ФБР удари Хилари с ново разкритие в „пощенския скандал“

0
887

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми е уведомил на 28 октомври Конгреса на САЩ , че службата е започнала ново разследване на рисковото за държавната сигурност изплозване на лична електронна поща за служебна кореспонденция от Хилари Клинтън, когато е била държавен секретар на САЩ, гръмнаха американските медии. Ненадейното включването на ФБР в президентския дебат десетина дни преди изборите, може да срине окончателно крехката преднина на Хилари Клинтън, която според последни проучвания е само на 1% пред съперника си Доналд Тръмп.

Щабът на Клинтън предложи на няколко бивши федерални прокурори да подпишат писмо, което осъжда действията на Коми заради подновяването на „пощенския скандал“ точно в навечерието на изборите, които са на 8 ноември. В някои щати обаче започна предварително гласуване и според демократите това е недопустима намеса на държавна служба в хода на изборите.
ФБР твърди, че е намерило нови уличаващи писма, намирали се в паметта на електронни устройства на Антъни Уайнър, съпруг на помощничката на Клинтън – Хюма Абедин. Уайнър е разследван от ФБР за съвсем различна афера – размяна на сексуални писма с 15-годишно момиче от щата Северна Каролина, – но покрай тази кореспонденция ФБР се натъкнало и на служебните писма на Клинтън.
В протеста от името на демократите се казва, че „безпрецедентното решение на Коми да коментира публично факти, които могат да се отнасят към незавършено ръзследване непосредствено 11 дни преди президентските избори ни удиви и озадачи… Писмото на директора Коми не съответства на приетата в Министерството на правосъдието политика и противоречи също на практиката, към която са се придържали представителитена двете партии по време на предишните избори“. Вицепрезидент Джо Байдън призова ФБР да огласи коресподнедцията на Клинтън, за да се види, че в нея няма нищо страшно за националната сигурност. По данни на „Уолстрийт джърнъл“ обаче става дума за 650 000 послания и едва ли избирателите ще ги прочетат до изборите, за да си съставят свое мнение за аферата.
Доналд Тръмп реагира пред свои превърженици във Финикс (щата Аризона): „Хилари превърна в скандал или унищожи буквално всичко, до което се е докоснала. Нима мислите, че това ще свърши просто така? На нея й предстои да се защитава още много години“. Според него Хилари носи вина за дестабилизирането на Сирия, Ирак и Либия.
Проучване в неделя на Ей Би Си Нюз и “Вашингтон пост” показа, че Клинтън има 46 процента подкрепа, а Тръмп – 45%. Разликата е по-малко в сравнение със събота, когато Клинтън водеше с 2%.  http://www.segabg.com