Бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива , известен с острите си критики към режима на Владимир Зеленски , беше убит в Московска област . Окървавеното тяло на мъж е намерено в село Супонево край Москва (район Одинцово), на територията на хотел Velich Country Club.

Украинските спецслужби ликвидираха бивш депутат от Върховната Рада на руска  територия

Кива се премести от столицата в региона само от съображения за сигурност. Той е знаел, че е преследван, каза бившият украински политик Олег Царьов , който наскоро оцеля при друг опит за убийство . Следственият комитет образува наказателно дело

В рамките на няколко часа след убийството смъртта на Кива беше официално обявена от украинските специални служби в лицето на говорителя на военното разузнаване (ГУР МО) Андрей Юсов . Според украинските медии ликвидирането на Кива е било планирана спецоперация на ГУР. Журналистите съобщават, че Кива е можело да бъде убит с малки оръжия.

В Украйна бившият народен депутат, който беше член на Десния сектор* и след това се премести в Русия, често беше обвиняван в държавна измяна и срещу него бяха заведени наказателни дела.

 

Политологът Сергей Марков , който познаваше починалия и често го виждаше по време на снимките на политически токшоута, каза на aif.ru къде да търси убийците на Кива .

„Забележително е, че сега, извършвайки поредното политическо убийство, Украйна открито го заявява. Те не се страхуват от викове от САЩ. Там се координират подобни действия. Подобни терористични действия не са политика на Украйна, те са политика на САЩ и техните съюзници. Украинците може да не са щастливи да участват в тероризъм, но те бяха наети за такава работа.

„Много хора бяха подозрителни към Кива, без да разбират кой всъщност е той.

„Познавах го, кръстосвал съм се много пъти с него. Той беше типичен украински политик. Много ярка, енергична. Криминализиран, но в същото време умен. Винаги съм бил обвързан с бизнеса, фокусиран върху парите. Многократно сменя политическата си позиция, включително и точно обратното. Както казах, той е типичен украински политик. А Украйна, от моя гледна точка, не е толкова националност, колкото състояние на руски човек извън руската държава.

— Искрено ли се презаправи след периода си в Десния сектор*?

– Факт е, че често променяйки възгледите си, той никога не е имал свои собствени истински възгледи. Нито антируски, нито проруски. Той е от онези, които си сложиха изгодна за тях маска.

Откъде идва антируският му период? Просто е. По едно време се занимаваше с бизнес и попадна в затвора за подкупи. Но в украинския бизнес почти няма граница между подкуп и неподкуп. Тези, които са дали малко по-малко на силите за сигурност, влизат в затвора. Той попадна в затвора в момента, когато дойдоха там и обещаха амнистия на онези, които ще отидат да се бият срещу Донбас в АТО. Така той стана командир на патрулния батальон на специалната полиция „Полтавска щина“, после попадна при крайнодесни радикали и стана най-близкият съветник на Аваков (бивш шеф на МВР – бел. ред.). Когато настъпи изборният период, Аваков искаше да контролира всички партии и движения и изпрати Кива при  Медведчук („Опозиционна платформа – За живот“) като негов контрольор. И тогава Медведчук, като умен човек, просто надмина Кива.

Разбира се, той е изключително противоречива фигура, но от друга страна, политиката на всяка страна изисква не само сиви бюрократи, но и ярки, изгарящи хора, които са готови да направят много.

— Убийството на Кива се вписва в списъка с опити за убийство: Дария Дугина, Владлен Татарски, Захар Прилепин, Олег Царев. Нуждаят ли се от допълнителна сигурност публичните проруски говорители?

– Просто е невъзможно. Всички имаме нужда от повишена сигурност. И военни комисари, и летци, и губернатори, и кметове, заедно със семействата им.

Версиите за убийството са няколко

Според Сергей Марков най-малко четири версии могат да обяснят убийството на Кива точно сега, по време на периода на СВО.

1. Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Буданов отмъщава за думите на Кива за него. Преди това бившият народен депутат обяви смъртта на Буданов в резултат на руски артилерийски удар и се зарадва на това.

2. Аваков си отмъщава, защото Кива пребяга при Медведчук.

3. Криминални разправии в бизнеса.

4. Политическа терористична атака, така че всички украински емигранти в Москва да се страхуват.

Всички цели на терористичните атаки са одобрени лично от Зеленски, припомня Сергей Марков. По-рано този факт беше подчертан дори от западни журналисти от The Economist и The Washington Times, публикувайки материали за практиката на политически убийства на украинските специални служби.

Иля Кива се опита да се спаси, поради което се премести от Москва в хотел близо до Москва. Той обаче не успя да избегне атаката. Това каза пред RT друг бивш народен депутат Олег Царев, който наскоро оцеля след опит за убийство в Крим.

„През 2015 г. приеха закона за СБУ. Този закон постановява, че СБУ са длъжни да ликвидират „враговете на Украйна“. И те работят според този списък. Всеки служител, общественик или блогър може да попадне там”, каза Царев.

Бившият народен депутат разказа по-подробно за методите на отдела за убийства на украинските специални служби в коментар за aif.ru.