Традиционно Великденско добруджанско надсвирване в Генерал Тошево

0
137

  В българския празнично-обреден календар Великден е специален празник. От векове този ден е тачен и обичан от всички. Особена радост носи той на децата, които чрез багрите на писаните яйца, чрез красотата на пролетните китки и вълшебните ритми на българската народна музика имат възможност да се докоснат до изконното начало на българщината. Песните по Великден се предават от поколение на поколение като хармония от багри и форми, звуци и движения.

17 април за всички жители на град Генерал Тошево беше двоен празник. Такъв го направи традиционното Великденско добруджанско надсвирване. Стотици почитатели на народната музика изпълниха залата на НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево, наслаждавайки се на виртуозните изпълнения на музикантите-участници в тазгодишното издание. Събитието беше открито от кмета на Община Генерал Тошево г-н Валентин Димитров. В своето приветствие той пожела на всички участници и гости да пазят магията на Добруджанския фолклор в себе си и да я предават на поколенията, защото основната цел е точно тази  – духът  и звуците на Добруджа да бъдат живи.

През годините на съществуването му, то е дало възможност на публиката да се срещне с редица изтъкнати майстори на народната музика, с много певци и инструменталисти. Сред тях са били Теодосий Спасов, Мария Стоянова /гайдарката/, Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

Първи на сцената излязоха музикантите от орк. „Лозница” ( Генерал Тошево) , орк. „Лира“ (Добрич), след което последователно се изявиха“, фолклорна формация „Клименто фолк“ (Добрич) заедно с най – малките ученици на СУ „Климент Охридски“ , орк. “Добруджански авлиги“ (Добрич),  орк. „Еделвайс“ (Силистра) и специалните гости орк. „Плам“ (Русе). В рамките на повече от четири часа всички те направиха „разходка“ из фолклорната карта на България и впечатлиха публиката с майсторски аранжименти и  импровизации, за което заслужено получиха бурни аплодисменти.

Великденското добруджанско надсвирване е част от културния календар на Община Ген.Тошево и има за цел да популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.