Трябва да има последователност в решенията, които се вземат, за да има устойчивост във всички проекти, смята областният управител на Добрич Здравко Здравков

0
323

Трябва да има последователност в решенията, които се вземат, за да има така нужната устойчивост във всички проекти. Това заяви областният управител на Добрич Здравко Здравков по време на местната конференция по проект “Европа в България: Общо бъдеще”, който Българската телеграфна агенция (БТА) изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. Събитието се организира в пресклуба на БТА в Добрич.

Според Здравков област Добрич изостава с инфраструктурните проекти. Основно се толерират проекти в големите областни центрове, смята той. Той даде пример с нуждата участъкът от второкласния II-29 Варна-Добрич-Кардам да стане четирилентов скоростен път. Здравков смята, че са ощетени малките областни центрове като Добрич и Търговище.

В целия район дори за новия програмен период до 2027 г. нямаме нито един голям инфраструктурен проект. Това е проблем на планиране, каза той. И призова да се акцентира върху националните стратегии.

Според Здравков не е добре развит и железопътният транспорт в Добричка област, където няма първостепенна мрежа.

За последния програмен период са изпълнени 1020 договора, като общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 257 млн. и 30 хил. лв. Общият брой на бенефициентите обаче е само 734, заяви Здравков. Той е на мнение, че трябва да се работи така, че все повече европейски средства да достигат до по-малките предприятия.

В края на своето изказване Здравко Здравков посочи, че според последното преброяване на населението област Добрич се обезлюдява. По думите му инвестициите привличат младите хора и затова е важно да се обяснява кохезионната политика и да се развиват идеите.

Областният управител на Добрич благодари на БТА за популяризирането на политиките за сближаване на ЕС.

БТА

снимка: Красимир Кръстев