Филмът за дядо Добри ще се бори за Оскар

0
1216

Документалната филмова лента – ”Тихият Ангел”, пожъна голям успех сред българските зрители. Филмът беше представен в дълга версия на премиера през декември в зала 1 на НДК, а съвсем скоро, в навечерието на Възкресение Христово, bTV излъчи и телевизионната версия на лентата.

,,Тихият Ангел“ е документален разказ за живота и делото на Добре Добрев, известен сред хората като дядо Добри. Разпознаваем от мнозина като: „Най-смиреният човек на света“  или  „Светецът от Байлово“. Добре е надживял две световни войни, смените на политическите режими, както и страстите на новото време.

Филмът е вдъхновяваща, истинска история за силната вяра  и себеотдадеността.

Неди Джон Крос и екипът му обявиха, че имат намерение да представят лентата на редица международни филмови фестивали, като крайната цел е номинация за ”Оскар” в категорията за документален филм. Toва може да се осъществи, само при условие, че филмът получи подкрепа за номинация и от българската държава.

Историята на дядо Добри е изключителна. Хората, които са имали щастието да се докоснат до него, са променили битието си завинаги. Неговият пример трябва да бъде споделен със света и именно това е амбицията на екипа.

Припомняме ви, че през декември миналата година „Тихият Ангел“, беше отличен като най-добър документален филм в рамките на “United Film Festival“ в Лос Анджелис.

Glas.bg се свърза с режисьора на продукцията Неди Джон Крос още тогава, който ни разказа повече за успеха и бъдещите предизвикателства пред филма: “Не сме направили филма, за да печелим награди. Идеята бе да покажем на целия свят, какви българи има. Искахме да направим филм за този уникален човек. За този невероятен българин Дядо Добри. Снимахме 4 години, в 5 държави и стигнахме чак до Ватикана. Идеята ни бе филмът да e 15 минути, но се оказа, че няма как да разкажем за Дядо Добри в по-малко от час и половина. На 18-и декември предстои премиерата в НДК. След това предстоят фестивалите в Кан, Берлин и още няколко в Америка. Ще преведем лентата на Руски, Английски, Испански, за да може да бъде гледан в целия свят. Беше трудно, но се справихме със заснемането. Огромната и основна подкрепа дойде от “Рефан” България. Покойната журналистка Петя Петрова, светла й памет, ни заведе в Община Пловдив при кмета Иван Тотев. От него получихме разбиране и помощ. Община Пазарджик също ни помогнаха много. Голяма подкрепа получихме от Западно и средноевропейската епархия, както и от Резон Медия. Благодаря на всички от сърце. Надявам се, колкото може повече хора да видят историята на този велик човек – Дядо Добри.” Glas.bg