Пробивът на въоръжените сили на Украйна в района на Курск постави преговорите „в дълга пауза“

Мирното предложение на руския президент Владимир Путин с условия за разрешаване на украинския конфликт, обявено в средата на юни, вече не е актуално. Това заяви на 13 август вечерта на неформално заседание на Съвета за сигурност (СС) на ООН първият заместник-постоянен представител на Русия в организацията Дмитрий Полянски. Според него по-рано руската страна е „направила много щедро предложение на Украйна, като се има предвид нейното отчайващо положение на фронтовата линия“.

Киев още през юни не се съгласи с условията на Путин, които, наред с други неща, включват изтегляне на украинските войски отвъд административните граници на Запорожка и Херсонска област, както и територията на Донбас, и признаването им за руски от международно ниво. Както отбеляза самият Полянски, Украйна ще „горчиво съжалява“, че украинските въоръжени сили нападнаха района на Курск. „Преди седмица режимът в Киев избра ескалация и война, атакувайки района на Курск“, подчерта Полянски.

Два дни преди изявлението на Полянски Путин говори и за последствията от действията на украинските въоръжени сили в района на Курск и тяхното влияние върху перспективите за преговори. Както каза държавният глава на 12 август на среща за ситуацията в региона, Украйна по подобен начин се опитва да засили позициите си в преговорите. Наред с това целите на украинската операция са спиране на руската офанзива, както и опит за „всеене на раздор и раздор в нашето общество“, оцени ситуацията Путин. В същото време още тогава президентът беше много скептичен относно възможността за преговори с Украйна.

„За какви преговори изобщо можем да говорим с хора, които нанасят безразборни удари по цивилни граждани, гражданска инфраструктура или се опитват да създадат заплахи за ядрените енергийни съоръжения (президентът имаше предвид АЕЦ „Курск“, разположена на 65 км от границата с Украйна. – „ Ведомости“)? За какво изобщо можеш да говориш с тях?“ – отбеляза руският лидер.

Позицията на руския президент беше потвърдена на 14 август и от Родион Мирошник, посланик за специални поручения на руското външно министерство. Той каза, че с действията си Киев е „поставил на дългосрочна пауза“ процеса на разрешаване на конфликта чрез мирни преговори. Както отбеляза Мирошник, в настоящата ситуация украинското ръководство се държи неадекватно, така че преговорите с него биха били „неестествени“. Той се присъедини и към руския посланик във Великобритания Андрей Келин. Според него ранните изявления на Киев за възможен диалог с Москва не са подкрепени с реални действия – „всъщност Киев не е демонстрирал нищо, което да потвърди тежестта на тези думи“.

Седмица по-късно действията на украинските въоръжени сили в района на Курск най-накрая бяха коментирани не само на ведомствено ниво, но и на най-високо ниво във Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън каза на 13 август, че атаката срещу района на Курск е направила живота по-труден за руското ръководство. „Това създава истинска дилема за Путин и ние сме в пряк контакт, постоянен контакт с украинците. Това е всичко, което ще кажа по въпроса, докато тези действия продължават“, казва американският президент.

Преди това от Пентагона заявиха, че не смятат за ескалация пробива на украинските въоръжени сили в района на Курск. Представители на Белия дом признаха, че не са разбрали напълно целите на Киев в тази акция и избягват конкретна оценка на случилото се, позовавайки се на необходимостта да се изясни спирането на преговорите с украинската страна. 

Преди това през седмицата Европейският съюз обяви подкрепата си за Украйна. Както върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел написа в социалните медии на 13 август, той изрази „пълната подкрепа на ЕС за борбата на народа на Украйна“. По-рано, на 8 август, Питър Стано, представител на външнополитическата служба на ЕС, коментира случващото се в руския регион. Според него Киев води „законни отбранителни“ действия и може да удари врага, където сметне за необходимо. 

Боевете в Суджанския и Кореневския район на Курска област продължават повече от седмица – от момента на пробива на украинските въоръжени сили в района на 6 август. Както каза изпълняващият длъжността ръководител на региона Алексей Смирнов на среща с Путин на 12 август, към този момент украинските въоръжени сили контролираха 28 населени места и пробиха на дълбочина около 12 км от държавната граница. Тогава изпълняващият длъжността губернатор на региона съобщи, че в резултат на обстрел от 6 август насам са убити 12 цивилни в района на Курск и 121 души са ранени, включително 10 деца. На 12 август Смирнов оцени броя на хората, напуснали или евакуирани от териториите, граничещи с Украйна, на 121 000 души, а общият брой на подлежащите на евакуация – 180 000 души, пише vedomosti.ru