Набирането на персонал, сработването на всички системи. Това са основните проблеми, съпътстващи началото на платеното паркиране в Балчик, поставено на 1 август тази година. Търсят се контрольори за работа, назначените трима в момента са недостатъчни, коментира Йордан Йорданов – управител на общинското дружество „Кибела 2014“ , ангажирано с изпълнение на наредбата за платено паркиране.

Платената зона започна първоначално само чрез смс, а по-късно и с контрольори, които основно таксуват чужденците. От 1 септември влиза в сила договор, чрез който чуждите граждани (абонати на други мобилни оператори), които са в България, ще могат да ползват мобилно приложение за плащане, съобщи Йорданов.

По думите му обхватът на платената зона може да бъде разширен, но от следващия сезон заради недостига на човешки ресурс. Според него има текстове в наредбата, които ще бъдат обсъдени със служители в общината и комисията по транспорт в ОбС с предложение за промяна.

Още в първите дни от влизането в сила на наредбата живущи в зоната са подали документи за получаване на талона, осигуряващ им право да паркират. На по-късен етап е проявен интересът и за служебното паркиране. Т.нар. синя зона увеличи и неправомерното паркиране в периферията и, което създава предпоставки за ПТП. В тази връзка Община Балчик е сезирала полицията за предприемане на нужните мерки (на снимките).

В обо­со­бе­на сек­ция на сай­та balchik.bg са опи­са­ни стъп­ки­те за по­да­ва­не на до­ку­мен­тиза из­да­ва­не на або­на­мен­тна кар­та за ре­жим на пла­те­но пар­ки­ра­не по пос­тоя­нен ад­рес, за хората с увреждания, както и за служебния абонамент. В офи­са на дру­жес­тво­то в цен­тъ­ра на Бал­чик (ул. Черно море 24) се по­да­ват заяв­ле­ние по об­ра­зец и ко­пия на удостоверяващи документи.

Цената за по­ча­со­во пла­те­но пар­ки­ра­не за 1 час:

-лек, ле­ко­то­ва­рен ав­то­мо­бил (N1), ав­то­бус до 12 път­ни­чес­ки мес­та-1.00 лв.*

2. Дне­вен або­на­мент – 24 ча­сов

-лек, ле­ко­то­ва­рен ав­то­мо­бил (N1), ав­то­бус до 12 път­ни­чес­ки мес­та- 10.00 лв.

*Це­на­та за пар­ки­ра­не “чрез СМС” е 1 лв. с ДДС за 1 час пар­ки­ра­не, ка­то стой­ност­та на СМС се так­су­ва от­дел­но към съот­вет­ния опе­ра­тор – по та­риф­ния план на клиен­та.

2. Ре­жим на пла­те­но пар­ки­ра­не на МПС – слу­же­бен або­на­мент в “Си­ня зо­на”

Ме­се­чен або­на­мент- 150.00 лв.

Шес­тме­се­чен або­на­мент  – 750.00 лв.

Го­ди­шен або­на­мент- 1000.00 лв.

3.Пла­те­но ло­кал­но пар­ки­ра­не на МПС по пос­тоя­нен ад­рес – або­на­мент (за це­лия пе­риод на дей­ствие на ре­жим пла­те­но пар­ки­ра­не “Си­ня зо­на”)- 30.00 лв.

4. Це­на за при­ла­га­не и от­стра­ня­ва­не на тех­ни­чес­ко сред­ство за при­ну­ди­тел­но за­дър­жа­не тип “ско­ба” – ед­нок­рат­но в раз­мер на 20 лв., заед­но с дъл­жи­ма­та су­ма за все­ки час за по­ча­со­во пла­те­но пар­ки­ра­не до мо­мен­та на ос­во­бож­да­ва­не­то или до края на ра­бот­но­то вре­ме на съот­вет­на­та зо­на.

5. Це­на за при­ну­ди­тел­но пре­мес­тва­не на МПС – 40 лв.

В слу­чаи­те, ко­га­то е за­поч­на­то пре­мес­тва­не (ре­пат­ри­ра­не) на пар­ки­ра­но МПС и соб­стве­ни­кът/пол­зва­те­лят му се яви на мяс­то с же­ла­ние да го ос­во­бо­ди, се зап­ла­ща по­ло­ви­на­та от стой­ност­та на пре­мес­тва­не­то (ре­пат­ри­ра­не­то) – 20 лв.

Всич­ки це­ни са с вклю­чен ДДС.

АЛБЕНА ИВАНОВА

https://bnr.bg/