Творческият екип на плевенската школа „Колорит“ се завърна с награди от международен форум в Португалия

0
2


Творческият екип на плевенската арт школа „Колорит“ се завърна с награди от 25-о издание на Международна среща на младежкото изкуство „Евора 2024“ в Португалия. Това съобщи ръководителят на школата Майя Ананиева.

Заедно с нея в международния форум са участвали Пламена Захариева (14 г.) и Елена Георгиева (15 г.). Двете момичета са отличени за творбите си на тема „Творческо пресъздаване на художествена творба от Музея в Евора“, създадени по време на пленера, съпътстващ младежката среща. В него са участвали близо 50 млади художници от различни страни. Пламена е отличена с втора награда, а Елена с поощрителна.

Повод за поканата към плевенската школа за участие в международната среща са отличените рисунки на нейните възпитаници от конкурса за рисунка „Евора 2024“ на тема „Чудесата на морското дъно“. В индивидуалното класиране пет деца са удостоени със „Златна награда“, четири със „Сребърна награда“, а 12 деца са с почетно отличие за постижения.  

Наградите от конкурса са връчени по време на тържествена церемония в двореца „Крал Мануел“ в Евора при откриването на международния форум. На церемонията Пламена Захариева получи лично своята „Златна награда“, а Елена Георгиева почетното си отличие, добави Ананиева.

Важна част от програмата на форума е била и откриването на 10-та Международна изложба за професионални художници и арт педагози „Евора 2024“. Плевенската художничка Майя Ананиева е представила четири живописни творби – маслен пастел по темата „Чудесата на морското дъно“ и е носител на „Почетен диплом“. 

Малки творци от арт школа „Колорит“ донесоха награди и от друг международен конкурс – Mini restART 2024, проведен в Сърбия. Творческата надпревара е единствената в света за малък формат. 

/ХК/



Източник БТА