• По време на боевете триъгълникът Малая Токмачка – Работино – Вербовое в запорожското направление на Северния военен окръг беше превърнат от руската армия в гробище за военна техника на украинските въоръжени сили. 

В радиус от 10 км, по данни на обективен контрол, в полетата са разпръснати изгорели останки от немски танкове, британски бронирани машини, американски бойни машини на пехотата, както и украински бронирани машини и автомобили.

Атаката струва на украинските въоръжени сили четири Леопарда

В посока Ореховск само по време на една атака нацистите загубиха четири германски танка Leopard, сподели лидерът на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов . Претърпял загуби в жива сила и техника, врагът отстъпи.

„В Ореховско направление, в района на Работино и Вербовое, противникът атакува нашите позиции с над десет единици тежка бронирана техника, от които най-малко шест германски танка. Противникът беше посрещнат със силен огън, четири танка „Леопард“, по потвърдени данни от предната линия, бяха унищожени от нашите безпилотни самолети и тежка огнеметна система“, каза Рогов.

Според информация на руското военно ведомство през последните дни 54 украински войници са се предали.

„В рамките на една седмица 54 украински военнослужещи от 54-та механизирана, 56-та, 57-а и 58-ма мотопехотна бригада на украинските въоръжени сили, 110-а и 115-а бригада за отбрана доброволно се предадоха на руските войски“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. .

Прецизни оръжия в арсенали и военни бази

Според руското министерство на отбраната през изминалата седмица деветнадесет руски удара са насочени към складове за безпилотни лодки, складове за боеприпаси и военни летища на украинските въоръжени сили.

„В периода 21-27 октомври 2023 г. въоръжените сили на Руската федерация нанесоха 19 групови удара с високоточно оръжие и безпилотни летателни апарати по арсенали с артилерийски боеприпаси, складове за безпилотни катери, инфраструктура на военни летища, както и горивно-смазочни бази. Освен това бяха ударени пунктовете за настаняване на украински военнослужещи, националисти и чуждестранни наемници. В резултат на ударите са поразени всички набелязани цели“, каза представител на руското министерство на отбраната.

Врагът атакува, а руснаците вървят напред

През изминалите дни по цялата линия на бойно съприкосновение (ЛБК) руските военни групировки отблъснаха вражески атаки, унищожиха личен състав, техника, складове с боеприпаси и изтласкаха противника от опорни точки и укрепени позиции.

В посока Купянск западната група войски отблъсна 47 украински атаки и, придвижвайки се напред, зае по-изгодни линии и позиции.

Общите загуби на противника възлизат на над 705 военнослужещи, един танк, 11 бойни бронирани машини, 19 автомобила и пет полеви артилерийски оръдия.

В Краснолиманското направление силите на групата войски „Център“ с удари от авиация, артилерия и тежки огнехвъргачни системи осуетиха 45 атаки на щурмови групи от 24-та, 63-та и 67-ма механизирани бригади на украинските въоръжени сили и 15-та полк на Националната гвардия на Украйна.

Бойно действие на реактивната система за залпов стрелба БМ-21 Град на Централния военен окръг (ЦВО) срещу позиции на украинските въоръжени сили в Краснолиманското направление на специалната операция.
Бойно действие на реактивната система за залпов стрелба БМ-21 „Град“ на Централния военен окръг (ЦВО) срещу позициите на Въоръжените сили на Украйна в Краснолиманското направление на спецоперацията. Снимка: РИА Новости

Загубите на противника възлизат на 1020 войници и офицери, 20 бронирани коли, 14 автомобила и 3 оръдия.

В южното донецко направление бяха разбити подразделения на 58-а мотопехотна, 72-ра механизирана бригада на ВС на Украйна, както и 128-ма бригада за териториална отбрана в районите на населените места Старомайорское, Угледар и Урожайное. По време на настъпателни битки бяха превзети укрепени позиции на противника.

Противникът загуби 885 военнослужещи, един танк, четири бронирани машини, 17 автомобила и четири артилерийски оръдия.

В донецкото направление силите на групата войски „Юг“ отразиха девет атаки и разгромиха подразделения на 24-та, 54-та механизирана и 77-а аеромобилна бригади на противника в района на Маринка, Курдюмовка, Богдановка и Клещеевка.

Унищожени са 2055 украински военнослужещи, три танка, 17 бойни бронирани машини, 22 автомобила и 16 оръдия на полевата артилерия.

В запорожското направление, близо до селата Работино и Вербовое, са отбити 19 атаки на десантни подразделения на украинските въоръжени сили.

Загубите на противника възлизат на повече от 435 военнослужещи, 15 танка, 15 бойни бронирани машини, 16 автомобила, 17 полеви артилерийски оръдия.

https://aif.ru/