Фестивалът „Танцови маршрути“ ще предложи ателиета, спектакли и прожекции във Варна

0
15


Фестивалът „Танцови маршрути” започва във Варна на 25 октомври, съобщават организаторите от Варна денс театър. Неговото шесто издание ще предложи срещи със съвременния танц чрез ателиета, прожекции и спектакли.  

Програмата започва със спектакъла Danceperimental, който ще се изиграе в Юнашкия салон. Танцовият пърформанс е интерактивен и въвлича публиката в съавторство. Зрителите могат да участват в създаването на представлението със своите лични истории. Танцът и музиката са изцяло импровизирани и се раждат в момента, вдъхновени от споделеното от аудиторията. 

В събота сутринта на същото място ще се състои танцов уъркшоп с хореографа Ина Гергинова, създател на Танцова компания „Музотанц“, а следобед в склада за култура „Никотеа“ зрителите могат да видят филма „Да танцуваш Пина”, който проследява два танцови проекта на млади хора от цял свят, преоткриващи хореографията на Пина Бауш. Това са балетната трупа на Semperoper в Дрезден, която репетира танцовата опера „Ифигения в Таврида“, а танцьори от цяла Африка поставят „Пролетно тайнство“ в École des Sables в Сенегал.

Варненската публика ще може да присъства и на концерт-спектакъла „Тракийски танци“ по Петко Стайнов на 27 октомври в Юнашкия салон. Той обединява музика, вокално пеене и танц и е изграден от две части. Първата включва произведения на Димитър Ненов и Панчо Владигеров, а втората е танцова интерпретация на известните „Тракийски танци“ по музика на Петко Стайнов. Хореограф е доц. Анна Пампулова, която е позната от работата си във Варненския театрално-музикален продуцентски център, където тази пролет отбеляза своя годишнина.

Както БТА писа, фестивалът „Танцови маршрути” си партнира през тази година с Фестивала за свободен театър и „Движещо се тяло“. Форумът ще продължи и през месец ноември. 

 

/ХТ/



Източник БТА