• Тодоровден през 2024 година се пада на 23 март  (събота). Надяваме се да ви интересно да се запознаете с топ 10 на най-красивите коне в света според сайта kakda.org

10. Андалузки кон

Родината на този кон е Испания. През вековете породата е облагородена с породата арабски кон. Андалузкият кон се характеризира с изящна красота, красиво извита шия и много грациозна походка.

9. Арабски кон

Тази порода е създадена в сухите пустини на Арабския полуостров и е една от най-древните културни породи в света. За бедуините арабският кон бил дар от Аллах, тъй като им бил нужен, за да преживеят в пустинята. Като свещени, тези животни не трябвало да се кръстосват с други. Арабският кон е участвал повече от всяка друга порода при създаването на културните породи коне в целия свят. Отличава се с хармонично телосложение, големи изразителни очи и красиво извита и високо поставена шия.

8. Камарило бял кон

Това е рядка порода, създадена преди около 100 години. Характерното за породата е белият цвят, като те се раждат бели и остават такива през целият си живот. Породата Камарило има и други отличителни характеристики като силни крайници, изразително лице, големи очи и добре извита шия.

7. Липицанер

Породата Липицанер е древна порода коне, създадена в Словения, посредством кръстосване на различни породи коне с местната порода. Отличава се с хармонично телосложение, спокоен нрав, отлични движения, изразителна глава и отлично сложена шия.

6. Кнабструпер

Породата Кнабструпер е по произход от Дания. Характерното за тази порода е плътното леопардово оцветяване с различни вариации между тях. Те приличат на породата Апалуза, но са съвсем различни породи. Приличащите на далматинци коне са много изящни и красиви, като в миналото са били използвани от кралските особи.

5. Хафлингер

Породата Хафлингер е създадена в Австрия и северна Италия. Много издръжлив и гъвкав, тази порода се отличава със своя кестеняв цвят, нисък ръст, красива глава и с добре развитата си мускулатура.

4. Черен горски кон

Породата Черен горски кон е по произход от Германия. Характерното за породата е тъмният цвят на тялото и светлата му опашка и грива. Козината варира от бледо тъмен до много тъмен цвят, като немците го наричат и „тъмната лисица“. Този кон е много мускулест, с много мощен врат и е изключително красив.

3. Джипси ванър

Породата Джипси Ванър не е с уточнен произход, някои го свързват с румънските цигани, а други смятат че това е ирландска порода, използвана за тежкотоварна работа. Този кон е пътувал из цяла Европа и е изключително красив и грациозен. Главата е масивна, а гривата, перчема и опашката са много дебели и буйни. Уникален кон.

2. Фризийски кон

Родината на Фризийският кон е провинция Фризланд, разположена в северните части на Холандия. Това е една от древните европейски породи, водеща своето начало от средните векове. Източната кръв, попаднала във вените на фризийците основно от арабски и андалузки коне, направила техния екстериор много изящен, главата – по-лека, а хода- по-висок. Изключително красиви и елегантни, с много дълга грива и опашка. Невероятни животни.

1. Ахал-Теке

Породата Ахал-Теке или „Златният кон“ е по произход от Туркменистан. Много древна порода на над 3 хиляди години. Това е един от най-красивите, елегантни и горди коне в света, а златистата украска на Ахал-Теке го прави много пленителен. Също така е много интелигентен и е национална емблема за Туркменистан. Тази порода е сред най-отличителните и необикновени породи в света.