По време на разкопките, извършени в Карахантепе в Шанлиурфа, беше открита фигура на тичащо диво магаре, гравирана върху камък, датираща от периода на неолита.

Разкопките през 2024 г. продължават в Карахантепе, където се намират над 250 обелиска във формата на буква „Т“ от периода на неолита.

При проучванията, проведени в този контекст, беше открито изображение на фигура на диво магаре, тичащо върху един от камъните, положени на пода.

Ръководител на разкопките Карахантепе проф. д-р Неджми Карул каза, че разкопките продължават на 10 места, включително Карахантепе, в рамките на проекта Stone Hills.

Заявявайки, че са работили по други обществени сгради и колиби около централната обществена сграда в Карахантепе тази година и че са започнали да отварят една от тях преди няколко седмици, Карул каза: „Сградата е заровена в земята и има клонка покривна система върху къса каменна стена.“ Разбираме, че те са постлали пода с големи плоски камъни. Сред тези каменни подове видяхме, че са били използвани като камъни за мелене и на един от тях има животни, които са решаващи в иконографията на този период са животните, чиято призрачност се забелязва по-специално от птиците, сред които са и дивите магарета .. Според специалистите, тези животни са били са консумирали и с които са живели през този период. Това диво магаре също е фигура, изработена с техниката на стъргане в движение, поставена в основа с шлифовъчни камъни. В това отношение и преди сме срещали фигури по пода на сгради в Гьобеклитепе, но за първи път срещаме толкова активен мотив на диво магаре. „Това, разбира се, е находка, която допълнително ще допринесе за нашето разбиране на животинската иконография тук и нейната връзка с хората и тяхната среда.“

„Това показва, че може да има прилики“.
Заявявайки, че структурите, върху които работят в момента, са места, датиращи от преди около 11 хиляди години, Карул посочи, че фактът, че вътре има повече шлифовъчни камъни, показва, че тук също са продължили ежедневните дейности.
Заявявайки, че наличието на такива изображения на животни или обелиски на тези места е доказателство, че има и символични аспекти, Карул каза: „Намерената фигура на магаре е фигура с дължина приблизително 20 сантиметра, поставена точно до мелничния камъкФактът, че е изобразен в пропорции, отново е показател за уменията на художниците от този период. Това е първият пример, който срещаме като фигура върху етажите на сградата в Карахантепе. Това показва, че все още не сме достигнали нивата на много от хижите, които споменахме тук. Има и други места, където можем да достигнем тези нива. https://www.trthaber.com/