Топъл обяд ще получават 260 жители на община Добричка

0
606

 

260 жители на селата на територията на община Добричка ще имат възможността да получават безвъзмездно топъл обядот 13 април. Храната,  която ще се приготвя в 13 кухни на Домашния социален патронаж,ще се доставя до домовете на потребителитепрез работните дни. От тази безплатна услуга ще се възползват уязвими лица, които, поради бедност и продължителната  социална изолация в условията на извънредната ситуация, са затруднени да осигуряват сами прехраната си. Те са определени след обстоен анализ на потребностите на рисковите групи в общината, разпореден със заповед на кмета на Община Добричка Соня Георгиева от 20.03.2020 г.  Служителите в отдел „Социални услуги“ са извършили необходимите действия за определяне на крайно нуждаещите се във всички населени места в общината.

Община Добричка заяви желание да се възползва от финансирането, което ще бъде предоставено понационалната целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“, утвърдена на 27 март със заповедна министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Но, според обявените регламенти в зависимост от жителите на всяка община,  Добричка  община ще получи средства заизхранването само на 170 нуждаещи се – 16 269 лева. Обядът на останалите 90 ще бъде осигурен изцяло от общинския бюджет, заяви кметът Соня Георгиева.

Предвид динамичната ситуация и неотложната необходимост от осигуряването на прехрана,предоставянето на националната услуга „Топъл обяд“, предвидена за периода 1 май – 19 юни 2020 г.,ще стартира в населените места в Добричка община, със заповед на кмета Соня Георгиева, още на 13 април. Първоначално финансирането ще бъде само с общински средства. Следодобряванена предложението на Община Добричка, депозирано по програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“, част от необходимите средства –за 170 лица, ще бъде за сметка на целевата програма. А топлият обяд за останалите 90 лица ще сиостане финансов ангажимент единствено на Общината. Разчетите на общинските финансисти сочат, че сумата, необходима за топлия обяд за 260 лица, е около 800 лв. дневно.

Красимира НИКОЛОВА