Една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева, която стартира кариерата си в началото на 60-те години на миналия век заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова, е починала, научи първо Lupa.bg от нейни близки.

Косева е издъхнала в неделя по обяд на достолепната 90-годишна възраст. Семейството не разкри причината за кончината й, но е сигурно, че Мария Косева не е била заразена с Ковид-19. Преди няколко години тя получи инсулт, от който успя да се възстанови частично. Косева, която е вдовица на големия актьор Никола Анастасов (1932-2016), е издъхнала в жилището си в София.

Мария Косева прави звездна кариера през 50-те и 60-те години на миналия век. Тази снимка е на корицата на една от дългосвирещите й плочи, издадени от “Балкантон”

Мария Косева е една от първите звезди на българската естрадна музика и е сред основоположничките на жанра. Първите записи прави в края на 50-те години на миналия век. Тя обаче избира да сложи край на кариерата си през 1969 г., малко след като се омъжва за прочутия актьор Никола Анастасов и му ражда две деца. Приживе изпълнителката казва, че това е била нейна таголяма грешка.

Мария Косева със съпруга си – актьора Никола Анастасов. Двамата имат 53-годишен брак. Разделя ги смъртта му през 2016 г.

Когато се омъжва за Анастасов, Мария вече е утвърдена звезда, а той е просто начинаещ актьор, изявявал се на провинциални сцени. Тя обаче вижда потенциала му и е убедена, че той ще стане сред най-прочутите комици на България, както се случва след време. За да успеят да създадат истинско семейство и да няма сцени на ревност, Мария решава да прекрати кариерата си на естрадна певица, въпреки че е истинска звезда. “Нямаше как да бъда и майка, и съпруга, и певица – на година имах по над 250 концерта в цялата страна, както и в държавите от соцлагера – Румъния, Полша, Чехословакия, СССР, Унгария. Избрах да бъда майка и съпруга”, споделя пред свои близки Мария. Въпреки че пред малцина го признава, това решение удря по самочувствието й. Вече пенсионерка, споделя, че е направила грешка.

Всъщност, Мария Косева е причината Лили Иванова и Емил Димитров да бъдат забелязани, тъй като тя е първата, която се впечатлява от таланта им и ги води със себе си на турне в Румъния, за да бъдат нейни подгряващи изпълнители.

Кадър от видеоклип през 1964 г., заснет за новогодишната програма на Съветската телевизия

Чуйте дует на Мария Косева с Емил Димитров от 1962 г.:

Вижте видеоклип на Мария Косева от 1964 г., заснет за забавна програма на Съветската телевизия:

https://lupa.bg/