за Новата година тервелският тим ще почива, той като Доростол (Силистра) се отказа от участие в шампионата. Седмица по-късно момчетата на Валентин Пейчев ще гостуват на Ботев (Нови пазар).

 

КРИСТИЯН ПЕТКОВ СЕ ЗАВЪРНА В ДОБРУДЖА

Нападателят Кристиян Петков, който започна предсезонната подготовка със състава на Литекс (Ловеч), се завърна в Добруджа и вече няколко дни тренира с отбора. В двуразовите занимания участва и халфът Кристиян Георгиев. Той също е възпитаник на детско-юношеската школа на добричкия клуб, но през есента бе състезател на Ботев (Гълъбово). Другите нови играчи сред „жълто-зелените” са вратарят Иван Иванов, който идва от Оборище (Панагюрище), десният защитник Марио Благоев, носил през есента екипа на Монтана, халфът Денис Кадир, който е юноша на добричкия клуб и досега играеше в Септември (Тервел), и 20-годишният нападател Валентин Сливов, който е възпитаник на школата на Славия, а миналата година е играл в третия ешелон с отборите на Левски (Карлово) и Розова долина (Казанлък).

Шестима са състезателите, носили жълто-зеления екип на Добруджа преди Нова година, които вече няма да играят за клуба: Лионел Матадос, Александър Йовчев, Емил Илиев, Велимир Попчев, Васко Боев и Георги Колев. Всички те са решили да напуснат състава, за да продължат кариерата си на друго място.

По време на зимната си подготовка отборът ще изиграе 7 мача. От началото на следващата седмица момчетата на Диян Божилов ще се включат в традиционния футболен турнир „Балчик къп” в Албена. На 23 януари е първият им мач от надпреварата край морето със състава на Суворово, а два дни след това ще премерят сили с първодивизионния Витоша (Бистрица). В турнира ще участват още лидерът във Втора професионална лига Ботев (Враца), Лудогорец II (Разград) и Черноморец (Балчик). Първенството в Североизточната трета лига ще бъде подновено на 24 февруари, когато в Добрич ще гостува съставът на Хитрино.

СНИМКА НА КРИСТИЯН ПЕТКОВ

 

 

НАПАДАТЕЛ ОТ ШКОЛАТА НА СЛАВИЯ ЗАПОЧНА С ДОБРУДЖА

Отборът на Добруджа продължава подготовката си за втория дял от първенството в Североизточната трета лига. От лагера на „жълто-зелените” информираха, че в края на миналата седмица четвърти нов футболист е дошъл на стадион „Дружба”. Това е 20-годишният нападател Валентин Сливов, който е възпитаник на школата на Славия, а миналата година е играл в третия ешелон с отборите на Левски (Карлово) и Розова долина (Казанлък). Интерес към крилото са проявили и няколко професионални клуба, сред които е лидерът във Втора професионална лига Ботев (Враца), но Сливов е предпочел да дойде в Добрич.

Припомняме, че в средата на миналата седмица старши треньорът Диян Божилов събра отбора на Добруджа за първа тренировка, като в първото занимание имаше трима нови – вратарят Иван Иванов, който идва от Оборище (Панагюрище), десният защитник Марио Благоев, носил през есента екипа на Монтана, и халфът Денис Кадир, който е юноша на добричкия клуб и досега играеше в Септември (Тервел). Шестима са състезателите, носили жълто-зеления екип на Добруджа преди Нова година, които вече няма да играят за клуба: Лионел Матадос, Александър Йовчев, Емил Илиев, Велимир Попчев, Васко Боев и Кристиян Петков. Всички те са решили да напуснат състава, за да продължат кариерата си на друго място.

По време на зимната си подготовка отборът ще изиграе 7 мача. Първенството в Североизточната трета лига ще бъде подновено на 24 февруари, когато в Добрич ще гостува съставът на Хитрино.

 

 

ШЕСТ ОТБОРА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В “БАЛЧИК КЪП”

Шест отбора ще участват в традиционния турнир “Балчик къп”, който ще се проведе на футболните терени във ваканционно селище “Албена”, информира “Център Спорт”. Това са съставите на Витоша (Бистрица), Ботев (Враца), Лудогорец II (Разград), Черноморец (Балчик), Добруджа (Добрич) и Суворово, съобщи организаторът Емил Тодоров.

Първите срещи на турнира ще бъдат на 23 януари, а на 2 февруари по програма са последните мачове. Победителят в надпреварата, организирана от Община Балчик и “Албена АД”, ще получи красива купа. Целта на проявата е да се даде възможност на отборите да се подготвят за пролетния дял на първенството.

Известна е вече и програмата на футболната надпревара:

23 януари 2018 година:

Витоша (Бистрица) – Черноморец (Балчик)

Лудогорец 2 – Суворово

25 януари 2018 година:

Витоша (Бистрица) – Добруджа

Ботев (Враца) – Лудогорец 2

23 януари 2018 година:

Витоша (Бистрица) – Лудогорец 2

Ботев (Враца) – Черноморец (Балчик)

Добруджа – Суворово

30 януари 2018 година:

Ботев (Враца) – Добруджа

2 февруари 2018 година

Ботев (Враца) – Витоша (Бистрица)

Лудогорец 2 – Добруджа

 

ГЕОРГИ РАДЕВ ИМА НОВ ТРЕНЬОР В ЦАРСКО СЕЛО

Лидерът във Втора професионална лига Царско село, в който играе добричлията Георги Радев, вече има нов треньор. Мястото на Никола Спасов заема бившият наставник на Дунав (Русе) Веселин Великов, който направи истински фурор начело на “драконите”. Sportal.bg информира, че младият специалист вече е започнал да мисли върху селекцията на “царете”, които ще имат трудната задача да се преборят с тимовете на Ботев (Враца) и Локомотив (София), които също се целят в първото място в крайното класиране на Втора професионална лига. В списъка на Великов влизат няколко играчи от Първа професионална лига.

Досегашният наставник на Царско село – Никола Спасов, ще продължи кариерата си в Казахстан, където ще поеме новака в елита Кизил-Жар. Целта пред Великов ще бъде да класира Царско село в Първа лига. “Целта пред новия треньор е да продължи добрите игри и участие в Първа лига през следващия сезон. Надяваме се, че ще се справи. Доволни сме от работата на Никола Спасов в тима. Благодарим му и му желаем успех в Казахстан”, заяви пред „Дарик” спортният директор на ФК Царско село Иво Андреевски.

Припомняме, че 23-годишният защитник Георги Радев, който има мачове и за младежкия тим на България, премина в столичния клуб преди една година и се превърна в основна фигура в отбора. Той има вече 22 мача с екипа на ”царете”.

 

 

 

 

  • СТАРИ МАТЕРИАЛИ

 

НАКАЗВАТ ПЕТЪР КИРИЛОВ ЗАРАДИ МАЧА НА „БОЛЯРИТЕ” ЗА КУПАТА

В щаба на Етър (Велико Търново) са получили отговор от Съдийската комисия на БФС относно жалбата си срещу съдийството на добричлията Петър Кирилов на мача със Славия от 1/4-финалите на турнира за Купата на България. След двубоя от великотърновския клуб имаха куп претенции, като основната бе за отсъдените дузпи срещу „виолетовите“, които загубиха с 1:3, след като водеха с 1:0. Допусната е „явна важна грешка, повлияла на крайния резултат“, признават съдийските босове и уверяват, че реферът ще бъде наказан, пише в официалния сайт на „болярите”. Комисията има практика точните наказания на съдиите да не се обявяват. „Съдийската комисия при БФС констатира, че ръководството на главния рефер Петър Кирилов Костадинов е оценено в доклада на съдийския наблюдател. Констатирана е явна важна грешка, повлияла на крайния резултат. Поставена е съответната оценка, съобразно правилника за футболното съдийство. Допуснатата явна важна грешка е оценена и от СК при БФС. С оглед на горното СК при БФС е санкционирала главния съдия Петър Кирилов Костадинов съобразно Правилника за футболното съдийство“, се казва в писмото на Съдийската комисия на БФС.

Петър Кирилов е безспорно най-добрият добрички рефер. След като няколко години успешно ръководеше мачове във втория ешелон на българския футбол, бившият нападател на Добруджа заслужи правото да бъде ръководещ съдия в елитната ни група. Така след дългогодишно прекъсване – близо 30 години, Добрич отново има арбитър в най-високото ниво на българския футбол. А Петър Кирилов не само влезе в ранглистата на най-добрите. През 2017 година той записа 16 мача в Първа професионална лига, от които 4 като главен съдия. Освен това добруджанецът ръководи две срещи – осминафинал и четвъртфинал, в турнира за Купата на България. В тия мачове Петър Кирилов успя да докаже, че има качества да се превърне в един от най-добрите футболни съдии у нас. Доказателство за това е признанието, което получи след края на сезона – бе номиниран от БФС за най-проспериращ млад съдия за 2017 година.

 

 

ОГРОМНО ПРИЗНАНИЕ ЗА НИКОЛАЙ БАНКОВ В ПОЛША – ФЕНОВЕТЕ ГО ИЗБРАХА ЗА №1

Огромно признание за страхотните си изяви през есенния дял на шампионата в полската Лига 1 получи юношата на Добруджа Николай Банков. Вратарят на Рух (Хожув) бе избран от феновете за най-добър играч през първата част на кампанията.

Стигналият до националния отбор добричлия получи 56% от гласовете на участвалите в анкетата. Още по-любопитното в случая е, че останалите 44% от привържениците, включили се в допитването, са били категорични – “никой не заслужава наградата”.

Банков подписа през лятото договор за две години с 14-кратния шампион на Полша. В първите кръгове обаче бившият страж на Добруджа, Спартак (Варна), Миньор (Перник), Хасково и Локомотив (Горна Оряховица) нямаше възможност да застане под рамката на вратата, тъй като клубът имаше забрана да картотекира нови играчи.

В крайна сметка дори и само с 10 мача на сметката си Николай спечели любовта и доверието на привържениците на „небесносините“, които го избраха за №1 през есента.

В момента Рух е на последното място в Лига 1, тъй като започна сезона с минус 5 точки заради финансови проблеми. Най-горната група е Екстракласа.

СНИМКА НА НИКОЛАЙ БАНКОВ

 

 

* ЗА КОЛЕДЕН БРОЙ

ЧЕРНОМОРЕЦ СПЕЧЕЛИ КУПАТА И ОТИДЕ ПРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, ДОБРУДЖА ОСТАНА ПРИ АМАТЬОРИТЕ

Изключително успешна бе 2017 година за футболистите на Черноморец (Балчик). Воден от Георги Иванов-Геша, тимът от Белия град безспорно бе най-добрият футболен отбор в Добричка област. Той спечели Купата на Аматьорската лига, след като на финала надигра ЦСКА 1948 с категоричното 3:0 и така заслужено триумфираха с най-престижното аматьорско отличие.

Попаденията за “моряците” паднаха през втората част. В 52-ата минута Беадир Беадиров получи топката на два метра от голлинията и направи резултата 1:0 в полза на “светлосините”. В 57-ата играчите на Георги Иванов можеха да решат всичко, но Стоян Деспотов направи изключително спасяване. Цветан Илиев остана сам в наказателното поле, но вратарят бе безпогрешен. В 69-ата минута “моряците” стигнаха до абсолютно заслужен втори гол в мрежата на “червените”. Валентин Веселинов получи пас, халфът на Черноморец не се забави и с прецизен удар матира Десподов. В 81-ата минута Спас Спасов опита да върне едно попадение, но ударът му мина малко над целта. В последните секунди на срещата “светлосините” вкараха трети гол във вратата на ЦСКА 1948. Крайния резултат оформи Румен Александров, който излезе сам срещу Десподов и не сбърка.

Това бе втори трофей за футболистите на Черноморец през този сезон, след като спечелиха и титлата в Североизточната трета лига. Интересен факт е, че това е единственият отбор в българския футбол, който не допусна загуба през сезона. В първенството на третия ешелон балчиклии изиграха 28 мача, от които в 24 спечелиха, а в 4 завършиха наравно. Те събраха 76 точки в актива си и изпревариха основния си конкурент за първото място – състава на Добруджа 1919, с 10 точки.

Така Черноморец заслужи правото да играе във Втора лига и е единственият отбор от Добричка област, който има място при професионалистите. И за радост на феновете в Балчик, Черноморец се представя успешно. Момчетата на Геша бързо се адаптираха във втория ешелон – от 17 мача записаха 6 победи, 6 равенства и 5 загуби и с актив от 24 точки са в първата половина на таблицата с крайното есенно класиране.

За съжаление, през 2017 година любителбите на футбола в Добрич трябваше да преглътнат още едно голямо разочарование. Отборът на Добруджа не успя да спечели първенството в Североизточната трета лига и продължава да рита при аматьорите.

Но нека да изпратим годината с надежда! Добруджа е лидер в третия ешелон с 8 точки преднина пред втория в подреждането – тима на Суворово, и ако получи обещаната финансова стабилност, няма кой да го спре по пътя към основната цел – да завърши на първо място и догодина на стадион «Дружба» да идват силни отбори.

СНИМКА ОТ ЧЕРНОМОРЕЦ БАЛЧИК

 

СВЕТЪТ ОТНОВО ЩЕ Е ФУТБОЛ

С огромно нетърпение любителите на футбола в цял свят очакват Новата 2018 година. И това е логично, като се има предвид, че от 14 юни до 15 юли в Русия ще се порведе поредното световно първенство. Най-добрите 32 отбора ще се съберат за най-големия спортен празник. Дали тимът на Германия ще успее да защити титлата си, как ще продължи съперничеството между големите на зеления килим Кристиано Роналдо и Лионел Меси, ще изгреят ли нови звезди на Мондиал 2018… Това са само част от въпросите, които вълнуват любителите на най-атрактивната игра, неслучайно наречена Цар Футбол.

Жалко, че отборът на България за пореден път не можа да се класира за голям футболен форум.  Жалко е, че отборите на Италия и Холандия също не успяха да си осигурат билети за Русия. Но въпреки това празникът ще бъде голям! Зрелището е гарантирано!

А още първият кръг от груповата фаза предлага изключителен сблъсък – на 15 юни в Сочи един срещу друг ще се изправят отборите на Португалия и Испания. Настоящият шампион на Европа и петкратният носител на „Златната топка” Кристияно Роналдо, който преди няколко дни заяви, че е най-добрият играч в историята на футбола, ще се изправят срещу звездния тим на Испания.

Затова нека си го знаем – през Новата година СВЕТЪТ ОТНОВО ЩЕ Е ФУТБОЛ!

 

ЛОГОТО НА МОНДИАЛ 2018 И СНИМКА

 

СЛЕД 30 ГОДИНИ ДОБРИЧ ИМА РЪКОВОДЕЩ СЪДИЯ В ПЪРВА ЛИГА

Преди години футболистите на Добруджа играеха в елитната група на България, а най-добрите добрички рефери свиреха мачове на аматьорите. Сега картината е коренно различна – „жълто-зелените” вече втори сезон играят в третия ешелон, а добричката съдийска колегия може да се похвали, че има ръководещ съдия в Първа професионална лига. Това е 31-годишният Петър Кирилов. След като няколко години успешно ръководеше мачове във втория ешелон на българския футбол, бившият нападател на Добруджа заслужи правото да бъде ръководещ съдия в елитната ни група. Така след дългогодишно прекъсване Добрич отново има арбитър в най-високото ниво на българския футбол.

Оказа се, че в продължение на близо 30 години добруджанец не е свирил мачове в «А» група. През сезон 1986/1987 Димо Петков е ръководил срещи в «групата на майсторите». И оттогава до 2017 година нито един представител на съдийската колегия в Добрич не е попадал в ранглистата на най-добрите ръководещи арбитри – 30 години!

Интересно е да се отбележи, че тогава – през 1986 година, когато Димо Петков е получавал наряди в «А» група, се е родил Петър Кирилов. А той не само влезе в ранглистата на най-добрите. През отиващата си 2017 година най-добрият добрички рефер записа 16 мача в Първа професионална лига, от които 4 като главен съдия. Освен това той ръководи две срещи – осминафинал и четвъртфинал, в турнира за Купата на България. В тия мачове Петър Кирилов успя да докаже, че има качества да се превърне в един от най-добрите футболни съдии у нас. Доказателство за това е признанието, което получи след края на сезона – бе номиниран от БФС за най-проспериращ млад съдия за 2017 година.

Освен Петър Кирилов още двама арбитри от добричката съдийска колегия получават наряди в професионалния футбол. Това са Димитър Герчев и Калин Киров, които са в ранглистата на асистент-съдиите във Втора професионална лига. В ранглистата на реферите, които получават наряди в Североизточната трета лига, има четирима добруджанци. Двама добричлии са сред съдиите, които ръководят мачове в третия ешелон – Ивайло Недялков и Росен Минев. Други двама пък са в ранглистата на асистент-арбитрите – Петър Киров и Светлин Станчев.

 

СНИМКА НА ПЕТЪР КИРИЛОВ КАТО ФУТБОЛЕН СЪДИЯ

 

 

 

 

—-

 

КАКА ОФИЦИАЛНО ОБЯВИ КРАЯ НА КАРИЕРАТА СИ

Носителят на “Златната топка” за 2007 година Рикардо Кака официално обяви края на състезателната си кариера. 35-годишният плеймейкър съобщи решението си чрез профила си в Туитър. Бившият играч на Милан добави, че желае да остане във футболната сфера и да работи за “росонерите” без значение в каква роля.

През 2007 година Кака бе с основна роля за спечелената от Милан купа в Шампионската лига, която засега е и последната във витрината на италианския гранд.

 

 

„КРАЛЕТЕ” ПРЕДЛАГАТ БАРТЕР ЗА АЛЕКСИС

Реал (Мадрид) ще предложи младия си нападател Лукас Васкес в замяна на чилийската звезда на Арсенал Алексис Санчес през зимния трансферен прозорец. Най-вероятно офертата на испанците ще включва и определена сума.

Според испанското издание „Дон Балон“ босовете на „кралския” клуб кроят планове за сериозна зимна селекция, след като тимът се падна срещу богаташите от ПСЖ на 1/8-финалите в Шампионската лига. Любопитното в случая е, че чилийският национал е цел и на парижани. Така ще има сблъсък и на трансферния пазар между два от фаворитите за спечелване на трофея в най-престижния европейски клубен турнир.

26-годишният Васкес е резерва в Реал, но въпреки това има три попадения от началото на сезона във всички турнири.

 

ШАВИ: БИХ СТАНАЛ ТРЕНЬОР НА КАТАР

Легендата на Барселона Шави заяви, че би станал национален селекционер на Катар. 37-годишният испанец в момента е играещ треньор на местния Ал-Сад, а след края на сезона ще сложи край на кариерата си на футболист. “Защо не? Мисля, че ще е страхотно да стана национален селекционер на Катар, но ще видим. Имам нужда от опит, екип и всичко останало. Запознат съм с футболистите в Катар и с местните особености”, заяви полузащитникът. “Тук съм, за да помогна на Катар да развие футбола си преди световното първенство през 2022 г. Смятам, че целта ми е да стана треньор”, допълни Шави.

 

ЧЕЛСИ ПРЕГОВАРЯ С РЕАЛ ЗА ДАВИД ЛУИШ

Защитникът на Челси Давид Луиш може да напусне отбора през януари. Според френското издание “RMC Sport” бразилският бранител ще премине в Реал (Мадрид). От медията твърдят, че преговорите между двата клуба за евентуален трансфер вече са започнали.

Луиш е в обтегнати отношения със своя наставник Антонио Конте и на няколко пъти остана извън групата на “сините” без основателна причина. Италианският наставник дори каза, че не е сигурен дали бразилецът има бъдеще в Челси.

 

ИНТЕР И БАРСЕЛОНА С ИНТЕРЕС КЪМ ЗАЩИТНИК НА ЮНАЙТЕД

Интер стана поредният отбор, който се интересува от услугите на защитника на Манчестър Юнайтед Дейли Блинд. Според “Калчомеркато”, интерес към холандеца има и от страна на Барселона, а сега вече и “нерадзурите” следят внимателно ситуацията около него.

27-годишият поливалентен футболист все по-рядко попада в стартовите единадесет на Жозе Моуриньо, който предпочита да използва Люк Шоу и Ашли Йънг на левия фланг на отбраната, където Блинд е най-силен. В същото време договорът на холандеца изтича през лятото и това привлича вниманието на все повече отбори.

Моуриньо предпочита да се раздели с Блинд още през зимата, за да вземе някаква трансферна сума за него. От Барса са готови да отправят оферта, тъй като той може да играе и като централен бранител, а каталунците може скоро да останат без ветерана Хавиер Масчерано, който не крие желанието си да си тръгне от “Камп Ноу”.

 

 

—–

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* ЗА КОЛЕДЕН БРОЙ

 

ЧЕРНОМОРЕЦ СПЕЧЕЛИ КУПАТА И ОТИДЕ ПРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, ДОБРУДЖА ОСТАНА ПРИ АМАТЬОРИТЕ

Изключително успешна бе 2017 година за футболистите на Черноморец (Балчик). Воден от Георги Иванов-Геша, тимът от Белия град безспорно бе най-добрият футболен отбор в Добричка област. Той спечели Купата на Аматьорската лига, след като на финала надигра ЦСКА 1948 с категоричното 3:0 и така заслужено триумфираха с най-престижното аматьорско отличие.

Попаденията за “моряците” паднаха през втората част. В 52-ата минута Беадир Беадиров получи топката на два метра от голлинията и направи резултата 1:0 в полза на “светлосините”. В 57-ата играчите на Георги Иванов можеха да решат всичко, но Стоян Деспотов направи изключително спасяване. Цветан Илиев остана сам в наказателното поле, но вратарят бе безпогрешен. В 69-ата минута “моряците” стигнаха до абсолютно заслужен втори гол в мрежата на “червените”. Валентин Веселинов получи пас, халфът на Черноморец не се забави и с прецизен удар матира Десподов. В 81-ата минута Спас Спасов опита да върне едно попадение, но ударът му мина малко над целта. В последните секунди на срещата “светлосините” вкараха трети гол във вратата на ЦСКА 1948. Крайния резултат оформи Румен Александров, който излезе сам срещу Десподов и не сбърка.

Това бе втори трофей за футболистите на Черноморец през този сезон, след като спечелиха и титлата в Североизточната трета лига. Интересен факт е, че това е единственият отбор в българския футбол, който не допусна загуба през сезона. В първенството на третия ешелон балчиклии изиграха 28 мача, от които в 24 спечелиха, а в 4 завършиха наравно. Те събраха 76 точки в актива си и изпревариха основния си конкурент за първото място – състава на Добруджа 1919, с 10 точки.

Така Черноморец заслужи правото да играе във Втора лига и е единственият отбор от Добричка област, който има място при професионалистите. И за радост на феновете в Балчик, Черноморец се представя успешно. Момчетата на Геша бързо се адаптираха във втория ешелон – от 17 мача записаха 6 победи, 6 равенства и 5 загуби и с актив от 24 точки са в първата половина на таблицата с крайното есенно класиране.

За съжаление, през 2017 година любителбите на футбола в Добрич трябваше да преглътнат още едно голямо разочарование. Отборът на Добруджа не успя да спечели първенството в Североизточната трета лига и продължава да рита при аматьорите.

Но нека да изпратим годината с надежда! Добруджа е лидер в третия ешелон с 8 точки преднина пред втория в подреждането – тима на Суворово, и ако получи обещаната финансова стабилност, няма кой да го спре по пътя към основната цел – да завърши на първо място и догодина на стадион «Дружба» да идват силни отбори.

СНИМКА ОТ ЧЕРНОМОРЕЦ БАЛЧИК

 

СВЕТЪТ ОТНОВО ЩЕ Е ФУТБОЛ

С огромно нетърпение любителите на футбола в цял свят очакват Новата 2018 година. И това е логично, като се има предвид, че от 14 юни до 15 юли в Русия ще се порведе поредното световно първенство. Най-добрите 32 отбора ще се съберат за най-големия спортен празник. Дали тимът на Германия ще успее да защити титлата си, как ще продължи съперничеството между големите на зеления килим Кристиано Роналдо и Лионел Меси, ще изгреят ли нови звезди на Мондиал 2018… Това са само част от въпросите, които вълнуват любителите на най-атрактивната игра, неслучайно наречена Цар Футбол.

Жалко, че отборът на България за пореден път не можа да се класира за голям футболен форум.  Жалко е, че отборите на Италия и Холандия също не успяха да си осигурат билети за Русия. Но въпреки това празникът ще бъде голям! Зрелището е гарантирано!

А още първият кръг от груповата фаза предлага изключителен сблъсък – на 15 юни в Сочи един срещу друг ще се изправят отборите на Португалия и Испания. Настоящият шампион на Европа и петкратният носител на „Златната топка” Кристияно Роналдо, който преди няколко дни заяви, че е най-добрият играч в историята на футбола, ще се изправят срещу звездния тим на Испания.

Затова нека си го знаем – през Новата година СВЕТЪТ ОТНОВО ЩЕ Е ФУТБОЛ!

 

ЛОГОТО НА МОНДИАЛ 2018 И СНИМКА

 

 

СЛЕД 30 ГОДИНИ ДОБРИЧ ОТНОВО ИМА РЪКОВОДЕЩ СЪДИЯ В ПЪРВА ЛИГА

Преди години футболистите на Добруджа играеха в елитната група на България, а най-добрите добрички рефери свиреха мачове на аматьорите. Сега картината е коренно различна – „жълто-зелените” вече втори сезон играят в третия ешелон, а добричката съдийска колегия може да се похвали, че има ръководещ съдия в Първа професионална лига. Това е 31-годишният Петър Кирилов. След като няколко години успешно ръководеше мачове във втория ешелон на българския футбол, бившият нападател на Добруджа заслужи правото да бъде ръководещ съдия в елитната ни група. Така след дългогодишно прекъсване Добрич отново има арбитър в най-високото ниво на българския футбол.

Оказа се, че в продължение на близо 30 години добруджанец не е свирил мачове в «А» група. През сезон 1986/1987 Димо Петков е ръководил срещи в «групата на майсторите». И оттогава до 2017 година нито един представител на съдийската колегия в Добрич не е попадал в ранглистата на най-добрите ръководещи арбитри – 30 години!

Интересно е да се отбележи, че тогава – през 1986 година, когато Димо Петков е получавал наряди в «А» група, се е родил Петър Кирилов. А той не само влезе в ранглистата на най-добрите. През отиващата си 2017 година най-добрият добрички рефер записа 16 мача в Първа професионална лига, от които 4 като главен съдия. Освен това той ръководи две срещи – осминафинал и четвъртфинал, в турнира за Купата на България. В тия мачове Петър Кирилов успя да докаже, че има качества да се превърне в един от най-добрите футболни съдии у нас. Доказателство за това е признанието, което получи след края на сезона – бе номиниран от БФС за най-проспериращ млад съдия за 2017 година.

Освен Петър Кирилов още двама арбитри от добричката съдийска колегия получават наряди в професионалния футбол. Това са Димитър Герчев и Калин Киров, които са в ранглистата на асистент-съдиите във Втора професионална лига. В ранглистата на реферите, които получават наряди в Североизточната трета лига, има четирима добруджанци. Двама добричлии са сред съдиите, които ръководят мачове в третия ешелон – Ивайло Недялков и Росен Минев. Други двама пък са в ранглистата на асистент-арбитрите – Петър Киров и Светлин Станчев.

 

СНИМКА НА ПЕТЪР КИРИЛОВ КАТО ФУТБОЛЕН СЪДИЯ

 

 

В СКЛА “ДОБРУДЖА” ОТНОВО ИЗГРЯВАТ НОВИ МАЛКИ ЗВЕЗДИЧКИ

През 2017 г. пробив направиха момичетата и момчетата от СКЛА „Добруджа” във възрастовата група под 16 години. Там дойдоха толкова дългоочакваните медали. „Отново се наредихме на стълбичката на победителите със сребърни медали на нашите лъвчета в щафетното бягане на 4х200 м. Момичетата ни зарадваха в оспорвана битка до последния метър, като изпревариха третите с 30 стотни. Перфектното бягане стана благодарение на Нели Николова, Михаела Иванова, Мира Николова и Рая Иванова”, споделят треньорите Силвия Петрова и Милен Петров.

След титлите на Георги Ганчев и Петър Минков традицията в бягането на 400 м в СКЛА „Добруджа” продължава. Мира Николова влезе във финала с първо време 62,01 сек., а във финала се бори до последния метър, за да ни зарадва с второ лично постижение 61,74 сек. и златен медал. Нели Николова – сестра на Мира, също беше финалистка и завърши на пето място, радвайки се много повече за първото място на сестра си.

Вержиния Костадинова се състезава със 130 момичета от цялата страна в дисциплината четирибой (60 м, скок дължина, 60 м с препятствия и 600 м), като се класира на единадесето място.

Иван Иванов беше финалист в скока на дължина с най-доброто си постижение досега – 5,25 м. В скока на височина с осмо място във финала ни зарадва Мануела Донева с постижение 140 см.

Квартетът на СКЛА Добруджа” в щафетното бягане 4х100 м (Нели, Мира, Михаела, Рая) зае престижното 5-о място на Националния шампионат, като потвърждава възходящата си форма.

Като щастливо продължение от националните шампионати се проведе и националният шампионат по спортно ходене в град Поморие. Състезателите на Милен Петров и Силвия Петрова участваха с пълни сили в това състезание и постигнаха много високи постижения. Николай Минков затвърди златната си позиция при мъжете на 20 км. Станислава Петрова при жените ни показа, че състезателният дух и тръпката за победа помагат, когато имаш желанието и силите да преследваш медалите. Тя спечели бронза при жените с много силно ходене. Константин Иванов и Иван Иванов при юношите старша възраст станаха подгласници на шампиона с още два медала (Иван Иванов – ІІ място, Константин Иванов – ІІІ място). След тях завърши на ІV място Ивелин Щерев, а на VІІ място – Пресиян Василев. При девойките младша възраст малко не достигна на Селин Ахмед за бронза и се нареди на ІV място, следвана от Ния Няголова – V място, както и за юношите младша възраст – Калин Петров – V място.

Най-малките ни участници ни дадоха надежди, че бъдещето е в ръцете им с местата, които заеха само на метри от медалите: Иван Иванов – ІV място, Рая Иванова – ІV място, Мира Николова – V място, Нели Николова – VІ място, Мая Щерева – VІ място и Михаела Иванова – VІІІ място. Николай и Станислава участваха на Балканското първенство във Флорина, Гърция, където Николай се класира на шесто място, а Станислава зае девета позиция. Николай Минков в класацията на Община Добрич за десетте най-добри спортисти се нареди на десето място.

„Сега ни се иска да благодарим и на всички останали, които защитават името на нашия клуб и нашите имена като треньори пред цяла България. Имаме талантливи деца, които бягат и скачат с желание и сърце, и сме сигурни, че и техният момент да се качат на стълбичката на победителите, ще е съвсем скоро. Въоръжете се с търпение и постоянство!!!”, призовават амбициозните треньори Силвия Петрова и Милен Петров. През следващата година очакваме добри спортни изяви и от всички новопостъпили в спортния клуб: Рени Хинева, Дженк Емин, Мариела Костадинова, Ния Николова, Славина Костадинова, Мария Стоянова, Елена Великова, Ива Митева, които се надяваме да следват неуморно примера и светлата диря на добрите в този красив, но много труден спорт .

През 2017 година състезателите на СКЛА „Добруджа” завоюваха общо 29 медала – 9 златни,  14 сребърни и 6 бронзови.

 

СНИМКА ОТ СКЛА „ДОБРУДЖА” – ОТ МИЛЕН ПЕТРОВ – ОТ ПОЩАТА

 

ЛИОНЕЛ МЕСИ ГРАБНА „ЗЛАТНАТА ОБУВКА”

През 2017 година аржентинецът Лионел Меси спечели „Златната обувка” за четвърти път в своята кариера. Той завърши кампанията в Ла Лига с 37 попадения и изпревари с шест точки Бас Дост. Холандският стрелец на Спортинг (Лисабон) реализира хеттрик в последния кръг на първенството, но не успя да догони южноамериканеца, който пък се отчете с два гола срещу Ейбар и грабна най-престижния индивидуален приз сред реализаторите.

Трети в престижната класация на топголаджиите на Стария континент се нареди Пиер-Емерик Обамеянг от Борусия (Дортмунд). Габонецът стана голмайстор на Бундеслигата за първи път в своята кариера.

Ето и най-добрите реализатори в Европа:

  1. Лионел Меси (Барселона) – 37 гола, 74 точки
  2. Бас Дост (Спортинг, Лисабон) – 34 гола, 68 точки
  3. Пиер-Емерик Обамеянг (Дортмунд) – 31 гола, 62 точки
  4. Роберт Левандовски (Байерн Мюнхен) – 30 гола, 60 точки
  5. Луис Суарес (Барселона) – 29 гола, 58 точки

Хари Кейн (Тотнъм) – 29 гола, 58 точки

  1. Един Джеко (Рома) – 28 гола, 56 точки
  2. Дрис Мертенс (Наполи) – 27 гола, 54 точки
  3. Ромелу Лукаку (Евертън) – 25 гола, 50 точки

Антони Модест (Кьолн) – 25 гола, 50 точки

Андреа Белоти (Торино) – 25 гола, 50 точки

Кристиано Роналдо (Реал, Мадрид) – 25 гола, 50 точки

 

РОНАЛДО ВДИГНА ОТНОВО “ЗЛАТНАТА ТОПКА”

Голямата звезда на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо спечели “Златната топка” за 2017 година – най-престижната индивидуална футболна награда. “Много съм щастлив. Това е фантастичен момент в кариерата ми”, заяви португалецът на награждаването. Той отново изпревари конкурентите си Лионел Меси и Неймар и получи голямото отличие на церемония, която се проведе на Айфеловата кула във френската столица. Това е негова пета “Златна топка”, след като той грабна приза още през 2008, 2013, 2014 и 2016 година. Точно толкова има и големият му конкурент от Барселона Лионел Меси. Известно е, че по-рано през годината ибериецът грабна и наградата на ФИФА за най-добър играч

32-годишният нападател тази година изведе отбора на Реал до триумф в Шампионската лига, първенството на Испания, Суперкупите на Европа и Испания, както и в световното клубно първенство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ЗА УТРЕ

 

* СТАРИ МАТЕРИАЛИ

 

ОТБОРЪТ НА ИВАЙЛО ЛАЗАРОВ ОТНОВО ЩЕ УЧАСТВА В “БАЛЧИК КЪП”

Осем отбора ще участват в поредното издание на “Балчик къп”. Надпреварата, която ще се проведе за поредна година в Белия град и курортния комплекс Албена, ще е между 22 януари и 2 февруари.

Сред отборите, които са потвърдили участието си, е настоящият тим на добричлията Ивайло Лазаров – Витоша (Бистрица), който играе в Първа професионална лига. Преди година „бистришките тигри” също участваха в надпреварата, достигнаха до финала, в който загубиха от Етър (Велико Търново) с 4:2 след изпълнение на дузпи.

Участието на Витоша (Бистрица) в „Балчик къп 2017” обаче ще се запомни не само с достигането до финала, но и с изненадващите трансфери, които треньорското ръководство осъществи. Впечатлени от изявите на двама играчи на домакините – халфа Ивайло Лазаров и крилото Петко Цанков, старши треньорът Костадин Ангелов и помощникът му Росен Кирилов решиха да им дадат шанс в професионалния футбол. Двамата бързо се утвърдиха в титулярния състав и имаха голяма заслуга Витоша да влезе в първия ешелон на българския футбол. Припомняме, че преди да отиде в Черноморец (Балчик), Ивайло Лазаров бе в състава на Добруджа, но напусна, защото не получаваше достатъчно шанс за изява. Юношата на Черно море Петко Цанков също мина през стадион „Дружба”, но не успя да впечатли треньорите на „жълто-зелените”.

Участие в предстоящото издание на турнира „Балчик къп” са потвърдили още елитният Етър (Велико Търново), борещият се за промоция в Първа лига Ботев (Враца), дубълът на Лудогорец, домакините от Черноморец (Балчик) и тим от Молдова. Очакват се отговорите на Созопол и на още един отбор. Съставите ще бъдат разпределени в две групи по четири отбора, като всеки ще играе срещу всеки. Първенците ще спорят за трофея, вторите за третото място, третите за петото, а четвъртите – за седмото.

 

 

 

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ-КАЙЗЕРА Е НОВИЯТ ТРЕНЬОР НА МИНЬОР (ПЕРНИК)

Добруджанецът Николай Тодоров-Кайзера е новият старши треньор на Миньор (Перник). Назначаването му стана факт след среща с ръководството на клуба. На нея бяха уточнени всички детайли около завръщането му в пернишкия клуб, а след това Кайзера се срещна и с кмета на града г-жа Вяра Церовска, съобщава minyor-pernik.bg.

Николай Тодоров е добре познат на феновете в миньорския град, след като в продължение на 5 години работи в Миньор при последното му пребиваване в “А” група. Бившият капитан на столичния Левски от 2009 до 2012 година беше помощник, а през сезон 2012/2013 бе и старши треньор на Миньор. Пролетният дял на Югозападната Трета лига, където играят сега „миньорите”, започва на 24 февруари. Тогава те приемат Банско. Във временното класиране отборът на Перник е на осмо място с актив от 24 точки, а тимът на Банско е шести с една точка повече. Лидер в групата е ЦСКА 1948 (София) с 47 точки, със 7 повече от втория в подреждането – Хебър 1918 (Пазарджик).

Както преди време помощници на Кайзера ще бъдат Тони Евтимов и Емил Варадинов. “Имахме разговори с редица специалисти, но избрахме Николай Тодоров, тъй като идеите ни за развитието на клуба съвпадат напълно. Обстановката в Перник му е добре позната, целите също, така че ни предстои единствено работа“, заяви членът на УС Денислав Захариев.

В същото време Миньор привлече още един футболист – Майк Кръстев. Бранителят е юноша на Славия, а през есента е носил екипа на втородивизионния Оборище (Панагюрище). Бившият юношески национал е третото ново попълнение след Виктор Райчев и Денил Селимински. Перничани ще стартират подготовката си за пролетния дял от първенството на 10 януари.

 

 

 

ДНЕС Е ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „ДОБРУДЖА”

Поредното Общо събрание на ФК „Добруджа” ще се проведе днес. Висшият форум на сдружението се свиква на основание приетия устав и ще започне в 17 часа в седалището на клуба на ул. „Иван Хадживълков” 10 в Добрич. По предварителна информация събранието ще протече при следния дневен ред: 1. Избор на Управителен съвет и председател на УС. 2. Други.

Очакванията са да бъдат взети важни решения, свързани с бъдещето на футбола в Добрич. Това, което може би най-много вълнува феновете, е дали ще бъде обявено името на дългоочаквания спонсор. Припомняме, че преди месец, по време на среща с добричлии по повод отчета на двегодишното управление, кметът на областния град Йордан Йорданов каза, че футболният „Добруджа” най-после ще има нужния спонсор, за да постигне целите си и да се върне в професионалния футбол. Председателят на Управителния съвет Милен Петков също загатна пред медиите, че е възможно в клуба да влезе така желаният спонсор, който да даде нова посока за развитие на футбола в Добрич и областта.

Отборът на „Добруджа” ще зимува на върха в Североизточната трета лига. “Жълто-зелените” спечелиха 13 от 15-те си мача тази есен, само два пъти завършиха наравно и нито веднъж не загубиха свой двубой в първенството. След последния кръг в аматьорския шампионат за календарната 2017 година футболистите на Диян Божилов се оттеглиха за заслужена почивка с цели 8 точки преднина пред втория Суворово.

 

БАЛЪКОВ ОБВИНИ ПЕТЪР КОСТАДИНОВ ЗА ЗАГУБАТА НА ЕТЪР ОТ СЛАВИЯ

Отборът на Славия е вторият полуфиналист в турнира за Купата на България по футбол. “Белите” надиграха с 3:1 като гости Етър във Велико Търново и напролет ще влязат в директна битка за място на финала в турнирната надпревара. Най-старият столичен клуб стигна до успеха на стадион “Ивайло” след две дузпи, първата от които – за 1:1, предизвика много спорове. Главен съдия на двубоя бе най-добрият добрички рефер – Петър Костадинов, който след срещата бе обвинен от шефовете на домакините, че с грешните си отсъждания е решил изхода на мача.

Домакините откриха резултата още в 29-ата секунда чрез Румен Руменов, но гостите изравниха в 13-ата минута след спорна дузпа за столичани, реализирана от Иван Минчев. Отново от бялата точка бившият играч на Добруджа Ивайло Димитров се разписа в 79-ата минута, а в добавеното от главния съдия време появилият се като резерва национал оформи крайното 3:1. Така Славия се присъедини към Ботев (Пловдив), който ден по-рано разгроми с 5:0 Литекс и вече гледа към полуфиналите.

Наставникът на Етър Станислав Генчев бе изключително разочарован от отпадането на своя тим. Специалистът заяви, че основната причина за поражението е съдийството на Петър Костадинов, който е дал несъществуваща дузпа за 1:1. “Мисля, че двубоят бе равностоен, но се реши по неспортсменски начин. За първата дузпа съм сигурен на 1000 %, че я нямаше. Етър не заслужава такова съдийство, нито футболът в България. Питайте съдията каква е причината да прави такива отсъждания. Това е срам за съдийството и българския футбол. Изключително съм благодарен на момчетата. Пламен Гълъбов бе в болница на системи цяла нощ, но игра, Яни Пехливанов също бе с проблеми. Ако не се беше намесил така безскрупулно съдията, мачът беше равностоен. Реферът изчака своя момент за действие и ни поряза. Аз не си спомням отборът на Славия да е имал положения. Най-много десет минути му давах на Йордан Апостолов и най-вероятно щеше да бъде изгонен, ако не го бях сменил”, каза Генчев.

Героят от САЩ-94 Красимир Балъков също изрази своето недоволство от съдийството на добричлията. Ето какво написа магическият халф на своята интернет страница. “Мачът за Купата Етър – Славия! Безобразно, срамно и необяснимо за мен съдийство. Жалко за мъжката игра на двата отбора. Несъществуващ наказателен удар, странни и необосновани отсъждания! Не е редно един отбор, който стъпва отново в елитния футбол, да бъде подложен на такова отношение от страна на съдиите. Велико Търново и Етър не заслужават това. С такива рефери и отсъждания не само няма да стигнем качеството на европейския футбол, а напротив – ще продължаваме да се отдалечаваме от него. Така ще прогоним окончателно и малкото фенове от стадионите. Надявам се органите на футболния съюз да анализират задълбочено това съдийство и да вземат необходимите правилни решения”, завършва Балъков.

Наставникът на Славия Златомир Загорчич пък бе доволен от класирането на тима за полуфиналите за Купата на България. Заги смята, че “белите” заслужено са отстранили Етър във Велико Търново и че двете дузпи в тяхна полза са били правилно отсъдени. “Имаше напрежение в нашия отбор. Започнахме трудно с ранен гол, но изпълнихме целта си да обърнем развоя. Задължително трябваше да спечелим този мач. Успяхме бързо да се върнем в двубоя. Мисля, че имаше игра с ръка, а след това и спъването на Ивайло, така че дузпите бяха чисти”, каза треньорът на „белите”.

 

 

 

ПЕТЪР КИРИЛОВ ЩЕ РЪКОВОДИ 1/4-ФИНАЛ ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ

Най-добрият добрички рефер Петър Кирилов получи наряд за четвъртфиналите на турнир за Купата на България по футбол. Той ще ръководи срещата във Велико Търново между местния Етър и Славия. На тъчлинията ще му помагат Станимир Илков и Христо Хаджийски от Варна, четвърти съдия ще е Валентин Железов, а съдийски наблюдател – Георги Нарлев от Силистра. Мачът е днес от 17.30 часа и ще бъде предаван пряко по «Диема спорт».

Припомняме, че след като няколко години успешно ръководеше мачове във втория ешелон на българския футбол, бившият нападател на Добруджа Петър Кирилов заслужи правото да бъде ръководещ съдия в Първа професионална лига. Така след дългогодишно прекъсване Добрич отново има арбитър в най-високото ниво на българския футбол. 18 рефери ръководят срещите от Първа лига през сезон 2017/2018, като шестима от тях са международни: Никола Попов, Георги Кабаков, Ивайло Стоянов, Станислав Тодоров, Николай Йорданов и Стефан Апостолов. Освен Петър Кирилов още двама арбитри от добричката съдийска колегия получават наряди в професионалния футбол. Това са Димитър Герчев и Калин Киров, които са в ранглистата на асистент-съдиите във Втора професионална лига.

В ранглистата на реферите, които получават наряди в Североизточната трета лига, има четирима добруджанци. Двама добричлии са сред съдиите, които ръководят мачове в третия ешелон – Ивайло Недялков и Росен Минев. Други двама пък са в ранглистата на асистент-арбитрите – Петър Киров и Светлин Станчев.

 

 

ИЗБРАХА ИВАЙЛО ЛАЗАРОВ ЗА ИГРАЧ НА МАЧА В СТАРА ЗАГОРА

Добричлията Ивайло Лазаров изигра поредния си силен мач в Първа професионална лига. Неговият отбор Витоша (Бистрица) завърши наравно 1:1 при гостуването си на Верея (Стара Загора) в среща от 20-ия кръг на първенството, а добруджанецът бе най-добрият в своя тим и съвсем заслужено бе определен за Играч на мача. Той откри резултата в 32-ата минута с топовен изстрел от около 25 метра. Това бе второто попадение на възпитаника на детско-юношеската школа на Добруджа в елитната група на България. Припомняме, че той отбеляза единствения гол за своя тим и при равенството 1:1 с пловдивския Локомотив педи две седмици. Първото полувреме бе равностойно, но тимът от София може да съжалява, че не вкара втори гол. В 38-ата минута гредата спаси домакините. След центриране отдясно Румен Гьонов намери топката от воле, но тя срещна напречната греда.

През втората част Витоша се върна назад да пази преднината. Верея атакуваше повече, а отборът на Костадин Ангелов разчиташе предимно на контраатаки, които не се получаваха. В 62-ата минута тимът на Илиан Илиев създаде първото си чисто положение. Исмаил Иса бе заел добра позиция в близост до вратата, но първоначално не успя да нанесе удар след центриране отляво. Нападателят загуби равновесие, падна на земята и стреля опасно от легнало положение, но Михаил Иванов демонстрира завиден рефлекс и неутрализира опасността. В 68-ата минута Валери Домовчийски бе на крачка от гола, но състезател на гостите реагира в последния момент и успя да парира опасния шут на нападателя. В 83-ата минута натискът, който осъществи Верея през второто полувреме, даде резултат. Домовчийски се разписа отблизо след грешка на стража Иванов за крайното 1:1.

 

 

 

В КАВАРНА ЩЕ ИМА КОЛЕДЕН ТУРНИР ПО ФУТБОЛ

За поредна година в Каварна ще се проведе коледен турнир по футбол в зала. Традиционното състезание, на което община Каварна е съорганизатор, е предвидено да стартира на 9 декември, а мястото на провеждане ще бъде спортна зала „Олимпиада”. В турнира се дава шанс да премерят сили всички желаещи. Участващите отбори трябва да бъдат най-много от по 10 човека, като в игра ще се състезават по схемата 5 полеви играчи и един вратар. Техническата конференция ще се състои на 8 декември от 18:00 часа в спортната зала в крайморската община. Тогава ще се изтегли жребият и ще се определят началните часове на срещите.

За съжаление, тази година в Добрич няма да има коледен турнир. От председателя на Областния съвет на БФС Иван Манолов научихме, че причина за това е липсата на свободна подходяща зала, в която да се проведе подобно състезание. Вариантът коледен турнир да се организира на открито, също отпаднал, тъй като според метеорологичните прогнози в следващите дни времето ще студено и дъждовно.

 

 

 

ИЛИЯН КАПИТАНОВ ВЛЕЗЕ В ИДЕАЛНИЯ СЪСТАВ НА ВТОРА ЛИГА ЗА ЕСЕННИЯ ДЯЛ НА ШАМПИОНАТА

Добруджанецът Илиян Капитанов намери място в Идеалния отбор на Втора професионална лига за есенния дял на първенството, информира Novsport.com. 25-годишният нападател се превърна в основна фигура в тима на Ботев (Гълъбово), треньор на който бе добричлията Светослав Тодоров, и вкара няколко много важни гола.

Илиян Капитанов е роден в Генерал Тошево през 1992 година. Започва да тренира футбол в местния Спортист, но още на 12 години е привлечен в Черно море заради огромния си потенциал. Има мачове за юношеския и за младежкия национален отбор, играл е 3 сезона в „А” група за Черно море, както и за елитния Любимец, в „Б” група е носил екипа на Созопол. Преди да отиде при Светослав Тодоров в Ботев (Гълъбово), бе част от отбора на Добруджа в Североизточната трета лига. През есента за настоящия си отбор изигра 17 мача и реализира 5 гола.

Вече се изиграха всички есенни мачове във Втора лига, а равносметката ясно показва, че силите са доста изравнени и определено през този сезон нищо няма да се знае до последно. Прост пример за това е разликата между четвъртия и тринадесетия в класирането, която е само 5 точки. Към днешна дата спокойно може да се отчете, че има няколко отбора, които се борят за промоция в елита. Това са Локомотив (София), Царско село, Ботев (Враца), както и Монтана. Именно те заемат първите четири места в класирането, а монтанчани изненадващо са извън тройката след колебливите си резултати напоследък.

Ето как изглежда идеалният състав на Втора лига за есенния дял на шампионата:

вратар – Николай Кръстев (Ботев, Враца)

централни защитници – Евгени Зюмбулев (Локомотив, София), Петко Ганев (Литекс)

крайни защитници – Денислав Мицаков (Струмска слава), Николай Костов (Несебър)

полузащитници – Красимир Илиев (Царско село), Николай Цветков – Демона (Локомотив, София), Ивайло Василев (Ботев, Враца)

НАПАДАТЕЛИ – Спас Георгиев (Ботев, Враца) Илиян Капитанов (Ботев, Гълъбово), Светослав Диков (Царско село).

 

 

 

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ-КАЙЗЕРА ВАРИАНТ №1 ДА ПОЕМЕ МИНЬОР (ПЕРНИК)

Николай Тодоров е вариант за нов старши треньор на Миньор (Перник). Ръководството на “чуковете” обсъжда още три имена, като окончателното решение ще бъде обявено в първите работни дни на януари, информира “Тема Спорт”. За 10 януари е планирана дебютната тренировка за 2018 година, като се умува за лагер в Сандански.

Бившият капитан на Левски е познато име в Перник. От 2009 до 2012 година Кайзера беше помощник, а през сезон 2012/2013 бе и старши треньор на Миньор. Пролетният дял на Югозападната Трета лига започва на 24 февруари. Тогава „миньорите” от Перник приемат Банско. Във временното класиране отборът на Перник е на осмо място с актив от 24 точки , а тимът на Банско е шести с една точка повече. Лидер в групата е ЦСКА 1948 (София) с 47 точки, със 7 повече от втория в подреждането – Хебър 1918 (Пазарджик).

 

—–

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАВЪРШИХА НА ПЪРВО МЯСТО

Отборът на Добруджа постигна убедителна победа в последния за годината кръг от зоналното първенство по футбол за юноши старша възраст. Момчетата на треньора Стефан Славов се наложиха с 5:2 като гости на ФК Хитрино. В герой на мача за пореден път се превърна Виктор Георгиев, който отбеляза три от попаденията за своя тим.

Срещата не започна добре за добруджанци, които позволиха на домакините да поведат в резултата. След това обаче „жълто-зелените” установиха игрово надмощие и още преди почивката възстановиха равенството с попадение на  Димо Колев. След подновяването на играта дойдоха силните минути на Виктор Георгиев. Той вкара набързо три гола, Добруджа поведе с 4:1 и на практика интригата приключи. Юношите на Хитрино върнаха едно попадение, а Михаил Василев оформи крайното 5:2.

След този успех възпитаниците на Стефан Славов имат вече 24 точки в актива си – след 8 победи и 1 загуба в изиграните 9 мача, и ще зимуват на първо място в класирането. Интересно е да се отбележи, че почти половината от головите на добруджанци – 15 от 32, отбеляза Виктор Георгиев, който преди година бе част от мъжкия състав на клуба.

 

* ЮНОШИ СТАРША ВЪЗРАСТ

РЕЗУЛТАТИ – 11-И КРЪГ

“Волов” (Шумен) – “Калиакра” (Каварна)  9:0

“Черноморец” (Балчик) – “Светкавица” (Търговище)  0:3

“Хитрино” (Хитрино) – “Добруджа 1919” (Добрич)      2:5

“Велики Преслав” (Велики Преслав) – почива

 

ЕСЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. “Добруджа 1919” 9 8       0       1       32-5  24
  2. “Волов” 8 5       2       1       33-4  17
  3. “Черноморец” 9 5       2       2       24-11         17
  4. “Светкавица” 9 4       2       3       21-18         14
  5. “Хитрино” 10 4       1       5       28-29         13
  6. “Калиакра” 10 2       1       7       12-33         7
  7. “Велики Преслав” 9 0       0       9       1-51  0

 

С ГОЛ В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИ ТРИТЕ ТОЧКИ В ТЪРГОВИЩЕ

Футболистите на Добруджа спечелиха последния си мач за 2017 година. В двубой от 17-ия кръг на Североизточната трета лига момчетата на треньора Диян Божилов се наложиха като гости над Светкавица (Търговище) с 1:0. Единственото попадение падна в последната минута на срещата, а негов автор бе Георги Колев. Така „жълто-зелените” записаха 13-ата си победа от 15 мача в първенството и са единственият тим в групата, който не е допуснал нито една загуба от началото на сезона. С актив от 41 точки те ще зимуват на първо място в класирането.

Вторият в подреждането – съставът на Суворово, изостава с 8 точки и едва ли някой вече се съмнява, че добруджанци ще завършат първенството на върха и че догодина ще се завърнат в професионалния футбол. С комфортната преднина, която имат, футболистите на Добрич ще могат спокойно да се готвят през зимата и още по-уверено да крачат към Втора лига напролет.

Последният есенен кръг се оказа успешен и за другите два отбора от Добричка област, играещи в третия ешелон. Калиакра (Каварна) разгроми Бенковски (Бяла) с 6:0 и заема пето място в крайното есенно класиране, а Септември 98 (Тервел) се наложи над Кубрат 2016 (Кубрат) с 4:0 и е на седма позиция в подреждането.

 

* СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XVII КРЪГ

Калиакра (Каварна) – Бенковски (Бяла)   6:0

Хитрино (Хитрино) – Спартак 1918 (Варна)       4:0

Светкавица (Търговище) – Добруджа (Добрич)  0:1

Ботев (Нови пазар) – Локомотив (Русе)     0:0

Септември 98 (Тервел) – Кубрат 2016 (Кубрат) 4:0

Суворово 1 (Суворово) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Добруджа 15   13   2   0   50:6    41

——————————————————————-

  1. Суворово 15     10     3       2       41:8  33
  2. Хитрино 15 9       4       2       27:15         31
  3. Локо (Русе) 15     7       5       3       22:18         26
  4. Калиакра 15     7       4       4       21:19         25
  5. Ботев (НП) 16     6       3       7       23:21         21
  6. Светкавица 16     5       5       6       17:11         20
  7. Септември 16     6       2       8       25:30         20
  8. Кубрат 2016 15     2       3       10     11:31         9
  9. Спартак 1918 16 1 4       11     15:53         7
  10. Бенковски 16 1       1       14     12:52         4

 

ПРОГРАМА ЗА XVIII КРЪГ

24 февруари 2018 г., събота

Кубрат 2016 (Кубрат) – Ботев (Нови пазар)

Локомотив (Русе) – Светкавица (Търговище)

Добруджа 1919 (Добрич) – Хитрино (Хитрино)

Спартак 1918 (Варна) – Калиакра (Каварна)

Бенковски (Бяла) – Суворово 1 (Суворово)

Септември 98 (Тервел) – почива

 

ЧЕРНОМОРЕЦ ЗАГУБИ ДРАМАТИЧНО ОТ БОТЕВ (ГЪЛЪБОВО)

Отборът на Черноморец (Балчик) загуби драматично като гост от Ботев (Гълъбово) в мач от 17-ия кръг на Втора лига. Домакините губеха с 1:2 до 85-ата минута, но в крайна сметка стигнаха до успех с 3:2.

Бившият нападател на Добруджа Иван Цачев откри резултата за Ботев, но още преди почивката гостите обърнаха развоя на двубоя с попадения на Владислав Мирчев и Александър Попов. Срещата вървеше към успех за тима от Белия град, но в 85-ата минута Пламен Коларов изравни, а в даденото от съдията продължение Реджеб Халил донесе победата на Гълъбово.

В класирането Ботев заема шеста позиция с актив от 25 точки, докато Черноморец е с една точка по-малко на седмо място.

Това бе вторият мач между двата отбора от началото на първенството. Припомняме, че във втория кръг те играха в Балчик, а тимът от Белия град се наложи с категоричното 4:1, като головете за домакините вкараха Валери Христов, Георги Димитров, Севдалин Стайков и Валентин Веселинов, а за Ботев попадението отбеляза бившият нападател на Добруджа Илиян Капитанов.

 

* ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XVII КРЪГ

Монтана (Монтана) – Струмска слава (Радомир)          1:1

Ботев (Враца) – Локомотив 1929 (София) 2:2

Оборище (Панагюрище) – Марица (Пловдив)     1:2

Лудогорец II (Разград) – Нефтохимик (Бургас)   2:0

Ботев (Гълъбово) – Черноморец (Балчик) 3:2

Царско село (София) – Поморие (Поморие)        2:0

Локомотив (Горна Оряховица) – Литекс (Ловеч)         1:0

Созопол (Созопол) – Несебър (Несебър)   1:2

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Ботев (Вр) 17     10     5       2       23:13         35
  2. Царско село 17     10     5       2       33:16         35
  3. Локо (Сф) 17     9       5       3       28:15         32
  4. Монтана 17 8       3       6       24:13         27
  5. Несебър 17 8       2       7       30:27         26
  6. Локо (ГО) 17     7       4       6       29:28         25
  7. Ботев (Гъл) 17     6       7       4       21:20         25
  8. Черноморец 17     6       6       5       22:21         24
  9. Лудогорец II 17     6       5       6       25:25         23
  10. Марица 17 6 4       7       24:28         22
  11. Литекс 17 6       4       7       16:18         22
  12. Оборище 17 6       4       7       16:15         22

——————————————————————-

  1. Поморие 17 5       7       5       21:20         22
  2. Струмска слава 17 5       2       10     19:28         17
  3. Созопол 17 3       4       10     14:27         13
  4. Нефтохимик 17 1       1       15     8:39  4

 

ПРОГРАМА ЗА XVIII КРЪГ

24 февруари 2018 г., събота

Струмска слава (Радомир) – Локомотив (Г. Оряховица)

Литекс (Ловеч) – Царско село 2015 (София)

Поморие (Поморие) – Созопол (Созопол)

Несебър (Несебър) – Ботев (Гълъбово)

Черноморец (Балчик) – Лудогорец II (Разград)

Нефтохимик (Бургас) – Ботев (Враца)

Локомотив (София) – Оборище (Панагюрище)

Марица (Пловдив) – Монтана 1921 (Монтана)

 

ПРОГРАМА ЗА ГРУПОВАТА ФАЗА НА МОНДИАЛ 2018

След като бе изтеглен жребият за Мондиал 2018, вече е ясна и пълната програма за срещите от груповата фаза на най-очаквания футболен турнир на планетата. Световните финали стартират на 14 юни с двубой между домакина Русия и Саудитска Арабия. Мачът на откриването ще се проведе на стадион „Лужники” и ще стартира в 17:00 часа наше време, а всички 64 мача ще бъдат излъчвани на живо по БНТ.

Финалът е на 15 юли, също на „Лужники”, а ето и пълната програма за срещите от групите на Световното в Русия:

Група “А”

14 юни Русия – Саудитска Арабия, Москва, стадион “Лужники”, 17:00 ч.

15 юни Египет – Уругвай, Екатеринбург, 14 ч.

19 юни Русия – Египет, Санкт Петербург, 20 ч.

20 юни Уругвай – Саудитска Арабия, Ростов, 17 ч.

25 юни Уругвай – Русия, Самара, 16 ч.

Саудитска Арабия – Египет, Волгоград, 16 ч.

 

Група “В”

15 юни Мароко – Иран, Санкт Петербург, 17 ч.

Португалия – Испания, Сочи, 20 ч.

20 юни Португалия – Мароко, Москва, Лужники, 14 ч.

Иран – Испания, Казан, 20 ч.

25 юни Иран – Португалия, Саранск, 20 ч.

Испания – Мароко, Калининград, 20 ч.

 

Група “С”

16 юни Франция – Австралия, Казан, 12 ч.

Перу – Дания, Саранск, 18 ч.

21 юни Франция – Перу, Екатеринбург, 14 ч.

Дания – Австралия, Самара, 17 ч.

26 юни Дания – Франция, Москва, Лужники, 16 ч.

Австралия – Перу, Сочи, 16 ч.

 

Група “D”

16 юни Аржентина – Исландия, Москва, Спартак, 15 ч.

Хърватия – Нигерия, Калининград, 21 ч.

21 юни Аржентина – Хърватия, Нижни Новгород, 20 ч.

22 юни Нигерия – Исландия, Волгоград, 17 ч.

26 юни Нигерия – Аржентина, Санкт Петербург, 20 ч.

Исландия – Хърватия, Ростов, 20 ч.

 

Група “Е”

17 юни Коста Рика – Сърбия, Самара, 14 ч.

Бразилия – Швейцария, Ростов, 20 ч.

22 юни Бразилия – Коста Рика, Санкт Петербург, 14 ч.

Сърбия – Швейцаярия, Калининград, 20 ч.

27 юни Сърбия – Бразилия, Москва, Спартак, 20 ч.

Швейцария – Коста Рика, Нижни Новгород, 20 ч.

 

Група “F”

17 юни Германия – Мексико, Москва, Лужники, 17 ч.

18 юни Швеция – Република Корея, Нижни Новгород, 14 ч.

23 юни Германия – Швеция, Сочи, 17 ч.

Република Корея – Мексико, Ростов, 20 ч.

27 юни Република Корея – Германия, Казан, 16 ч.

Мексико – Швеция, Екатеринбург, 16 ч.

 

Група “G”

18 юни Белгия – Панама, Сочи, 17 ч.

Тунис – Англия, Волгоград, 20 ч.

23 юни Белгия – Тунис, Москва, Спартак, 14 ч.

24 юни Англия – Панама, Нижни Новгород, 14 ч.

28 юни Англия – Белгия, Калининград, 20 ч.

Панама – Тунис, Саранск, 20 ч.

 

Група “Н”

19 юни Полша – Сенегал, Москва, Лужники, 14 ч.

Колумбия – Япония, Саранск, 17 ч.

24 юни Япония – Сенегал, Екатеринбург, 17 ч.

Полша – Колумбия, Казан, 20 ч.

28 юни Япония – Полша, Волгоград, 16 ч.

Сенегал – Колумбия, Самара, 16 ч.

 

 

 

 

 

АЛБЕНА ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ПЪРВИЯ КВАЛИФИКАЦИОНЕН КРЪГ ПО ФУТБОЛ ПРИ ДЕВОЙКИТЕ ДО 19 ГОДИНИ

Ваканционно селище Албена ще бъде домакин на Първия квалификационен кръг за класиране на ЕВРО 2019 за девойки до 19 години. Това стана ясно след изтегления жребий за определяне на групите в централата на УЕФА в Нион, Швейцария.

Нашите момичета попаднаха в група “11” заедно с отборите на Италия, Португалия и Румъния, а двубоите ще се проведат в периода от 1 до 7 октомври 2018 г. в Албена.

За поредна година УЕФА гласува доверие на страната ни да домакинства на мачове от Първия квалификационен кръг благодарение на отличната организация от страна на БФС, условията за подготовка и професионално подготвените терени от домакините в Албена. Турнирът ще послужи и като генерална репетиция преди Европейското първенство за девойки до 17 години, на което България ще бъде домакин.

Първите два отбора от всяка група и двата най-добре класирани трети тима ще продължат участието си в Елитния квалификационен кръг, в който са поставени Испания и Франция. Седем тима от Елитния кръг ще се присъединят към домакина на Европейското първенство – Шотландия. Финалите за девойки до 19 г. ще се проведат през месец юли 2019 година.

За първи път в квалификациите ще участват рекордните 51 отбора, като Лихтенщайн ще дебютира на европейската сцена в надпреварата при девойките.

 

* ОБЛАСТНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

ИЗТОЧНА ГРУПА – 11-И КРЪГ

“Лозенец-2015” (Лозенец) – “Интер” (Добрич)  5:1

“Рилци” (Добрич) – “Христо Ботев” (Стожер)      0:4

“Спортист-2011” (Г. Тошево) – “Дружба” (Люляково)  3:1

“Нефтяник-2010” (Шабла) – “Орловец-2008” (Победа)        0:3

“Албена-97” (Оброчище) – “Устрем-Д” (Дончево)        0:1

“Добр. спортист” (Ст. Караджа) – почива

 

ЕСЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. “Лозенец-2015” 10 9       1       0       33-3  28
  2. “Добр. спортист” 10 8       0       2       30-10         24
  3. “Орловец-2008” 10 7       1       2       27-3  22
  4. “Устрем-Д” 10 7       0       3       18-7  21
  5. “Спортист-2011” 10 5       2       3       21-11         17
  6. “Хр. Ботев” 10 5       0       5       18-18         15
  7. “Интер” 10 4       1       5       14-13         13
  8. “Нефтяник-2010” 10 2       2       6       13-25         8
  9. “Албена-97” 10 2       2       6       7-23  8
  10. “Дружба” 10 1       1       8       10-36         4
  11. “Рилци” 10 0 0       10     6-48  0

 

ЗАПАДНА ГРУПА – 11- КРЪГ

“Искра 41” (Бенковски) – “Заря-2006” (Крушари)       4:0

“Вихър” (Жегларци) – “Спартак” (Зърнево)        1:3

“Добруджанец” (Овчарово) – “Вихър-2013” (Бранище)        0:4

“Сокол-2012” (Соколово) – “Дружба-Б” (Безмер)        0:1

“Спортист” (Стефаново) – “Стрела-2004” (Орляк)       8:1

“Спартак 2012” (Славеево) – почива

 

ЕСЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. “Спартак-З” 10 8       0       2       51-19         24
  2. “Вихър-2013” 10 7       1       2       33-6  22
  3. “Дружба-Б” 10 7       1       2       37-10         22
  4. “Сокол-2012” 10 6       1       3       21-10         19
  5. “Спортист-С” 10 5       2       3       31-26         17
  6. “Искра 41” 10 5       0       5       26-30         15
  7. “Вихър” 10 5       0       5       19-17         15
  8. “Заря-2006” 10 4       0       6       15-22         12
  9. “Добруджанец” 10 3       1       6       17-25         10
  10. “Стрела-2004” 10 2       0       8       19-45         6
  11. “Спартак 2012” 10 0       0       10     14-73         0

 

———————-

ДЕЙВИД ФИЛИПОВ ДОНЕСЕ ТРИТЕ ТОЧКИ НА КАЛИАКРА В СУВОРОВО

Отборът на Калиакра (Каварна) записа шестата си победа в първенството на Североизточната трета лига. В мач от 16-ия кръг каварненци се наложиха като гости над състава на Суворово и с актив от 22 точки заемат пето място в класирането преди срещите от последния есенен кръг. В герой на мача се превърна 18-годишният бивш футболист на Добруджа Дейвид Филипов, който отбеляза единствения гол в срещата в 57-ата минута. Талантливият нападател получи топката от Кристиян Събев, измъкна се от защитата на домакините и майсторски преодоля вратаря.

Така Калиакра, от една страна, спечели трите точки, а от друга – помогна на Добруджа да се откъсне на върха в класирането – „жълто-зелените” вече са на пет точки пред втория в подреждането Суворово, който освен това е изиграл един мач повече.

В друг двубой от предпоследния за годината кръг в Североизточната трета лига тервелският Септември загуби като гост на Локомотив (Русе) с 2:1. Атака в 27-ата минута, подхваната от Мартин Рачев, доведе до центриране в наказателното поле на гостите, където Мирослав Георгиев засече топката с глава в мрежата за 1:0. Тервелчани обаче отговориха пет минути по-късно, когато успяха да изравнят. След почивката локомотивци притиснаха здраво своя съперник с вихрени атаки и бързо стигнаха до втори гол. В 53-ата минута халфът Стефан Митев стреля силно към вратата на Септември, като топката се озова у Сонер Хюсеин, който елегантно я вкара в мрежата за 2:1.

 

 

ОТБОРИ ОТ ПЪРВА ЛИГА ИДВАТ ЗА НОВОТО ИЗДАНИЕ НА “БАЛЧИК КЪП”

С участието на отбори от Първа професионална лига ще се проведе традиционният футболен турнир ‘Балчик Къп”. Изпълнителният директор на местния клуб Черноморец Емил Тодоров-Зелето обяви пред football24.bg, че надпреварата ще се състои от 22 януари 2018 година до 2 февруари.

От поканените отбори участие са потвърдили първодивизионните Витоша (Бистрица) и Етър (Велико Търново). Сигурни участници са Черноморец (Балчик), който е на четвърто място във Втора професионална лига, както и тим от Висшата лига на Молдова. Чака се потвърждение още от отборите на Ботев (Враца), Лудогорец II (Разград) и Локомотив (Горна Оряховица). Форматът ще бъде две групи с по четири отбора, като ще се играе по системата „всеки срещу всеки”. Победителите в групите ще играят финал, а отборите, заели вторите места – за третото. Третите по класиране в групите ще играят за 5-6 място, а последните – за 7-8 място.

 

НАПАДЕНИЕ

13 ноември 2017 | 16:48 – Обновена

Въпреки че поднови занимания след обявения в началото на миналата седмица бойкот и спечели този уикенд с 4:0 домакинството си на Кубрат, отборът на Добруджа понесе двоен тежък удар. В часовете преди двубоя от XIV кръг на Североизточната Трета лига един от основните футболисти в нападението на “жълто-зелените” – Мердин Мехмедов, си е стегнал багажа от стадион “Дружба”. По време на двубоя с Кубрат пък звездата на тима Румен Николов се сблъска тежко с противник и извади рамото си. Бившият нападател на Черно море със сигурност отпада от сметките на Диян Божилов до края на годината, което означава, че ще пропусне три кръга от първенството на Североизток.

 

 

 

 

 

ЗАЩО ДА ХОДИ ДОБРУДЖА ПРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, КАТО НЯМА ПАРИ ЗА АМАТЬОРСКАТА ГРУПА?

Финансови проблеми са налегнали футболен клуб Добруджа. Треньорите от детско-юношеската школа били вече на борсата, футболистите от мъжкия отбор не получавали навреме възнагражденията си и отказали да тренират, децата трябвало да дават по 40 лева на месец, за да се занимават с любимия си спорт… А председателят на Управителния съвет на клуба Милен Петков и старши треньорът Диян Божилов се гънат и се чудят каква гимнастика да направят, за да накарат футболистите да ходят на тренировки и футболният отбор на Добруджа да го има.

Че парите не стигат, е ясно. Те пък за какво ли стигат… За здравеопазване ли, за образование ли, за пенсии ли, за дупките по улиците ли… Вярно е, че въпреки трудностите някои успяват. (Шефовете на футбола в Добрич явно не са сред тях.) Затова не е случайно, че волейболът в Добрич изживява най-силните си години, зала „Добротица” се пука по шевовете и феновете си плащат, за да гледат мачовете на нашите волейболисти. А за мачовете на футболистите входът е безплатен и се събират едва по 200-300 човека.

Несъмнено има нещо сбъркано. По наше мнение, проблемите тръгват от детско-юношеската школа. Едно време имаше Ученическа спортна школа в Добрич и децата можеха да спортуват безплатно. Треньорите обикаляха стадионите, за да търсят талантливи деца и да ги събират в спортното училище, където учебната програма бе съобразена с тренировките и малките футболисти бяха обезпечени от А до Я – не си плащаха нито заниманията, нито си купуваха обувките и екипите…

През последните години много шефове започваха „да възраждат” футбола в Добрич, но отборът два пъти изпадна при аматьорите. И продължава да крета там, където има само още 10 отбора с наистина аматьорски статут. Крайно време е да се разбере, че за да тръгне футболът нагоре, правилното решение е да се заложи на детско-юношеския футбол. Там трябва да се насочат усилията, и то не само на думи! Защото когато играем при аматьорите, на терена трябва да има поне 10 добруджанци. А когато влезем при професионалистите, поне половината трябва да са наши момчета. Тогава ще има и повече публика на стадиона, пък и по-малко футболистчета ще мрънкат, когато заради безпаричие им спрат храната… А безпаричие ще има – защо да се лъжем? Такъв е животът!

 

 

 

 

 

 

 

 

РЪКОВОДСТВОТО НА ДОБРУДЖА СЕ СРЕЩА С РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ ШКОЛАТА

Днес от 18.00 часа в конферентната зала на парк-хотел „Изида” ще се проведе среща на ръководството на футболен клуб Добруджа с родители на деца, трениращи в школата на „жълто-зелените”, научи НДТ от бащи на малки футболисти. От родителите научихме още, че отдавна са настоявали за подобна среща, за да могат да зададат важни въпроси към шефовете на клуба. Според тях е крайно време да се каже истината за проблемите в добричкия футбол и в частност за състоянието на детско-юношеската школа. Остава да разберем доколко са верни твърденията за безпаричието в клуба и за това, че футболисти и треньори от няколко месеца не са получавали полагащите им се възнаграждения. Родителите очакват отговор и на въпроса какво възнамерява да прави ръководството на Добруджа, за да останат най-добрите добрички таланти на стадион „Дружба”, а не да търсят варианти за развитие в други клубове в страната.

 

 

 

 

МОМЧИЛ ПЕТКОВ ОТНОВО ТРИУМФИРА В ШАМПИОНАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО ШАХМАТ

Изключителен успех постигна състезателят на добричкия клуб по шахмат „Енергия 21” Момчил Петков. За втора поредна година възпитаникът на Тодор Спиров триумфира в първенството по шахмат на Европейския съюз. Добричлията оглави класирането при състезателите до 12 години на турнира, който се проведе в австрийския град Мурек. Талантливият добруджанец постигна 5 победи и 4 ремита от 9 партии и с актив от 7 точки зае първото място. В последната си партия той завърши наравно с швейцареца Нийлс Стиве, а спечелената половин точка му бе напълно достатъчна, за да запази първото си място и да защити титлата си от миналата година. На втора позиция с 6.5 точки се нареди полякът Чвик Ришард, а на трето – представителят на домакините Даниел Кристоферич.

Шампионатът в Мурек се проведе в 9 кръга по «швейцарска система», с класическа контрола за игра – по 90 минути на състезател, с добавени по 30 секунди на ход, считано от първия. България бе представена от 9 шахматисти, като във възрастовата група на Момчил Петков – за състезатели до 12 години, своите умения демонстрираха 26 състезатели от 15 държави.

 

 

 

 

 

.

 

СНИМКА – ОТ РАДИО ДОБРУДЖА

 

* ВОЛЕЙБОЛ

 

ПЕТЪР КИРИЛОВ ЩЕ СВИРИ В «А» ГРУПА, РОСЕН МИНЕВ И ИВАЙЛО НЕДЯЛКОВ – В ТРЕТА ЛИГА

След като няколко години успешно ръководеше мачове във втория ешелон на българския футбол, бившият нападател на Добруджа Петър Кирилов заслужи правото да бъде ръководещ съдия в Първа професионална лига. Така след дългогодишно прекъсване Добрич отново има арбитър в най-високото ниво на българския футбол. 18 рефери ще ръководят срещите от Първа лига през сезон 2017/2018, като шестима от тях са международни: Никола Попов, Георги Кабаков, Ивайло Стоянов, Станислав Тодоров, Николай Йорданов и Стефан Апостолов. Освен Петър Кирилов още двама арбитри от добричката съдийска колегия ще получават наряди в професионалния футбол. Това са Димитър Герчев и Калин Киров, които са в ранглистата на асистент-съдиите във Втора професионална лига.

Междувременно стана ясна ранглистата и на реферите, които ще получават наряди в Североизточната трета лига. Двама добричлии са сред съдиите, които ще ръководят мачове в третия ешелон – Ивайло Недялков и Росен Минев. Други двама пък са в ранглистата на асистент-арбитрите – Петър Киров и Светлин Станчев.

съобщават организаторите. Регистрацията на участниците щ

 

 

 

 

ЧЕРНОМОРЕЦ РАЗПИЛЯ ЦСКА И СПЕЧЕЛИ КУПАТА

Отборът на Черноморец (Балчик) спечели Купата на Аматьорската футболна лига. Играчите на Георги Иванов-Геша надиграха ЦСКА 1948 с 3:0 и заслужено триумфираха с най-престижното аматьорско отличие. Попаденията за “моряците” паднаха през втората част. Головете в срещата реализираха Беадир Беадиров (52’), Валентин Веселинов (70’) и Румен Александров (90’). Това е втори трофей за футболистите на Черноморец през този сезон, след като спечелиха и титлата в Североизточна трета лига. Интересен факт е, че това е единственият отбор в българския футбол, който все още няма загуба. Въпросителните остават за състава на Валентин Илиев, който изигра изключително слаб мач и напълно закономерно записа първа загуба в историята на клуба.

Първата интересна ситуация на стадион “Трейс арена” в Стара Загора дойде в 7-ата минута, когато Цветан Илиев проби и стреля от дистанция, но стражът на “червените” се намеси много добре, избивайки кълбото в корнер. Отговорът на ЦСКА 1948 не закъсня. Сава Савов получи възможност да шутира от много удобна позиция, но халфът не успя да намери целта. В 21-ата минута Христо Митев направи отлична солова акция, но завършващият удар не затрудни вратаря на Черноморец. В 38-ата минута играчите на Георги Иванов бяха много близо до първия гол в срещата. Виктор Митев бе изведен на добра позиция, но атакуващият футболист не успя да се разпише. Секунди след това Калоян Стефанов се озова сам срещу Христов, който обаче показа класа и запази вратата си суха.

Втората част започна много по-добре за Черноморец и логичното се случи в 52-ата минута, когато Беадир Беадиров получи топката на два метра от голлинията и направи резултата 1:0 в полза на “светлосините”. В 57-ата минута играчите на Георги Иванов можеха да решат всичко, но Стоян Деспотов направи изключително спасяване. Цветан Илиев остана сам в наказателното поле, но вратарят бе безпогрешен. В 69-ата минута “моряците” стигнаха до абсолютно заслужен втори гол в мрежата на “червените”. Валентин Веселинов получи пас, халфът на Черноморец не се забави и с прецизен удар матира Десподов. В 81-ата минута Спас Спасов опита да върне едно попадение, но ударът му мина малко над целта. В последните секунди на срещата “светлосините” вкараха трети гол във вратата на ЦСКА 1948. Крайния резултат оформи Румен Александров, който излезе сам срещу Десподов и не сбърка.

СНИМКА ОТ СПОРТАЛ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОМЧЕТАТА НА ВЕНЦИ ЖЕЛЕВ СПЕЧЕЛИХА “ЕВИМА КЪП” И ЩЕ ИГРАЯТ В МОСКВА

Отборът на Добруджа, съставен от деца, родени през 2006 година, триумфира като победител в турнира “Евима Къп” в Банско. На финала момчетата на Венцислав Желев се наложиха с 6:2 над Стяуа (Букурещ). Надпреварата в тази възрастова група бе част от веригата “Локобол” и голямата награда за победителя е безплатно участие във финалната надпревара в Москва в началото на август. По регламент 14 деца и двама треньори от Добруджа получават възможността да пътуват до столицата на Русия. Малките футболисти от Добрич заслужиха и две от индивидуалните награди – Христомир Вълчанов бе определен за най-добър вратар, а Йордан Тошков – за най-добър полузащитник. Голямо признание получи и наставникът на нашите таланти  Венцислав Желев. Той бе определен за най-добър треньор, а наградата му е едноседмичен стаж в западноевропейски клуб.

Шампион в «Евима къп» стана и отборът на Добруджа, който участва в турнира на родените през 2008 година. На финала възпитаниците на Борис Минков победиха Академия Пандев (Македония) с 2:1, а две от индивидуалните награди отново бяха за момчета от Добрич – Георги Арнаудов получи приза за най-добър вратар, а наградата за най-добър реализатор грабна Илиян Гатински.

Надпреварата в «Евима къп» тази година се проведе в 6 възрастови групи, а участниците бяха от 5 държави.

 

 

 

  • ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

 

 

 

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ФСГ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” СА ПЪРВИ В ДОБРИЧ

Футболистите на ФСГ “Васил Левски” отново са номер едно в Добрич. В общинското първенство за ученици от 8-10 клас, в което участваха 9 отбора, «финансистите» завършиха на първо място, след като във финалния двубой се наложиха над състава на СУ “Димитър Талев” с 1:0. Единственото попадение отбеляза Цветан Данаилов, който се разписа след центриране от корнер на Емо Ангелов. Така възпитаниците на Емил Михайлов станаха първи в Добрич и се класираха за областния турнир, който ще се проведе на 30 март в Генерал Тошево. На трето място в тази възрастова група се нареди отборът на ЕГ «Гео Милев», а на четвърто – СУ «Климент Охридски».

Отборът на ФСГ “Васил Левски” триумфира и в общинското първенство за ученици от 11-12 клас.

Тази седмица с участието на 9 отбора на терена с изкуствена тревна настилка в Добрич се провежда градското първенство за момчета от 5-7 клас. Финалните двубои ще са на 29 март, а ден по-късно в Стефан Караджа ще се проведе областният турнир в тази възрастова група.

 

 

 

 

 

* СТАРИ МАТЕРИАЛИ