РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОБРИЧ И ДОБРИЧКИ ПАНАИР АД имат удоволствието да Ви поканят на изложба „Пътят на хляба“

0
386

Експозицията е подготвена от екип на Добричкия музей като съпътстваща проява на 30-ото издание на един от най-престижните форуми в областта на агробизнеса – международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“. Целта на организаторите е да се представи значимостта на хляба в традиционната култура на добруджанеца, като се проследят най-съществените земеделски трудови практики и обреди, свързани със сеитбата, жътвата, вършитбата. Каже ли човек златна Добруджа, първата мисъл е за житото и за хляба. Над всичко стои „хлябът наш насущний”, той е неизменна част от делника и празника на предците ни и няма друго, което като хляба да сбира ведно всички понятия на добруджанеца за достойни, честити дни. Той е не само ежедневната потребност от храна, но и свещен оброк за здраве и благополучие, необходимост от тайнство и ритуали, израз на обич, сговор и гостоприемство. Повече от 100 предмета – част от богатия фонд на отдел „Етнография“, илюстрират дългия и труден път на този божествен дар от зрънцето на нивата до трапезата в дома и ни потапят в един безкраен, пъстър кръговрат, в центъра на който стои любовта на добруджанеца към земята и хляба.  Представени са традиционни работни костюми, тъкани, селскостопански инвентар и инструментариум – хромели, крини, паламарки, диканя, рала; съдове за замесване, обредни хлябове и др. Експозицията е насочена към най-широк кръг посетители – участници в изложението, хора със специални интереси в областта на етнографията и селското стопанство, жители и гости на гр. Добрич.

Екипът на РИМ – Добрич благодари сърдечно на Добрички панаир АД за предоставената възможност част от съхраненото етнографско богатство на Добруджа да бъде показана на музейната публика.

Изложбата може да бъде разгледана от 31 август до 3 септември в рамките на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ в СК „Простор“.

ОЧАКВАМЕ ВИ!