ДНЕ СЕ СБОГУВАМЕ С НАШИЯ СЪГРАЖДАНИН И ВИДЕН ЕНТОМОЛОГ ПРОФ. ХРИСТО КОНТЕВ

0
1953

Христо Анастасов Контев

/28.06.1927-19.02.2019/

 

Вчера на 91 година почина една емблематична личност за българската наука и българското земеделия – Христо Анастасов Контев.

С консултации на големия наш ентомолог през последните 30 години на миналия век се съобразяваше земеделието на бившия социалистически лагер, а след 1989 г. мнозинството кооперации, арендатори, едри и дребни стопани на земя се допитваха и съобразяваха с препоръките на големия български учен.

Проф. Христо Контев бе голям приятел на вестник „Нова добруджанска трибуна“. Неговите статии в изданието ни се ползваха като буквар от всеки, който правеше или се учеше на модерно земеделие и едновременно с това на опазване на природната среда и здравето на хората.

Проф. Христо Контев бе един от най-надеждните стълбове на науката, която твореше днешният Държавен земеделски институт в Генерал Тошево.

Поклон пред паметта ти, ПРОФЕСОРЕ! В НДТ искрено скърбим за теб и поднасяме нашите съболезнования на семейството и приятелите ти!

Поклонението пред тленните останки на проф. Контев ще бъде на 20.02.2019 /сряда/ от 12.00 до 13.00 ч. в ритуалната зала на ПГ „Харон“.