Проект на Община Добричка в подкрепа на рисковите групи е одобрен от Фонд „Обединени срещу Covid-19”. Той е насочен към информиране на населението за превенция разпространението на COVID-19. Дейностите предвиждат и подпомагане на крайно нуждаещи се с продукти за лична и битова хигиена, адаптирани млека. Общината е предприела мерки за осигуряване на хранителни продукти за рисковите групи чрез европейско и собствено финансиране. Необходимостта от хигиенни продукти, памперси и адаптирани млека е установена след анализ на потребностите на жители на общината в неравностойно положение. Целевите групи включват самотно живеещи възрастни над 65 години, лица с увреждания, многодетни семейства, самотни родители, лица без доходи или с доходи под линията на бедност, определена за страната, както и семейства с деца от 0 до 2 години.

В рамките на проекта на стойност 10 000 лева ще бъдат предоставени  пакети с продукти – прах за пране, дезинфектанти, течен сапун, шампоан, препарат за съдове и мокри кърпи. Пакетите за семействата с деца до 2 години ще включват и памперси, и адаптирано мляко.

Дарителският фонд „Обединени срещу Covid-19” е създаден от Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България, които обединяват усилия за събиране на средства в подкрепа на лечебни заведения и общности в цялата страна по време на кризата с коронавируса.

От подадените във втория финален кръг 256 проектни предложения на болници, неправителствени организации, общини, читалища, училища и предприятия са одобрени 32. Община Добричка е сред трите одобрени общини.

Красимира НИКОЛОВА