“Фаворитката” взе седем награди БАФТА, но не и за най-добър филм

0
1402

Филмът “Фаворитката” беше отличен със седем награди БАФТА, но призът “Най-добър филм” отиде при “Рома” на Алфонсо Куарон, пишат световните медии.

Актрисите Оливиа Колман и Рейчъл Уайз бяха отличени за играта си във филма на Йоргос Лантимос. “Фаворитката” беше наградена и в категорията “Най-добър британски филм”, дизайн на продукцията, “Най-добър оригинален сценарии” и дизайн на костюми.

След поредната награда за Колман в категорията “Най-добра женска роля”, световните букмейкъри залагат на нея за предстоящата церемония по раздаване на наградите “Оскар”.

“За мен е много странно, че не можем и трите с Рейчъл Уайз и Ема Стоун да бъдем номинирани за главна женска роля. Тази награда е и за трите. На нея пише моето име, но мога да издълбая и техните”, каза Колман от сцената.

Другият филмов фаворит и за Оскарите “Рома” беше отличен в четири категории – “Най-добър филм”, “Най-добра режисура”, “Най-добра кинематография и “Най-добър чуждоезичен филм”.

“Много съм щастлив, че БАФТА отличиха историята, която показва специфичните “цветове” на Мексико. Искам да благодаря и на Мексико”, каза Алфонсо Куарон като приемаше наградата си.

Наградата за най-добра мъжка роля отиде при Рами Малек за ролята му във филма “Бохемска рапсодия”. Лентата спечели награда и за най-добър звук. “Вие британците правите музика много добре. Разбирам колко свещено е вашето музикално наследство. Искам да благодаря на най-големия аутсайдер от всички, Фреди”, каза Малек от сцената.

Междувременно звездата от крупата Queen Брайън Мей разграничи филма от първоначалния му режисьор Брайън Сингър, който беше обвинен в сексуален тормоз.

Наградата за “Най-добра поддържаща мъжка роля” отиде при Махершала Али за ролята му в “Зелената книга”. Той посвети наградата си на целия екип на филма.

Ето и списък с наградените в основните категории:

“Най-добър филм” – “Рома” на Алфонсо Куарон

“Най-добър британски филм” – “Фаворитката” на Йоргос Лантимос

“Най-добра женска роля” – Оливиа Колман за “Фаворитката”

“Най-добра мъжка роля” – Рами Малек за “Бохемска Рапсодия”

“Най-добра поддържаща женска роля” – Рейчъл Уайз за “Фаворитката”

“Най-добра поддържаща мъжка роля” – Махершала Али за “Зелената книга”

“Най-добра режисура” – Алфонсо Куарон за “Рома”

“Най-добър адаптиран сценарий” – “Черен в Клана”

“Най-добър оригинален сценарий” – “Фаворитката”

https://btvnovinite.bg