Франция погва онлайн-инфлуенсърите

0
663
  • Нов закон предвижда тлъсти глоби и затвор за “интернет знаменитостите”
  • Създава се професия “инфлуенсър-агент” за контрол на връзките с фирмите

Франция обявява война на инфлуенсърите и особено на онези, които популяризират рискови практики като хазарт или алъш-вериш с криптовалути, както и козметична хирургия за млади хора. Разцепени почти на две от гласуваната преди десетина дни оспорвана пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, депутатите от Националното събрание най-неочаквано се обединиха в разправата с т. нар. влиятелни лица в мрежата. И гласуваха законопроект срещу “интернет знаменитостите”, както наричат инфлуенсърите медиите край Сена, който има за цел да регулира и контролира техните твърде противоречиви и често опасни бизнес-практики.

Според дружния замисъл на френските народни избраници новият нормативен акт би трябвало да сложи край на “закона на джунглата” в мрежата, който инфлуенсърите използват за прикриване на сътрудничеството си с известни брандове, за укриване на данъци, за пране на пари и за други финансови далавери. Но на мушката на законодателите са преди всичко някои практики на “интернет знаменитостите”, които сега са широко разпространени в мрежата, въпреки сериозните рискове за здравето и благоденствието на милиони хора. Като се започне с популяризирането на козметичната хирургия дори сред младите хора, включително измежду тийнейджъри в крехка възраст и се стигне до стимулиращи медикаменти и напитки, не рядко с упойващи субстанции. Всички изредени до тук практики занапред ще се смятат за престъпления и ще бъдат наказвани с глоби до 300 хил. евро и със затвор до шест месеца.

Франция взема също така сурови мерки срещу насърчаването от инфлуенсърите на рискови финансови инвестиции особено в информатиката, на далаверите с криптовалути и на хазарта. Законодателите предлагат освен това да бъде създадена нова професия “инфлуенсър-агент”, като упражняващите я лица ще трябва да станат посредници между “интернет знаменитостите” и търговските марки с цел да се контролира алъш-вериша. Нормативният акт цели и регулиране, държане под око и класифициране на работещите от чужбина инфлуенсъри, като например тези в Дубай, където френската колония е огромна. Новият закон, който трябва да бъде гласуван и в Сената, предвижда също така, всяко “лице с влияние” чрез интернет, но действащо извън границите на Европейския съюз, да сключи гражданска застраховка в Съюза, за да компенсира евентуални щети на физически и юридически лица от работата си в мрежата.

https://trud.bg/