Търси се решение за пречиствателната станция за отпадни води „Албена“

0
321

С още един от нерешените проблеми до момента се ангажира областният управител Йорданка Костадинова – водоснабдяването и качеството на водата в населените места до и в самия курорт Албена, както и разрешаване на казуса с пречиствателната станция за отпадни води. Темата бе дискутирана в среща, проведена в Областна администрация, на която присъстваха както изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев, така и изпълнителният директор на „ВиК – Добрич“, Саркис Караджиян и директорът на Басейнова дирекция „Черно море“ Явор Димитров. Покана бе отправено и до Български ВиК Холдинг.

Красимир Станев представи накратко съществуващите проблеми, като подчерта, че ръководството на дружеството настоява доставяната в комплекса вода да има добри качества. Той сподели още, че при предишно правителство е постигнато споразумение Пречиствателната станция, която след съдебен спор е собственост на „Албена“ АД, да бъде купена от държавата чрез Български ВиК Холдинг, но до момента не са предприети никакви действия и допълни, че компанията все още очаква предварителен договор, според постигнатото споразумение.

С г-н Караджиян и г-н Димитров бе коментирано качеството на доставяната вода, както и качеството на отвежданата такава, като в този ред се коментира и почистване коритото на река Батовска.

Областният управител Йорданка Костадинова увери участниците в разговора, че се работи по осъвременяване на проекта за почистване на коритото на реката, като допълни, че правителството се ангажира приоритетно да финансира тези проекти, за да се предотвратяват наводнения и негативните последици от тях.

По отношение на казуса с пречиствателната станция Йорданка Костадинова заяви, че се ангажира в кратки срокове да се запознае изцяло с проблема, като ще проведе  срещи и в Министерството на регионалното развитие и в Български ВиК Холдинг, за да се предприемат нужните стъпки.