Подходът на САЩ не ни засяга, ние няма да ги питаме, заяви Ердоган

Турция смята да продължи изпитанията на купените от Русия зенитно-ракетни системи С-400 независимо от позицията на САЩ по този въпрос, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти.

“Информацията за изпитанията е вярна. Подходът на САЩ не ни засяга, ние няма да ги питаме. Гърция има С-300, питат ли я САЩ за това? Не. Изпитанията на С-400 ще продължат и ние уверено ще вървим по своя път”, каза Ердоган.

На 16 октомври Турция извърши изпитания на системите С-400 край град Синоп на брега на Черно море. Във връзка с това Вашингтон изрази надежда, че Анкара няма да въведе на въоръжение руските системи, и предупреди, че в противен случай я чакат сериозни последици.

Турция е първата страна от НАТО, купила руски системи С-400. Договорът за покупката беше подписан през 2017 г. Това решение на Турция предизвика негативни реакции в САЩ и НАТО.

В петък Държавният департамент на САЩ отново разкритикува Турция за изпитанията на руската ракетна система С-400, като заяви, че това е нарушение на ангажиментите на Анкара към НАТО и препъникамък в отношенията.

Ние възразяваме срещу турското тестване на тази система, което може да има сериозни последици за нашите отношения в областта на сигурността, предупреди Пентагонът, подчертавайки, че осъжда най-остро тестването на противовъздушната система.

Турция вече е суспендирана от програмата Ф-35 и С-400 продължава да бъде сериозна бариера за напредъка в други области в двустранните отношения, заяви говорителят на Пентагона Джонатън Хофман.

Членове на американския Конгрес също разкритикуваха решението на Турция да тества руската ракетна система, посочвайки, че турският президент Реджеп Ердоган не се държи като съюзник от НАТО.

Докато Турция подкопава американската национална сигурност в региона, трябва да има последици, написа в Туитър американският сенатор Джеймс Ланкфорд, републиканец от Оклахома, призовавайки за санкции срещу Анкара.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че алиансът е загрижен от ситуацията във връзка с покупката и изпитанията на руски зенитно-ракетни системи С-400 в Турция.

Столтенберг каза, че покупката на въоръжение е национално решение на всяка страна членка. Той обаче подчерта, че за НАТО е важна съвместимостта на въоръженията и това се отнася особено за системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, а С-400 не могат да се интегрират в системата на НАТО.

ТАСС посочва, че според много експерти Анкара съзнателно няма да интегрира новите си системи за противовъздушна отбрана в системата на НАТО, за да запази пълен контрол над тях и да има възможност да ги използва в случай на нужда против въздушни цели на партньори в НАТО, например при ескалация на напрежението с Гърция в Средиземно море или с Франция за Либия.

https://www.vesti.bg