Поклон пред паметта на загиналите в бунта срещу десятъка

0
421

На 1 юни община Шабла отдаде почит пред жертвите и ранените през 1900 година.
Отбелязването на 122 години от паметните събития край Дуранкулак, започна пред паметника на бунта в центъра на Шабла. В словото си пред присъстващите Илиян Христакиев-ст.експ.културно-историческо наследство в общинската администрация припомни събитията от далечната 1900 година, когато селяните от региона се вдигат на протести срещу тежкото данъчно бреме. Десетки намират смъртта си на този ден, в пъти повече са ранените, но гневът на добруджанеца оставя светъл спомен, пред който и днес свеждаме глава.
Представители на обществени, образователни, политически и земеделски организации и сдружения в Шабла отдадоха почит с цветя и венци пред паметта на обикновения селянин, тръгнал на борба срещу социалната неправда.
На Грекова могила в честването се включи и областният управител, Галин Господинов. Там бе извършена възпоменателна панихида от отец Атанас. Учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ положиха герлянд със зеленина и цветя на паметника, за който от години се грижат. Последваха венци и цветя от признателни наследници на загиналите в бунта срещу десятъка.
По време на възпоменателния митинг в центъра на Дуранкулак прозвуча поетична композиция в изпълнение на ученици от ОУ „Св.Кл.Охридски“ в селото.
Към присъстващите се обърнаха кметът на община Шабла, Мариян Жечев, кметът на селото Веселин Йорданов, доц.д-р Илия Зюмбюлев от Български земеделски народен съюз и Тодор Моралийски, зам. председател на ПП „Никола Петков“.
Пред паметника бяха положени венци и цветя.
На този ден село Дуранкулак отбелязва своя празник. За жителите и гостите на селото бяха музикалните поздрави от фолклорни групи от община Шабла.