Подземията свързвали кралските дворци с бордеите

Господата използвали тайните галерии за пиянство, секс и комар

Мрежата от мистериозни тунели, прокопани под много градове във Великобритания, отдавна привлича вниманието на обществеността и събужда любопитството на ентусиазирани изследователи. Всъщност  властите мълчаливо подминават този въпрос, което само по себе си предизвиква подозрение. Много подземни структури принадлежат на Министерството на отбраната – това обаче не е официално признато.

Недалеч от Уайтхол, дълбоко под Хай Холборн, се намира защитен от атомна бомба комуникационен център, построен в началото на 40-те години като правителствено бомбоубежище, а по-късно превърнат в строго секретен център, в който работят над 200 инженери от 60-те до 80-те години. Укритието, което първоначално се състой от два тунела, след това е разширено и към него са добавени четири тунела под прав ъгъл спрямо първите два. Тунелът е достатъчно голям, за да побере ресторант с персонал, стаи за чай и игри и бар. Това е най-дълбокият бар  в Обединеното кралство. Намира се приблизително на 60 м под нивото на улицата. Но има и други, много по-стари тунели, криещи срамните тайните на кралските особи.

Кралски особи

Едуард Боденхам е девето поколение потомък  на Флорис, най-стария британски производител на парфюми, и прекарва дните си, показвайки на клиентите познати парфюми, включително един, създаден специално за Уинстън Чърчил и един за Мерилин Монро. След неотдавнашна проверка на тайните архиви на семейството си и на задните помещения на дома, Боденхам има още нещо да покаже на заинтересованите репортери.

Той се спуска по стълбите към студено мазе, което служи на дядо му като работилница, от която ароматите се издигат към улицата. Стига до скрита ниша, която води към тъмен тунел. Това е един от малкото тайни тунели, които семейството открива неотдавна, при ремонт на тази част от къщата. Боденхам вярва, въз основа на семейни истории и изследвания, че лондонските господа са използвали тези тунели, за да се измъкват тайно и да правят каквото си искат.

Боденхам смята, че тунелите преминават под Мейфеър до места на които се събират най-влиятелните хора на Лондон, т.нар джентълменски клубове, в които на жените е забранено да влизат. „Говори се, че е имало много тунели под Сейнт Джеймс, които са свързвали тези клубове, винопроизводителите Berry Bros. & Rudd и Кралския дворец, от най-ранните дни“, казва Боденхам.

Градска легенда

Легендата разказва, че Чарлз II, известен като веселия монарх, се опитва да построи тунели в района, близо до двореца Св. Джеймс, където живее. Съобщава се, че той построява тунел от двореца си до Berry Bros., любимия му магазин за алкохол, а след пазаруването с удоволствие отскача до местния бордей.

Други истории за това, което се случва в тези тайни проходи, изглежда са погребани в руините. Но Боденхам се надява да разбере повече. „Преглеждам семейни истории, разказвани от поколения, а също така съм чувал от някои съседи и хора и  би било добре да изуча тази област.“ Дядо му нарича този таен подземен свят експлозивен, защото мъжете тайно посещават клубове, за да обсъждат бизнес, ежедневни теми, да пият тайно, да играят покер и да се срещат с любовниците си.

„Не мога да кажа със сигурност, но мисля, че някои от моите предци също са го правили неведнъж. Според съобщения, Джоузеф Флорис е бил заклет комарджия, който често е играел карти и обсъждал актуални въпроси с местната икона и основател на мъжката мода Beau Brummell, в задната стая на Флорис в магазина на Jermyn Street “, казва Боденхам.

Бункери и гари

Една част от подземията са изкопани по време на Втората световна война.

Човекът с най-широки познания за лондонското метро е д -р Брадли Л. Гарет, културен географ от университета в Саутхемптън и научен сътрудник в Оксфорд. Той  пише няколко книги, в които разкрива истории за червени светлини, за непокътнат подземен офис, предназначен за Чърчил и за тайни гари. През 2011 г. е открита система за метро с дължина 10,5 км, построена през 1926 г. за изпращане на поща в целия Лондон.
Тунелите вече са започнали да се разпадат и „са пълни със сталактити и сталагмити, а след сто години те биха могли да изглеждат като естествени пещери, със стари пощенски торби и влакове, прилепнали към стените на подземията“, казва Гарет. Лондонското метро има много тайни тунели и неизползвани станции, които той изучава. Тези тунели са част от цяла подземна вселена, която съдържа бункери, канализации, железопътни линии, кабелни линии и правителствени тунели. “Властите не искат да казват на инженерите къде са тайните тунели, така че повечето туристи се разхождат по улиците и не знаят какво се крие под краката им.”

Смята се, че много от подземията водят до Бъкингамския дворец и до една от църквите. Какво точно са правили джентълмените под земята или какво може би правят и днес, остава загадка, въпреки че се говори за всевъзможни развратни дейности. Боденхам казва, че за съжаление много тунели са се превърнали в руини и са непроходими. Тук остават заровени много тайни, за които днес можем само да гадаем, пише Daily Beast.

https://trud.bg