Украйна се противопоставя на всяко “незаконно” удължаване на ограниченията върху търговията със земеделски продукти

0
142

©

Украйна заяви, че всяка стъпка от страна на източноевропейските държави за удължаване на ограниченията върху украинския износ на храни, които трябва да изтекат на 15 септември, би била незаконна и би навредила на общите икономически интереси, предава Reuters.

Ограниченията, наложени от Европейския съюз през май, позволиха на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, като същевременно разрешиха транзита за износ в други страни.

Земеделските производители в тези страни се оплакват от пренасищане със зърнени култури, което е довело до срив на цените на вътрешния пазар и обвиняват за това евтиния украински внос.

“Убедени сме, че всяко решение …, което ще ограничи още повече украинския износ на селскостопански продукти, не само ще бъде необосновано и незаконно”, написа говорителят на външното министерство Олег Николенко във Facebook, но и ще навреди на “общите икономически интереси” на Украйна, държавите членки на ЕС и Европейския съюз като цяло.

Преди войната в Украйна източноевропейските страни не бяха сред основните вносители на украинско зърно, но динамиката се промени, след като Русия наложи фактическа блокада на основния украински маршрут за износ през Черно море.

Полша, Унгария, Словакия и Румъния вероятно ще удължат ограниченията, докато България гласува за отпадане на ограниченията.

БЛАГОДАРНОСТ КЪМ БЪЛГАРИЯ

По-рано на 14 септември президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е благодарен на България за това, че не е удължила ограниченията върху украинския износ на селскостопански продукти.

“България е пример за истинска солидарност”, заяви той в социалната мрежа X.

Полша, която провежда парламентарни избори на 15 октомври и твърди, че по-евтиното украинско зърно прави вътрешното производство нерентабилно, заяви, че няма да отмени забраната, дори ако ЕС не удължи споразумението тази седмица.

Правителството на Словакия също заяви, че ще запази забраната, а Унгария изглежда ще направи същото.

Киев заяви, че може да потърси международен арбитраж във връзка с ограниченията.

През 2023 г. Украйна вероятно ще прибере реколта от около 85 млн. тона зърно и маслодайни култури, от които поне 50 млн. тона могат да бъдат изнесени.

Независимо от всички национални ограничения, украинският транзит на зърно към балтийските и средиземноморските пристанища няма да бъде засегнат.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник