ТЕАТЪРЪТ НИ ПРАВИ ПО-ДОБРИ ХОРА!

0
399

Това каза в прочувственото си слово при откриването на XXIV-тото издание на Националния фестивал на любителските театри в Каварна патронът на събитието – кметът на общината Елена Балтаджиева
Каварна събира за поредна година най-добрите театрални трупи – на XXIV-тото издание на Националния фестивал на любителските театри. Стартът на творческото събитие бе даден тази вечер. На сцената на Народно читалище „Съгласие-1890” – гр. Каварна до 4 юни ще се представят 16 любителски състава от страната, а за пръв път от години ще има и чуждестранно участие – театрална формация „Илинден“ при Асоциация „Малката България в центъра на Италия“ от град Перуджа.
Съставите, които ще се представят във фестивалната програма, бяха избрани след селекция от компетентно жури. „Театралният фестивал ще бъде наситен с интересни представления, зад които стоят имената на наши и чужди класици, защитени от вдъхновяващата безкористната и темпераментна игра на любителите актьори, на творческите търсения на режисьори, сценографи, сценични работници – каза в словото си при откриването на събитието кметът на общината г-жа Елена Балтаджиева.
И допълни – Ще обогатим общуването между актьорите и публиката, защото театърът е общуване. Театърът е и упорство, и постоянство, и хъс. И ако трябва да определим с една дума какво е театър, думата е Живот!
Животът на националния фестивал на любителските театри в Каварна доказа през годините, че е фестивал, изпълнен с енергия,с ентусиазъм за създаване на онази магия на сцената, в която тишината на залата се изпълва със свещения ритуал на изкуството. Любителският театър е чистият извор на театралното изкуство.
Любителският театър е изпълнен с любов, а фестивалът в Каварна е празник на вдъхновението.
Като кмет и патрон на театралното събитие искам да пожелая на всички 16 състава, на журито и публиката приятни мигове с театралното изкуство през тази седмица, защото е истина, че театърът ни прави по-добри хора!“