Тийнейджър от Флорида застреля сестра си и беше ранен от брат си заради спор за коледни подаръци, каза шерифът на окръг Пинелас Боб Гуалтиери. „Казвам това с ирония: напълно нормално е тийнейджърите да вадят оръжия, за да разберат кой колко подаръци трябва да получи за празника“, каза Гуалтиери на пресконференция.
Той каза, че полицията е задържала двама чернокожи тийнейджъри на 14 и 15 години, а 23-годишната им чернокожа сестра е починала от раната си.
Тийнейджърите се скарали, докато пазарували подаръци на Бъдни вечер, предмет на разногласия била завист за броя им, а спорът продължил в къщата на баба им, каза шерифът. По думите му по някое време един от тийнейджърите извадил „пистолета си” и започнал да заплашва 15-годишния си брат, че ще го „застреля в главата”, след което излязъл на улицата, където 23-годишната му сестра била с количка, в която имало бебе, и след спречкване я прострелял в гърдите. Тогава 15-годишният тийнейджър излязъл на улицата и прострелял брат си в корема с „пистолета си“. „Нормално е тийнейджърите да имат оръжия, за да разрешават спорове с братята си“, каза иронично шерифът.
Момичето, починало от раната си, оставило две деца /на 11 месеца и 6 години/, тийнейджърът е спасен, той и брат му са задържани и обвинени в убийство и опит за убийство.
По думите му тийнейджърът, който уби сестра си, дори позирал с пистолета, с който е извършил престъплението, в социалните мрежи, а съседи разказаха, че той и брат му постоянно носели оръжие в себе си. „Има твърде много оръжия, всички имат оръжия в наши дни“, каза шерифът.
Както беше съобщено, за три години под ръководството на президента Джо Байдън Съединените щати записаха антирекорди по брой масови стрелби; през 2023 г. страната претърпя най-голям брой масови стрелби. Анализаторите казват, че вече е имало 650 масови стрелби през 2023 г., при които повече от четирима души са били ранени при инцидент с огнестрелно оръжие, и 40 масови убийства, най-лошите в предишни години. Общо към края на декември, както посочват анализаторите, повече от 18,5 хиляди души са загинали от огнестрелни оръжия, повече от 35,7 хиляди са ранени, повече от 1,6 хиляди деца и юноши са загинали и около 4,5 хиляди са ранени.
Борбата с „епидемията от насилие с оръжие“, както Байдън характеризира случващото се в страната, е обявен приоритет на неговата администрация, но няма значителен напредък в този процес. Президентът настоява, че е направил всичко по силите си и призовава Конгреса да действа, включително да призова за забрана на автоматите в страната.
Ръководството на страната е наясно не само със заплахата за децата – Байдън каза, че повече деца умират от огнестрелни оръжия, отколкото полицаи и военни, взети заедно – но и прекомерното разпространение на оръжия. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че в страната има повече хора с оръжие. Статистиката за притежаване на оръжие за 2021 г. показа, че в Съединените щати има 120,5 оръжия на 100 души. Самият Байдън каза, че държи четири пушки у дома.