Семейство от редките птици емуса най-новите обитатели на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Те пристигнаха по т.нар. размножителен заем от Старозагорския зоопарк, който е в ремонт, съобщи директорът на зоопарка в Добрич Християн Христов.За да дадат имена на 7-годишните гигантски птици, екипът на Центъра обявил своеобразен конкурс в социалните мрежи. Било обяснено, че птиците ему са древни като вид и започнали да събират предложения.

В крайна сметка кръстница на екзотичната двойка е Елена Райнова, която предложила двойката да носи имената на популярните герои от анимационния сериал “Семейство Флинтстоун”. „Избрахме Фред и Уилма, като знак за древния произход на птиците, които, ако мога да кажа, са ходещи динозаври. А и тези имена са по-близо до децата“, каза Християн Христов и от името на екипа на Центъра благодари на всички участници в конкурса в Инстаграм.

Имало е доста интересни предложения, разкри още той. Емо и Ема; Вихрен и Тодорка – като символ на липсващата планина; Морков и Чушка – защото са тревопасни, и т.н.

Вече подготвяме гнездото за семейството, което сега навлиза в размножителен период, каза Християн Христов. Ако Уилма снесе яйца, те ще са тъмнозелени и много големи. Директорът на зоопарка поясни, че яйцата ще бъдат сложени в инкубатор, за да не бъдат изгубени в студеното време. И зоопаркът в Стара Загора ще получи малки пиленца, ако успеем да ги излюпим, обещава директорът на Центъра за защита на природата и животните. НДТ