Най-необичайните тайни общества

0
366

Орденът на друидите съществува и днес.

  • Подривни движения
  • Не всички си поставят за цел да управляват света
  • Задачата на някои групи е запазване на националните традиции

Когато става дума за тайни общества, повечето от нас се сещат за масоните, илюминатите, Билдербергския клуб и други групи, които претендират за световно господство. Но не всички имат грандиозни планове. Сред тях има много по-скромни, но не по-малко решителни организации: такива например, които си поставят за цел запазването на националните традиции и то на всяка цена.

Туги

Това тайно общество, почитащо богинята на смъртта и разрушението Кали, възниква в Южна Индия в началото на 12 век. Главорезите причакват пътниците и търговците по пътищата, удушават ги, а след това отнемат ценности и затова ги наричат още удушвачи. Тугите обаче не убиват заради печалбата, въпреки че не я презират: всяко тяхно действие се определя от древните мистични ритуали на жертвоприношение. Това са истинските синове на смъртта – жреците на Кали, призвани да утолят нейната необуздана жажда за кръв.

Мощната организация Туги действа в много голям мащаб, за което си печели репутацията на най-кървавата престъпна общност, съществувала някога. Само през 1812 г. Тугите изпращат 40 000 души на другия свят! В тайното общество се приемат момчета на 10-12 години, но само с препоръки от няколко удушвачи и преминават през дълъг път на обучение.

В обществото цари строга йерархия и дисциплина: всеки, който се осмели да признае на непознати, че е слуга на Кали, веднага бива убит. На главорезите им е забранено да удушват самотни жени, както и хора с физически увреждания. Смята се, че са под закрилата на богинята Кали. В същото време, убивайки търговци по пътищата, бандитите елиминират и всички свидетели на престъплението, включително домашни животни. След като извършват убийството, удушвачите постилат килим, отправят молитва към Кали и изяждат парче ритуална жълта захар. И едва тогава си поделят плячката.

Друиди

Произходът на тайното общество на друидите ни връща към далечните времена, когато езическите келти живеят на територията на съвременна Великобритания. Но постепенно Европа започва да се християнизира и през 8 век келтските свещеници, за да не загубят своите магически знания, култура и традиции, се обединяват в Ордена на друидите. Основната им задача е да запазят келтския език, музика и литература. Този орден е ясно разделен на много ложи, наречени дъбови гори.

За своите срещи членовете на ордена използват древни мегалитни структури като Стоунхендж. Те се оказват подходящи за състезания по пеене и рецитиране на старинни песни и легенди. И точно това правят друидите до 1781 г., когато в Лондон е организирано ново тайно общество на друидите. То не се различава много от предишното. Основната цел на новите друиди е провъзгласяване универсалната любов – без привързаност към религия или духовно учение, взаимопомощ и запазване на магическото наследство на жреческата класа на келтите.

Властите на християнска Европа – както светски, така и духовни – не са благосклонни към друидите, което не пречи на ордена да се разраства и през 1859 г. се създава нов, трети орден, който е в сила и днес не само в Обединеното кралство, но и в англоговорящите САЩ и Австралия.

Синове на свободата

Историята на това тайно общество е неразривно свързана с историята на Съединените щати. Всичко започва, когато през 18 век кралят на Англия решава, че е добра идея за колонистите в Новия свят да отделят пари за война срещу Франция. Новоизпечените американци обаче не са склонни да харчат парите си за битка със страни, които не ги заплашват дирекно, и бойкотират британските стоки. Но това не им е достатъчно и през 1765 г. създават тайно общество „Синовете на свободата“. Целта му е да се бори за освобождението на американските колонии от Англия.

Първата шумна дейност на „синовете“ и присъединилите се към тях индианци е протестна акция. През декември 1773 г. Лондон въвежда нов митнически данък, което води до повишаване на цената на чая. В отговор членовете на тайното общество отвличат английски кораби, превозващи чай, и изпращат ценния товар зад борда. Този инцидент довежда до войната между Съединените щати и Великобритания през 1812 г.

Синовете на свободата решават да обединят усилията си с коренното население на Америка и създават нова тайна структура – Индианското общество, което да помага на коренните американци да защитават правата си. Това общество полага много усилия, за да обедини индианците и белите заселници и разработва специална азбука, която опростява тяхната комуникация. Негова основна задача е запазването на индийската култура. Организацията съществува и до днес и е под патронажа на Конгреса на САЩ. Основните цели са увековечаване на индианските митове и легенди, запазване на традициите и обичаите на коренното население на Америка.

Кирило-Методиево братство

Това братство носи името на славянските просветители Кирил и Методий. Появява се в Русия през 1846 г., а негов основател е историкът, член-кореспондент на Санкт Петербургската академия на науките Н.И. Костомаров. Целта на организацията е създаването на славянски демократични републики и формирането на техния съюз с център в Киев. Предполага се, че славянската федерация ще включва Русия, Полша, Чехия, Сърбия и България. И според Костомаров тя трябва да се ръководи от президент и двукамарен парламент. Членовете на братството са против крепостничеството и демокрация. Те дори съставят няколко обръщения към славянските народи и се опитват да ги разпространят. Но властите бързо слагат край на тези свободомислещи идеи. Още през март 1847 г. Кирило-Методиевото братство е разбито.  https://trud.bg/