Учени от Станфордския университет, заедно с колеги от САЩ и Китай, изследваха древно гробище в провинция Шанси и откриха съд с останки от напитка в него. Експериментът показа, че той все още е годен за консумация.

Гробището Янцун датира от края на периода на Воюващите царства – началото на династията Цин (300-206 г. пр. н. е.). В една от гробниците са намерени осем глинени и бронзови съда и бронзово огледало.

Един от бронзовите съдове с височина 30,4 см и диаметър в най-широката си част 21,6 см е запечатан. Отваряйки капака, учените откриха прозрачна течност без мирис вътре. Те го опитаха и усетиха метален вкус.

Анализът показал, че течността е ферментирала алкохолна напитка. Използван е като погребален принос. Съставът разкрива останки от просо и бобови растения, ферментирали пшенични и ечемични зърна и оризови зърна. Освен това са запазени останки от плесени и дрожди, които са допринесли за ферментацията. Учените смятат, че напитката първоначално е наподобявала huangjiu или „жълто вино“, съобщава Fermentation.