ТУРИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ ПРЕД КЛИНИЧНА СМЪРТ, ГРАНИЦИТЕ ЗАТВОРЕНИ ЗА РУСКИ ГРАЖДАНИ?

0
1649
Границите на ЕС затворени за идващите от САЩ и Русия

Е вропейската комисия обсъжда отваряне на външните граници с цел съживяване на туризма в Европа.

Все още не е постигнато съгласие за точния механизъм, по които ще се случи това. Но вероятно за няколко държави сред които САЩ, Бразилия и Русия, границите ще останат затворени.

Висш европейски служител, пожелал анонимност заради чувствителността на разговорите, коментира пред Си Ен Би Си, че вероятно основният критерии при отварянето ще е броят на заболелите от коронавирус в дадената държава.

„Постепенното отваряне на външните граници на ЕС ще се основава на оценки на риска, базирани на най-добрите налични научни доказателства. Пътуването от някои трети страни вероятно ще бъде позволено малко по-късно, ако здравната ситуация го позволява. Все още не е решено за кои държави се касае, но за съжаление САЩ са сред кандидатите”.

В глобален мащаб от началото на пандемията от новия коронавирус са заболели 9,4 милиона души, по данни на Световната здравна организация. От тях са оздравели 5,1 млн. а близо половин милион са починали.

Така броят на регистрираните активни случаи на заразата по света в момента е малко по 4 милиона.

Водещи по този показател са 3 държави – САЩ, Бразилия и Русия, със съответно 1,3 млн., 491 хил. и 229 хил. заразени.

От данните е видимо, че най-тежко е положението в САЩ, където в последната седмица заразата изглежда излиза от контрол.

За изминалото денонощие там бяха отчетени над 36 хил. новозаразени, което е третият най-висок ръст от началото на пандемията и най-голямото увеличение от 2 месеца насам. Броят на починалите също рязко се повиши, до 863.

Рекорден брой нови случаи бяха регистрирани в Аризона, Калифорния, Невада, Тексас и Мисисипи. Губернаторът на Тексас, който беше сред първите щати където облекчиха мерки срещу заразата, предупреди, че е карантината може да бъде върната.

Нещо повече, през миналата седмица броят на новозаразените с коронавируса в САЩ се е увеличил с 30% на седмична база.

https://www.vesti.bg