Училищата решават кои ученици да летуват безплатно за 6 дни

0
1098

Училищата ще решават кои техни ученици ще летуват на държавна издръжка по линия на новата Национална програма „Отново заедно“, разработена от МОН съвместно с министерствата на финансите и на туризма.

Очаква се програмата, чийто бюджет е 15 млн. лева, да обхване 30 000 ученици от I до XI клас след края на учебната година.

Педагогическият съвет във всяко училище ще определя критериите за подбор на учениците, които ще летуват на държавна издръжка, а целта е тези критерии да бъдат съобразени със спецификата на самото училище, свързана с обучението от дистанция през последните две учебни години, информират от просветното министерство по повод оповестената в петък и публикувана днес за 14-дневно обществено обсъждане програма  „Отново заедно“.

Учениците ще бъдат разпределени в групи от 10 до 15 души, като всяка група  ще бъде придружавана от учител или друг педагогически специалист.

Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, вкл. придружителя.

По-големите училища могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите.

Туристическият пакет за всеки участник по програмата в „Отново заедно“ е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. https://bnr.bg