Тук жителите и посетителите буквално да могат да ходят по скъпоценни камъни

огато хората чуят за диамантено находище обикновено се сещат за Русия или Южна Африка. Германия не е известна със залежите си от скъпоценни камъни.

Въпреки това геолозите считат, че в стените на германският град Ньордлинген са вградени 72 000 тона диаманти. Няма друго място в света, където жителите и посетителите буквално да могат да ходят по скъпоценни камъни, поне не и в такъв мащаб.

Най-ранното известно селище в района датира от 85 година след Христа, когато римляните изграждат тук крепост. Но името Ньордлинген се споменава за първи път в хроника от 898 г.

Градът е построен от местен камък и има любопитна форма. Той е обграден от кръгла стена, а по средата му се намира високата 90 метра кула на катедралата „Св. Георги”.

Самата местност е оформена по уникален начин. Баварският град се намира на дъното на кръгъл метеоритен кратер с диаметър от 25 километра.

Ударът на космическото тяло със Земята се е случил преди около 15 милиона години. Метеоритът се сблъскал с повърхността на нашата планета със скорост от около 70 000 км/ч. Налягането и температурите на мястото на удара са били толкова високи, че превърнали скалите в миниатюрни диаманти.

И през по-голямата част от продължилата над хилядолетие история на Ньордлинген, местните жители използвали добит в околностите камък, за да строят града си.

Повечето от диамантите са с диаметър по-малко от 0,2 мм. Така те останали незабелязани до 60-те години на XX век. Тогава двама геолози от САЩ посетили провинциалния баварски град и останали изумени от видяното.

Те доказали, че кратерът не е гърло на загаснал вулкан, както вярвали местните жители, а резултат от сблъсък с метеорит. А миниатюрите блестящи частици в камъните, от които е построен Ньордлинген, не са слюда, а истински диаманти.

https://www.vesti.bg