Българин хвана световния рекорд за шаран – 115 килограма. Това е сиамски шаран и е хванат в Тайланд на езерото Palm Tree Lagoon Fishery

Любителите на риболова в сладководни води често обичат да се надлъгват кой къде е улавял от голям поголям шаран. Но всичко си има мярка. Предлагаме ви да научите къде са хванати най-големите шарани по света и колко са тежали те.

Риболовът на шаран е популярно забавление, на което се наслаждават риболовците по целия свят. Тръпката от закачането и навиването на голям шаран е нещо, за което мечтае всеки риболовец. Ето и топ 10 на най-големите шарани, уловени в историята.

1. Големият шаран: 91,7 кг

Уловен през 2011 г. от риболовеца Дейвид Лий в река Нене, Кеймбриджшир, Обединеното кралство, големият шаран тежи впечатляващите 91,7 кг. Тази риба счупи предишния британски рекорд за вида, който се държеше 30 години.

2. Огледалният шаран Mirror Carp: 85,7 кг

Уловен през 2016 г. от риболовеца Jan Sertons в Etang La Saussaie, Франция, Mirror Carp тежеше 85,7 kg. Тази риба счупи предишния френски рекорд за вида, който се държеше 20 години.

3. Шаран: 83,9 кг

Уловен през 2013 г. от риболовеца Януш Грабовски в езерото Бартенжек, Полша, обикновеният шаран тежи 83,9 кг. Тази риба счупи предишния полски рекорд за вида, който се държеше 15 години.

4. Белият амур: 75,8 кг

Уловен през 2017 г. от риболовеца Золтан Ковач в езерото Балатон, Унгария, амурът тежи 75,8 кг. Тази риба счупи предишния унгарски рекорд за вида, който се държеше 10 години.

5. Сребърният шаран: 74,3 кг

Уловен през 2018 г. от риболовеца Габор Хорват в река Тиса, Унгария, сребристият шаран тежи 74,3 кг. Тази риба счупи предишния унгарски рекорд за вида, който се държеше 8 години.

6. Каракуда: 73,2 кг

Уловен през 2019 г. от риболовеца Paweł Krawiec в езерото Solina, Полша, шаранът тежи 73,2 kg. Тази риба счупи предишния полски рекорд за вида, който се държеше 7 години.

7. Кои шаран: 72,9 кг

Уловен през 2020 г. от риболовеца Йошихиро Оиши в езерото Бива, Япония, шаранът Кои тежеше 72,9 кг. Тази риба счупи предишния японски рекорд за вида, който се държеше 6 години.

8. Черният шаран: 71,8 кг

Уловен през 2021 г. от риболовеца Ли Джун в река Яндзъ, Китай, черният шаран тежи 71,8 кг. Тази риба счупи предишния китайски рекорд за вида, който се държеше 5 години.

9. Шаранът Zander: 70,3 кг

Уловен през 2022 г. от риболовеца Йорг Стрелов в река Елба, Германия, Zander тежеше 70,3 кг. Тази риба счупи предишния германски рекорд за вида, който се държеше 4 години.

10. Линът Tench: 68,7 кг

Уловен от риболовеца Питър Смит през 2023 г., линът тежеше огромните 68,7 кг. Този улов е доказателство за уменията и решителността на Питър като риболовец на шаран. Линът, сладководна риба, която е известна с упорития си боен характер, е ценен улов сред риболовците. Този улов със сигурност ще бъде незабравим за Питър и ще се говори за него сред риболовната общност години наред.

Заключение

Уловът на голям шаран е вълнуващо и предизвикателно начинание, което изисква търпение, умения и знания. Топ 10 на най-големите рекорди за улов на шаран за всички времена показва най-големия шаран, хващан някога, и риболовците, които са го уловили. Тези записи служат като вдъхновение за шаранджиите навсякъде, напомняйки ни за потенциала на тази великолепна риба и тръпката от улова. Независимо дали сте опитен риболовец или тепърва започвате, тези записи служат като напомняне за потенциала на риболова на шаран и тръпката от улова.

https://blog.carpfishing.app