Унгарският премиер Орбан пристигна на посещение в Москва

0
102

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна на посещение в Москва . Това съобщи на 5 юли неговият прессекретар Берталан Хаваши.

 

„Като част от своята мироопазваща мисия премиерът Виктор Орбан пристигна в Москва. Ръководителят на правителството ще се срещне с руския президент Владимир Путин“, цитира думите му порталът Телекс .

Както беше уточнено, политиците ще обсъдят украинската криза. Други подробности за посещението не се съобщават.

По-рано същия ден Орбан в интервю за радиостанция Kossuth отбеляза, че унгарското председателство на ЕС не дава мандат за преговори за Украйна , но Будапеща може да насърчи страните да започнат процес, който ще завърши с техния диалог .

В същото време ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел подчерта, че Орбан не може да представлява Европейския съюз (ЕС) в преговорите с Путин. Според него Брюксел изключва всякаква възможност за диалог с руския лидер , а посещението на унгарския премиер в Руската федерация е свързано изключително с двустранните отношения между държавите.

По-рано, на 2 юли, Орбан посети Киев, където се срещна с украинския президент Владимир Зеленски . Унгарският премиер предложи на украинския лидер да обмисли възможността за прекратяване на огъня , за да започне преговори с Русия. Освен това той изрази желание за подобряване на отношенията с Украйна и подписване на споразумение за глобално сътрудничество с нея.

По-късно Орбан в интервю за списание Die Weltwoche каза, че Зеленски не харесва идеята за временно прекратяване на огъня и през този период да се разработи план за уреждане. Държавният глава му каза, че е имал негативен опит с примирията в миналото, които той „тълкува като вредни за Украйна“.

Последният кръг от преговори между Руската федерация и Украйна се проведе в Истанбул на 29 март 2022 г. Те продължиха около три часа. По-късно Киев официално се отказа от контактите с Москва. На 4 октомври същата година влиза в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за невъзможността за провеждане на преговори с Путин .

Унгарският премиер нарече настоящата среща с руския лидер специална. На свой ред Путин предложи да се говори за Украйна.

„Разбира се, готов съм да обсъдя с вас нюансите по този въпрос (за мирното разрешаване на украинската криза. – Ред.), надявам се, че ще ме запознаете с вашата позиция, позицията на европейските партньори“, каза президентът.

Той отбеляза още, че ръководителят на унгарското правителство е пристигнал на посещение в руската столица не само като партньор на Русия, но и като председател на Европейския съюз (ЕС). Освен това Путин обяви намерението си да обсъди с Орбан двустранните отношения между Руската федерация и Унгария в сегашните трудни условия.

Орбан пристигна в руската столица по-рано през деня. Той заяви, че е пристигнал на посещение в Москва , за да продължи своята „мирна мисия “ , написа ИЗВЕСТИЯ.