Шах и мат и срещу Франция – „гросмайсторите“ Олмо и Ямал класираха Испания на финала на ЕВРО 2024

Испания е на финал на ЕВРО 2024. Великолепните голове на Дани Олмо и Ямин Ямал класираха тима за мача за трофея, след като „Ла Фурия“ победи с 2:1 Франция в единия полуфинал на турнира на „Алианц Арена“ в Мюнхен и ще играе за купата в неделя срещу Нидерландия или Англия.

В 5-ата минута първата голова възможност бе за Испания, след като Ламин Ямал центрира, а в наказателното поле на Франция Фабиан Руис стреля с глава, но неточно. Французите поведоха с гол с глава на Рандал Коло Муани в 9-ата минута след асистенция на Килиан Мбапе, който игра без маската, предпазваща счупения му нос. Той се оплака през седмицата, че нищо не вижда с нея и предвид значението на двубоя е получил разрешение да играе без предпазния аксесоар. В 21-ата минута талантът на Испания и Барселона Ламин Ямал вкара уникален гол за 1:1, който напомни за най-красивите попадения на неговия „учител“ и идол Лионел Меси, облизвайки няколко сглобки на вратата на Менян. Той финтира Адриен Рабио и стреля от 25 метра с левия крак, като по този начин излезе победител в задочния спор между двамата. Рабио намекна преди срещата, че Ямал трябва да покаже по-добър футбол от досегашното си представяне, ако иска да играе на финал, а младокът му отговори с брилянтна фраза “Движи се тихомълком и говори само когато е моментът да кажеш “шах и мат” и часове по-късно матира „петлите“.

Полузащитникът стана най-младият голмайстор в историята на европейските първенства. На 13 юли Ямал ще навърши 17 години. Предишното постижение на Евро 2004 бе на швейцареца Йохан Фонлантен, който отбеляза гол на 18 години и 141 дни. Това бе първият гол на таланта на този турнир. Той обаче счупи рекорда и за най-много асистенции – 3. Десетокласникът, който завърши задочно, пишейки си домашните между мачовете в Германия, стана и най-младият играч, който се е появявал на полуфинал на Световно и Европейско първенство. Той подобри рекорда на легендарния бразилец Пеле, играл на Световното през 1958 г. на 17 години и 244 дни. Интересното е, че Пеле също постави рекорда си в мач срещу Франция.

„Ла Фурия“ направи и великолепен обрат в 25-ата минута. За 2:1 точен бе Дани Олмо. Халфът шутира, топката се отби в крака на Жул Кунде и влезе зад голлинията на вратата на Менян. В сайта на УЕФА беше посочено, че е автогол, но малко по-късно голът бе записан в сметката на Олмо. В 53-ата минута Чуамени засече с глава топката след корнер, но испанският вратар Унай Симон я улови. Само 3 минути след това той отрази и опит за удар на Мбапе. В 62-ата минута селекионерът на Франция Дидие Дешан извърши три смени. Рандал Коло Муани, Н`Голо Канте и Адриен Рабио излязоха, а на терена се появиха Брадли Баркола, Антоан Гризман и Едуардо Камавинга, което показваше желание за изравняване и обрат. До него обаче не се стигна. В 81-ата минута Ямал стреля отново с левия крак при поредната заплаха за френската врата, но в аут. В 86-ата минута Мбапе пък изстреля коженото кълбо над напречната греда на вратата на Симон. В последните секунди на двубоя Луис де Ла Фуенте извади от игра двамата младоци Нико Уилямс и Ламин Ямал, за да оберат овациите.

До магията на Испания се докоснаха и 11 българчета, които придружиха испанските национали при излизането им на терена. За тях тази нощ ще остане не само уникален спомен, но и вероятно стимул някой ден да изведат България на това ниво на еврофиналите. Късмет вероятно е донесъл и най-великият български футболист – Христо Стоичков, който лично поздрави испанския наставник Луис Де Ла Фуенте преди срещата.   https://trud.bg