На 15 ноември в имението „Филоли“ в Сан Франциско китайският председател Си Дзинпин проведе разговор с американския президент Джо Байдън. След срещата Уан И, член на Политбюро на ЦК на ККП и външен министър на Китай, представи срещата пред медиите.

Уан И заяви, че разговорът между държавните глави е бил всеобхватен и задълбочен. „Това беше една историческа и стратегическа среща, която ще играе ръководна роля в по-нататъшното развитие на двустранните отношения“, коментира той, като добави, че се очакват много положителни резултати. На база на взаимно зачитане и равнопоставеност, двамата лидери са обсъдили въпроса за взаимно сътрудничество в различни области. Били са постигнали договорености по повече от 20 въпроса в области като външната политика, културния обмен, глобалното управление, военната сигурност и други. Постигнатите резултати демонстрират, че между двете страни има широки общи интереси, китайско-американските отношения работят на базата на взаимна изгода, а диалогът и сътрудничеството са единствената правилна опция на двете страни.

„Сан Франциско не е край, а трябва да бъде нова отправна точка. Уверени сме, че Китай и САЩ могат да намерят правилен път на отношенията помежду си. Това е тенденция на времето и отговаря на очакванията на хората“, добави още китайският външен министър.  https://bulgarian.cri.cn/