ТЕЖКО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

0
931

От този момент нататък забранявам на всички да си ходите от министерството, само се преобличате. Искам да сте ми на разположение 24 часа в денонощието. Това заяви от Министерски съвет премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг заради коронавируса в България.

“Министър Ананиев, след като подпишеш тук каквото трябва, заминаваш за Габрово и Плевен и лично проверяваш маски и облекла. Ако трябва допълнително доктори, които се занимават с инфекции – инфекционисти, както вие казвате, да се дадат допълнително”, нареди министър-председателят.  “Гранична полиция има хеликоптери. Каквото ви е нужно, ще го имате – за най-бързото ви движение”, добави той.  “Не искам да чувам “Свършиха ни” или “Нямаме””, каза Борисов.

“На МВР е разпоредено както им се подадат контактните лица със заразените, да отиват директно на място и да ги търсят”, каза премиерът.

В същото време Министерски съвет забрани износа на маски, защитни обекла заради коронавируса.

“МВР и ДАНС да използват своите сили за спекула и възникване на спекула. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават”, призова премиерът Борисов по време на правителственото заседание.

Кабинетът реши още Министерство на здравеопазването да обезпечи, тъй като има осигурено финансиране, всички необходими маски, облекла защитни, и съответно там, където няма, да преоборудва, да оборудва с нови легла или каквото е необходимо.

Правителството отмени още всички културни събития на закрито, включително театри, кина и всички свързани с това културни прояви.

Събирането днес е, за да облечем в решения мерките, които взимаме. Искаме хората да са спокойни и да видят, че максимално се опитваме да ограничим вируса. Това заяви след извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

“За съжаление след Китай и Италия вече е точка. И в Гърция са много пациентите. Разчитаме, че нулевия пациент е дошъл от Гърция”, добави той.

“Всички държави вече дадоха заповеди за забрана на износ на медицински санитарни материали. Ние имаме около 4000 новоплатени теста, плюс близо 3000 в наличност – считаме, че са абсолютно достатъчни. Ако се стигне до момент, в който да се изразходят всички тестове, то ще стигнем до епидемия, когато вече не е нужно да използваме такова нещо”, каза той.

“Има планирани мероприятия, ние сега ще ги отменим със заповед. Хората трябва да разберат, че сега не трябва да се събират. Трябва самодисциплина и да си помогнем сами. Големите вериги магазини имат достатъчно продукти за много време напред”, каза Борисов.

“Призовавам сънародниците ни да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че със съвместни усилия ще преборим и тази криза. Важно е да сме единни. На макс трябва да работи индустрията, за да защитим населението”, каза той.

https://blitz.bg/