Тежка катастрофа почерни Венеция във вторник вечерта. Най-малко 21 души, включително две деца, загинаха, след като автобус падна от мост във Венеция в Северна Италия, съобщи кметът на града Луиджи Бруняро, цитиран от италианския всекидневник La Repubblica. Червеният авариен план беше задействан и на мястото на инцидента се намесиха над сто пожарникари.

Според румънската медия Digi24 към полунощ българско време на място е пристигнал и българският консул във Венеция, който също трябва да събере информация за колегите си от други страни, а в Италия твърдят, че жертвите са от различни националности. Половин час след полунощ от външното ни ведомство няма потвърждение, нито друго съобщение по темата.

“Фокус” припомня, че в средата на октомври миналата година Министерският съвет прие решение за назначаването на Пиер Джовани Козмо за почетен консул на България в Италия със седалище в Венеция и консулски окръг, обхващащ територията на област Венето.

Властите на Апенините говорят за трагедия с големи размери. Множество ранени вече са евакуирани от мястото на инцидента и транспортирани до болници в Местре, Падуа, Тревизо, Мирано и Доло, съобщава италианската преса.

“Трагедия сполетя нашата общност тази вечер с много жертви сред присъстващите в автобуса, паднал от мост близо до Местре“, обяви кметът и в платформа X, описвайки “апокалиптична сцена”.

Според пожарната служба на Венеция автобусът се е “запалил”, след като е паднал от мост над железопътната линия между Местре и Маргера, два града, които са част от Венеция. Италианският премиер Джорджа Мелони веднага изрази дълбоките си съболезнования. “В контакт съм с кмета Луиджи Бруняро и министъра на транспорта Матео Салвини, за да следя новините за тази трагедия”, написа тя в съобщение на платформата X.

Онлайн изданието на изданието ilgazzettino.it пише, че автобусът е принадлежал на компанията La Linea, която обслужва маршрути във Венеция и Киоджа, както и междуградски маршрути в провинция Венеция.

Автобусът не се е движил по редовен маршрут, а е бил превозно средство, наето за гости от къмпинг в Маргера. Той е на компанията “La Linea”, която обикновено осигурява връзката между къмпинга и Венеция, съобщава tg24.sky.it, според News.ro.

“Това е трагедия с огромни размери: временният баланс говори за най-малко 21 жертви и повече от 20 души, хоспитализирани в болници във Венето, много от които в много тежко състояние. За съжаление в инцидента са участвали и няколко непълнолетни”, каза губернаторът на област Венето Лука Зая.

Той уточни още, че жертвите са от различни националности, а не само италианци. Според tgcom24 на борда на автобуса е имало група туристи от Източна Европа, които са се връщали в Маргера, след като са били във Венеция. Операциите по изваждане и идентифициране на телата все още продължават.

Сред 21 загинали са най-малко две деца, както и шофьорът на автобуса.

Няколко души се събраха на входа на къмпинга, където бяха отседнали туристите, за да получат информация, която да позволи идентифицирането на жертвите, съобщава Corriere del Veneto.

На място пристигна и българският консул във Венеция, който също трябва да събере информация за колегите си от други страни, пише Digi24.

Префектурата на Венеция незабавно изпрати сигнал до всички консулски служби, като се има предвид, че повечето от жертвите вероятно са чужди граждани. Зад волана на автобуса е бил шофьор на транспортна фирма “Мартини” с италианска националност.

Според информация към 1:30 ч. в сряда сред вече идентифицираните жертви са 5 украински граждани, германски гражданин и шофьорът на автобуса, 40-годишен италианец.

От 18 ранени 5 са ​​в тежко състояние, според италианските власти. Към момента не са известни причините за трагедията. Една от първоначалните хипотези беше, че на борда на автобуса е избухнал пожар, преди той да падне в празното пространство, но това беше опровергано от свидетелските показания, събрани от спасителите. Друга теория е, че на шофьора му е прилошало.  ttps://www.focus-news.net

Следете актуалните новини с ndt1.com и в Telegram. Пресъединете се в канала ни тук