Фолклорни състави от страната споделиха сцена в Разград за спектакъла „Завръщане в образа“

0
10


Фолклорни състави от различни краища на страната споделиха на една сцена в Разград своето изкуство. Концерт-спектакълът, озаглавен „Завръщане в образа“ се проведе снощи в залата на Общинския културен център. Музикалната проява се реализира по проект на фолклорния клуб „Омая“, съфинансиран от Община Търговище по общинската програма „Култура плюс“.

Творческата реализация на спектакъла е свързана с дългогодишната работа на утвърдения екип от хореографите Николай Цветков и Георги Гаров и композитора Петьо Кръстев. заявиха организаторите в началото на концерта.

Концертът премина под нестихващи аплодисменти и с цялата палитра от ритми и багри. Пред публиката фолклорното богатство на България показаха над 200 изпълнители от шест ансамбъла. В програмата бяха включени творби с различни подходи при работата върху фолклорните модели – от произведения, които интерпретират оригинална и специфична локална и регионална танцова традиция, през преосмислянето на празнично-обредни контексти в тематично музикално-танцово план, до най-съвременните музикално-хореографски решения. 

Спектакълът беше открит с изпълнение на танца „Гюрчлийската“ от Танцов клуб „Омая“ в Търговище. След тях пред разградската публика се представиха танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „Българи“ от Варна с танца „Ваяшки игри“. Концертът продължи с изпълненията на Студентския фолклорен ансамбъл при Югозападния университет „Неофит Рилски“ от Благоевград, Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“ от София, Танцов клуб „Чайка – Бургас – Поморие“ и Представителния фолклорен ансамбъл при Народно читалище „15 Септември 1903-1909“ в Разлог. Публиката се наслади на представените от тях танци „Игри от Бабук“, „Кючекът“, „Къцавски игри“, „Пешачката“, „Песни и игри от Войнягово“, „Борювата“, Галальовници“, „Снощи саках да ти дойда“ и „Свъртачката“.

Съвместната изява на шестте ансамбъла ще бъде показана днес в Търговище. Това е третото издание на проекта „Завръщане в образа“, след успешно представяне в Пловдив през 2022 г. и във Варна през 2023 г. Новият концерт е замислен и организиран от танцовия клуб в Търговище специално за гражданите и гостите на двата съседни града, посочи председателят на танцов клуб „Омая“ в Търговище Ева Танева.

 

/ХК/



Източник БТА