• Съдия Москова и дъщеря й са опитали да се евакуират сами, били са били завлечени буквално от пороя върху моста при гръцкия квартал “Василико”

Председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря й са част от хората, които са в неизвестност в Царево от около 4 часа насам, съобщи източник на Флагман.бг

Данните, с които разполага Кризисният щаб и към 16:10 часа са, че съдия Москова и дъщеря й са опитали да се евакуират сами с Нисан Джук – бял на цвят. Те са били завлечени буквално от пороя върху моста при гръцкия квартал Василико.

Да се предприеме спасителна операция към морето и към момента е невъзможно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере местен жител – мъж. Той искал да види какво точно се е случило, но е отнесен от придошлите води. Видян е от очевидци, но засега Флагман.бг се въздържа да съобщи самоличността и възрастта му.

Информацията бе потвърдена от два независими надеждни източника.

*********

Кметът на Царево Георги Лапчев, заяви, че има трима изчезнали. Информацията обаче все още не е потвърдена. Предполага се, че те са били отнесени от водата и вероятно са били на някой от мостовете.

Поройни дъждове не спират, а водата заля Царево, Ахтопол, село Кости, къмпингите „Арапя и Нестинарка“. На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м. за денонощие.

На територията на община Царево дъждът продължава да вали и не спира. Хората в село Кости са евакуирани, тъй като река Велека излезе от коритото си. Същото е положението и в село Бродилово, но там няма бедстващи хора. Кметският наместник успя да изнесе всички хора и там няма пострадали, обясни Лапчев.

Най-тежко е положението в община Царево. Има паднали мостове, много са щетите на територията на цялата община. Такава е ситуацията и в Синеморец, Варвара, Лозенец.

Всички, които са имали нужда да бъдат евакуирани, са евакуирани. 60 души са в кметство Лозенец, а останалите са в Царево. Имат подслон, вода и храна. Няма бедстващи хора, увери Лапчев.

Има два язовира, които преливат, но чрез хидропомпи ще бъде намалено нивото на водоемите, за да се намали и натиска на язовирните стени, обясни кметът на Царево.