В Китай търсят „нулев пациент“, от който започна епидемията от коронавирус COVID-19.

Китайската академия на науките смята, че предаването на новия коронавирус COVID-19 от човек на човек е започнало през ноември или началото на декември 2019 г. За да определят източниците на инфекция и разпространението на вируса, китайските учени анализираха геномните данни на 93 проби от нов тип коронавирус, събрани в 12 страни на четири континента.

Изследването казва: “Нов вид коронавирус навлезе на пазара на морски дарове в Ухан /Хуанан/ от друго място и бързо се разпространи на самия пазар и извън него.”

Според учените „нулев пациент“ може да е заразил някого в  Ухан през ноември или началото на декември, а препълненият пазар с морски дарове с лоши санитарни условия се е превърнал в благоприятна среда за разпространение на вируса между хората. И разпространението на болестта вървеше поне по три пътя.

Инфекциите в останалите девет провинции на Китай и 11 страни бяха пряко свързани с Ухан. В Гуандун са открити три възможни източника на инфекция, още два в Чунцин и Тайван. Учените също доказаха, че пациентите от Австралия, Франция, Япония и САЩ имат поне два източника на инфекция. Що се отнася до заразените от други страни, повечето от тях имат същия източник на инфекция. Пациентите или са се заразили в Ухан, или от хора, които са били в Ухан, или са били заразени в Гуандун, Сингапур и други места.

Според последните данни броят на потвърдените случаи на заразен с коронавирус COVID-19 в Китай надхвърли 76 хиляди души. От тях 2345 са умрели, над 20,6 хиляди души се възстановяват и са изписвани от болници. Извън Китай, според Световната здравна организация, са регистрирани 1200 случая на инфекция в 26 страни.

https://www.ntv.ru/