Фолклорният събор „Текето“ ще оживи едноименната местност край село Александрия утре 30-и юли.

0
615

Регионалният фолклорен събор „Текето“, който тази година отбелязва четвъртвековен юбилей, ще оживи едноименната местност край село Александрия утре 30-и юли.

Съборът е част от календара на Министерството на културата и има конкурсен характер. Самодейците ще се надпреварват в няколко категории – „Танцови състави за автентичен или обработен фолклор“, „Групи за народно пеене“, „Дуо, трио, квартет, индивидуални изпълнители на народни песни и инструменталисти“ и „Деца – изпълнители“.

Компетентно жури ще оцени и класира участниците, като за най-добрите са предвидени предметни и парични награди, грамоти и плакети. По повод 25-ия рожден ден на събора ще бъдат присъдени и две специални отличия – за най-атрактивна група или изпълнител и „Пазители на духа“ за принос към съхраняване и популяризиране на добруджанския фолклор.

„Фестивалът е разпознаваема сцена с родолюбивата си мисия да съхранява, разпространява и развива българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит“, казва Петрова.

За първи път програмата включва и конкурс за снимка, уловила духа на събора. Всеки желаещ може да изпрати до пет запечатани момента на електронната поща на Община Крушари до 5-и август.

Организатори на проявата са Община Крушари, Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894 г“ в с. Крушари и кметството в с. Александрия.