Враг №1 на Ердоган има у нас училища и школа, твърди Емилия Славкова

ЦРУ възлага на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен прокарването в мюсюлманския свят на свои интереси,  облечени в одеждите на т.нар. мек ислям. В България противникът на турския президент Реджеп Ердоган от години има верига училища „Дружба” и школа с езикови курсове „Дружба”. Това заяви пред Lupa.bg тюркологът Емилия Славкова.

„Самата аз водех курсове по турски език в езиковата школа, като едва след време разбрах кой стои зад нея. Учебниците, по които задължително се преподаваше,  се печатаха в Турция в издателство на Гюлен. Трябва да се отбележи, че в учебниците нямаше и намек за религиозна пропаганда – действаше се доста предпазливо. Вестник “Заман-България”, който излизаше и у нас, също беше негов. Беше издание на регистрираната у нас фирма”Брадър” ООД, притежавана от Хасан Кючуккая, Еркан Тунджа, Ридван Кескин, Митхат Ялчън, Чаглар Артар. Собствениците твърдяха, че изданието не е директно свързано с Гюлен или приписваните му медии в други страни. Но политиката на вестника не се отличаваше по характер от излизащия в Турция “Заман”. За да не изглежда, че воюва с турската държава, екипът реши да смени името – новият вестник се казва “Седмичен обзор” или Haftaya Bakış ”, обясни специалистът.

“Заман – България” е единственият вестник, учредил „Награди за принос към обществения мир в България”. Носители на тази награда, създадена през 2005 г., са д-р Желю Желев, Тодор Колев, Орлин Горанов, премиерът Бойко Борисов (в качеството си на главен секретар на МВР), журналистката Валерия Велева и много други общественици и интелектуалци в общо двайсет и четири области. През 2015 година бяха раздадени юбилейни награди по повод десетгодишнината от учредяването им. На церемонията по награждаването в Централния военен клуб в София с наградата бяха удостоени общо дванайсет личности, сред които столичният кмет Йорданка Фандъкова, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, отец Иван, писателят Георги Господинов, бившият омбудсман Константин Пенчев и др. А наградата на читателите получи д-р Антонина Желязкова.

По думите на Славкова ЦРУ чрез Гюлен цели създаването на глобален ислямски елит, който да е под негов контрол. Стремежът на турския президент да се еманципира от американското въздействие е причината на враждебното му отношение към проповедника и за преследването на неговите последователи. Опитът за преврат срещу Ердоган през 2016 г. беше инспириран от ЦРУ. Турските военни последователи на Гюлен, се опитаха да го свалят от власт, подпомагани от американското разузнаване.

По повод изнесената информация от шведското издание Nordic Monitor, че турското посолство в София е участвало в мащабна схема за шпиониране на преподаватели, журналисти и критици на турския президент Реджеп Ердоган, Емилия Славкова предположи, че и тя може да е сред следените лица. По думите й наблюдаването на неудобните за ердогановата власт лица е честа практика. „Гюлен и Ердоган бяха съидейници и съмишленици дълго време. Партията на справедливостта и развитието беше създадена по внушение от ЦРУ с глобалистки цели. Когато Ердоган поиска да тръгне по свой път, настъпи разривът между двамата някогашни другари”, обясни Славкова.

https://lupa.bg