Украйна е близко до сделка с Lloyd’s за застраховане на зърновозите в Черно море

0
139

©

Украйна завършва работата над схема с глобални компании за застраховане на кораби със зърно до и от черноморските пристанища. Това заяви заместник-министърът на икономиката на Украйна Александър Грибан пред Financial Times.

По думите му, сделката “в момента се разработва и активно обсъжда” между съответните министерства, както и местни банки и международни застрахователни групи, включително Lloyd’s of London.

Схемата може да заработи още следващия месец, като пет до 30 кораба ще преминават през това, което той нарече “опасно място” в украински води.

Миналия месец Русия се оттегли от сключената с посредничеството на ООН “зърнена сделка“ и обяви, че ще третира всеки цивилен кораб, отиващ към украинските пристанища, като военна цел.

Но под прикритието на украинските системи за брегова отбрана, един товарен кораб успя да извърши първото си търговско плаване от Одеса след заплахата на Москва. По-рано Украйна обяви създаването на “хуманитарни коридор” в Черно море за освобождаване на товарни кораби, блокирани в нейните пристанища след оттеглянето на Русия от “зърненото споразумение”.

Припомняме, че в периода от август 2022 г. до юли 2023 г. беше в сила Черноморската зърнена инициатива, която позволи безопасен износ на храни от пристанищата на Голяма Одеса. Русия обаче се оттегли от споразумението.

В базовата си прогноза НБУ приема, че зърненият коридор няма да функционира до края на войната. Според прогнозата на НБУ украинските селскостопански износители ще могат да изнасят през цялата пазарна година, тоест от юли до юни следващата година, “всички продукти, предназначени за износ“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник