Турция държи вратата си отворена за бежанците, които ще потърсят сигурност в нашата страна

0
3


Турция държи вратата си отворена за бежанците, които ще потърсят сигурност в нашата страна, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с германският канцлер Олаф Шолц в Истанбул, предадоха турските медии.

„В Ливан има сериозна общност от туркмени. Нашите сънародници туркмени имат нашата подкрепа. Аз им казах и сега заявявам, че държим на тяхната сигурност. Нашата врата е винаги отворена за тях“, посочи Ердоган на пресконференцията с Шолц, който от снощи е на официално посещение в Турция.

По думите му, „особено в такъв период на война, когато ударите на Израел заплашват региона и света, Турция държи вратата си отворена за бежанците, които ще потърсят сигурност в нашата страна. Ливан е на първо място сред тях. Ако сънародниците туркмени в Ливан потърсят закрила от нашата страна, сме готови да я предоставим“.

Ердоган посочи, Турция на първия етап е приела около 4 милиона бежанци от Сирия. Към момента те са около 3,5 милиона души, предава БТА.

„Те са под защита на нашата държава и по време на мандата на г-жа (Ангела) Меркел направихме така, че този процес да работи, като го обсъдихме заедно и им предоставихме всякаква подкрепа. Нашата врата винаги е била отворена за бежанците, бягащи от Сирия, за да намерят сигурност и в мир. Вратата ни продължава да е отворена“, заяви Ердоган.

В същото време той посочи, че Турция ще продължи подкрепата си с всички средства срещу „геноцида на Израел“ в Газа спрямо палестинския народ.





Източник 24часа