Беше Елена, а стана Хелън

Тя е една от най-известните британски актриси, носителка на Оскар за 2007 г. за най-добра актриса и дори на 78 години остава изключително търсена, след като участва в безумно популярните проекти от 2023 г. Бързи и яростни 10 и Барби.

Тя се казва Хелън Мирън. Но малко хора знаят, че първоначално тя е Елена Василиевна Миронова, тъй като е родена в семейството на емигрант от района на Смоленск.

Хелън е потомък на руски аристократи. Прадядото на художника Василий Петрович например е бил председател на земския съвет на Гжатск, а прабабата Лидия Андреевна е дъщеря на граф Каменски, който е собственик на село Куряново в Смоленска губерния.

Е, дядо Петър Василиевич участва в Руско-японската война, а след това става дипломат и преговаря с британците. Семейството живееше в имението в Екатериновка, което се намираше под същото Куряново.

Революцията от 1917 г. промени всичко. Миронови, както и други богати хора, просто бяха изгонени. от имението. Не оставаше нищо друго освен да емигрираме.

Бащата на Миронова, Василий Петрович, израства в Обединеното кралство от двегодишна възраст и се жени за обикновена англичанка от голямо семейство с ниски доходи на месар. През 1945 г. им се ражда момиченце, което носи името Елена.

По-късно обаче Василий окончателно изостави идеята да се върне в историческата си родина и стана Базил Мирън, а името на дъщеря му се трансформира съответно в Хелън Мирън.

През 2007 г. Хелън искаше да посети мястото, където някога са живели нейните потомци, и дойде в Русия. Тя беше подпомогната от британски журналист, който разбра къде се намира имението на Миронови и намери роднините на актрисата.

„Чувствата, които изпитах на Оскарите, са нищо в сравнение с тези, които ме обхващат сега! Аз съм наполовина руснак и се гордея с това, въпреки че като дете родителите ми са ми забранявали да афиширам произхода си. По това време в СССР цареше комунизмът, а ние живеехме във Великобритания и баща ми не искаше съветските роднини да имат проблеми поради връзки с “англичаните”.

Когато режимът падна, потърсих роднини и най-накрая се срещнахме. Много съм поласкана, че съм съименник на любимите ми руски актьори – Андрей и Евгений Миронови ”, призна Мирън след посещение в Куряново.

Тя също посети Москва и видя потомците на починалия си дядо. Това пътуване стана наистина легендарно за нея, пише сайтът SPORT24.