Три пъти бях пред отказване

0
4


Григор Димитров поне три пъти е бил на крачка да прекрати кариерата си. Най-добрият български тенисист в историята призна за проблеми като паникатаки и пристъпи на тревожност преди финала в Стокхолм.

В мача за титлата бившият №3 в света загуби 4:6, 3:6 от Томи Пол (САЩ). Димитров очевидно нямаше сили да покаже най-добрата си игра след тежкия трисетов полуфинал с агресивния Талон Грикшпор (Нид) в събота вечерта.

В столицата на Швеция през 2013 г. Григор за първи път стана шампион на турнир от календара на АТП. Ако бе спечелил за втори път от 4 финала, той щеше да е 10-ият от родените след 1990 г., които имат поне 10 титли. Другите са Александър Зверев (22), Данил Медведев (20), Яник Синер (17), Доминик Тим (17), Карлос Алкарас (16), Андрей Рубльов (16), Каспер Рууд (12), Стефанос Циципас (11) и Матео Беретини (10).

“Ще излъжа, ако кажа, че никога не съм имал проблеми. Случвало ми се е да преживявам тежки моменти на тревожност и паникатаки дори и по време на мач. Смятам, че винаги е от полза, когато човек споделя за подобни трудни ситуации. Според мен трябва да бъдем по-открити един към друг. Знам, че е трудно, защото тенисът е строго индивидуален спорт, знам, че е брутален, но в крайна сметка всички сме хора и не се различаваме от останалите. Прото така се случва, че можем да играем добър тенис. Но не споделяме за проблемите си, а трябва да го правим. Това не е признак на слабост, напротив. Да покажеш, че и ти си уязвим, е доказателство за силен характер. Всеки трябва да се вслушва в собствения си глас. За мен особено тежка бе 2019 г., когато преди US Open бях 82-и в света (78-и б.р.), а започнах предишния сезон като №3. След загуба имах чувството, че светът се срутва върху мен, и се питах как това се е случило. Сутрин се събуждах като парцал, но си казвах – ако биеш, добре, ако загубиш – правиш следващата крачка. Няма друг път”, сподели Димитров.

В новата световна ранглиста той вече е №9, а в тази, която определя участниците (8) на финалите на АТП в Торино, е 11-и.





Източник 24часа