Услугите по разделно сметосъбиране в Община Тервел се извършват и ще се извършват безплатно за населението. До тази година разделно се събираха хартия, стъкло и пластмаса. От началото на следващата година ще започне и разделно събиране на алуминиеви кенчета от бира и безалкохолни напитки и на строителни отпадъци.

Опитът, който Общината има с разделното сметосъбиране до момента, сочи, че гражданите не винаги спазват обозначенията за разделно изхвърляне на отпадъците , с които са облепени контейнерите (а те са и с различни цветове) и изхвърлят битов отпадък в контейнери за разделно събиране. Това създава много трудности. За да се избегне такъв проблем и при новите видове разделно събиране на отпадъците, редът за ползването ще бъде следният:

За строителните отпадъци:

Осигурени са четири открити контейнера, всеки с вместимост по 6 куб.м, обозначени с надпис „За строителни отпадъци“ и с логото на община Тервел. Два от контейнерите ще се предоставят по заявка безплатно на граждани и фирми, които правят ремонти и се очаква да генерират строителни отпадъци над 4 куб.м от ремонтните дейности; Третият контейнер ще бъде разположен в двора на звено „Чистота“, след портала и в него граждани ще могат да изхвърлят малки количества строителни отпадъци, които носят в чувалчета, със собствен транспорт. Четвъртият контейнер ще бъде разположен в двора на претоварната станция , след портала , и в него също ще се приемат строителни отпадъци, донесени от граждани.Дворовете на звено „Чистота“ и на претоварната станция се намират в двата края на града и до тях се стига по пътища, които са в отлично състояние.

Една от 20 кубиковите надстройки на автомобила, с който общината носи отпадъците в регионално депо в с.Стожер ще бъде отделена и ще се ползва само за строителен отпадък. След напълването й, тя ще бъде превозена и предадена на депото в с.Стожер, при заплащане на дължимата такса за обработка и депониране на отпадъка на оператора на депото за сметка на Община Тервел.

От Общината обръщат внимание, че в случаите, в които се извършват ремонти, за които е издадено разрешение за строеж и са  възложени на строителни фирми, задължението да бъдат  извозени строителните отпадъци е на строителната фирма-изпълнител. Този, който възлага ремонта, следва да включи този ангажимент в договора си със строителната фирма и да го заплати.

За алуминиевите кенчета:

На пет места в гр.Тервел,които все още се обсъждат, ще бъдат поставени ясно обозначени съдове за събиране на кенчета. При напълването им общината ще предава събрания отпадък на фирми, които го изкупуват. Макар и минимални, събраните средства ще се влагат в кауза, която също се обсъжда в момента с млади хора от общината.Ще бъде предоставена допълнителна информация за местата, на които хората могат да изхвърлят кенчетата и за каузата, която ще имат възможност да подкрепят с този тип разделно сметосъбиране.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА