У НАС – НАКРАТКО

0
1115

НА БОГОЯВЛЕНИЕ в Калофер с традиционното “Мъжко ледено хоро” извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Хвърленото от свещеника разпятие бе хванато от мъжете и дадено на най-малкият участник 8-годишно момче, то го върна обратно на свещеника и получи благословия. И тази година традицията бе спазена и първо в ледените води на Тунджа влязоха калоферци с песента “Залюбила е Василка”.

АКТЬОРЪТ ИВАН ЛАСКИН почина на 48-годишна възраст на 6.01.2019 г. В края на декември м.г. той беше приет във ВМА. Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми. През 1986 г. детският сериал „Васко да гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като „Хайка за вълци” и „Дунав мост”. През последните години умът и острият му език имаха свой  „живот” в социалните мрежи –  коментарите му предизвикваха люти спорове и стотици споделяния. „Аз на устата си ключ нямам. Всичко, което мисля, излиза през челюстно-говорния ми апарат и смятам, че това се нарича почтеност”, казва Ласкин през октомври 2017 г.  в предаването „Преди обед” по bTV. Ласкин умееше да описва любовта си – към дъщерите си и към Александра Сърчаджиева, и да говори публично за нея. През последните години Ласкин казваше, че пише поеми и есета. Преди да ги събере в книга, на  48-годишна възраст загуби битката за живот.

ЗАКРИВАНЕТО на Агенцията за българите в чужбина не решава никакви проблеми. Нека да направим Министерство за българите в чужбина. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването “Тази неделя” по БТВ. “Ние се заразихме с глобалния либерализъм, а аз искам България да бъде сериозна държава. Зарязахме 4 милиона българи в чужбина на произвола на съдбата”, каза още той. “Имаше предложение от 3 държави, но САЩ дадоха пълния пакет на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът. В шведската оферта няма цената на това допълнително въоръжение и оборудване, което така или иначе щяхме да купим от САЩ. В американската оферта също има неясноти, но заради тяхното законодателство”, допълни вицепремиерът за покупката на изтребители Ф-16 от САЩ. “Ние не сме взели решение за подписване на договор, а за преговори. Ако условията, които получим от САЩ, не ни удовлетворяват, ние сме свободни да започнем преговори със следващия участник”, завърши Красимир Каракачанов.